///

Peel P50 – Het kleinste autootje ooit

Reclame voor de Peel P50
Reclame voor de Peel P50

De Peel P50 is, afgezien van miniatuurautootjes en speelgoedwagens, de kleinste productieauto uit de geschiedenis. Zelf de Smart kan niet op tegen de superkleine Peel P50. De Britse dwergauto kwam in 1963 op de markt.

Slechts 49 kilo

Het minuscule autootje had een lengte van 1 meter 34, was niet meer dan 99 centimeter breed – makkelijk inparkeren dus! – en 1 meter 20 hoog. Het karretje woog niet meer dan 49 kilo.

Keren doe je zelf!

Als je de Peel wilde keren, moest je uitstappen en de wagen zelf omdraaien. Daarvoor had het autootje een speciale hendel, waarmee je het wagentje kon optillen om het te draaien. Daarna kon je de andere kant op rijden.

Veel lawaai

De topsnelheid van de Peel P50 bedroeg 61 kilometer per uur. Het dwergautootje had dan ook geen krachtige motor, maar een simpel DKW-bromfietsmotortje van 49cc. Als je het gas helemaal losgooide en 61 kilometer per uur reed, kreeg je daar al snel spijt van vanwege het enorme lawaai dat het wagentje produceerde.

De wagen in een Brits museum (cc)
Peel P50 in een Brits museum (cc)

Peel P50 opnieuw in productie

De auto was geen succes, want er werden niet meer dan 45 à 50 van gemaakt, die voor 199 pond per stuk te koop waren. Tegenwoordig bestaan er wereldwijd nog 27 orignele Peel P50’s uit 1963. In 2012 werd bekend dat de kleine auto opnieuw in productie ging. Dit keer als elektrische auto. En opnieuw in hele kleine aantallen.

~ Enne Koops

Bronnen

-http://www.autoweek.nl/nieuws/peel-opnieuw-in-productie/
-http://en.wikipedia.org/wiki/Peel_P50
-http://www.bbc.co.uk/isleofman/content/articles/2007/11/01/peel_p50_feature.shtml
-http://news.bbc.co.uk/local/isleofman/hi/people_and_places/history/newsid_8328000/8328467.stm

Bekijk meer over:

Historische foto's, Tip, Trivia, Video

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: