De nieuwsbrief van Historiek (week 50). Met artikelen over Colditz, Evita, de ‘groenen’ in de Russische burgeroorlog & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (50/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Avonturiers in Amerika in de achttiende eeuw

Avonturiers in Amerika in de achttiende eeuw

De Amerikaanse kolonies vormden een massale godsdienstige beweging die zich als een uitverkoren religieuze voorhoede beschouwde. Zo predikten de puriteinen dat ‘elke kolonie gebonden was aan een verbond met God waardoor ze verplicht werden om zich aan de geboden van de Bijbel te houden en volgens de wetten van God te leven’. Emigreren met de goedkeuring van God dus, want de kolonisten waren ervan overtuigd dat Hij een uitgekiend plan met ze voorhad. Lees artikel

- advertentie - Hof van Nederland

Een historische zoektocht naar de oorsprong en ideologie van het fascisme, met als resultaat een mozaïek van fascinerende verhalen: tegendraadse revolutionairen, futuristische kunstenaars, verkondigers van arische ‘god-mensen’, onverbiddelijke sociaaldarwinisten, schuimbekkende antisemieten, antiliberale denkers, völkische ideologen en de meest uiteenlopende fascisten passeren de revue. Meer informatie

Colditz, de “zwaarst bewaakte herberg in het Derde Rijk”
De naam van het Duitse stadje Colditz in Saksen is voor altijd verbonden met wat zich hier in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Het hier op een steile heuvel gelegen kasteel werd door het Duitse leger gebruikt als krijgsgevangenenkamp voor geallieerde officieren die bekend stonden als ontsnappingsgevaarlijk en deutschfeindlich.
Lees bericht...
Eva Perón (Evita) – Argentijnse first lady en actrice
Eva Perón (1919-1952), soms liefkozend Evita genoemd, geldt als een bekende politica uit Argentinië en maakte daarnaast naam als actrice. Ze was de tweede vrouw van de Argentijnse president Juan Perón.
Lees bericht...
De ‘groenen’ in de Russische burgeroorlog
Zo’n honderd jaar geleden brak in de Russische provincies Tambov en Voronezj een anticommunistische boerenopstand uit die gezien wordt als het hoogtepunt van de zogenaamde ‘groene beweging’.
Lees bericht...
Plek voor ruim 20 nieuwe bijzettingen in koninklijke grafkelder
In de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft zijn ruim vijfhonderd graven geruimd. Hierdoor is ruimte gecreëerd voor tenminste twintig bijzettingen van leden van het koninklijk huis.
Lees bericht...
Moeilijke keuzes in vernieuwd Verzetsmuseum
De vaste presentatie van het Verzetsmuseum Amsterdam is recent vernieuwd. Mirjam Huffener bezocht de tentoonstelling.
Lees bericht...
Het Meisje van Yde – Een offer aan de goden?
Na bijna tweeduizend jaar in het Drentse veen te hebben gelegen, werd in mei 1897 het lijk van het Meisje van Yde gevonden.
Lees bericht...
Hoe het ideaal van Van Mierlo mislukte
De linkse partijen moesten, in plaats van elkaar te verketteren, een nieuwe partij vormen, de Progressieve Volkspartij (PVP). Wat D66-leider Hans van Mierlo als ideaal voor ogen zweefde was een tweepartijenstelsel naar Brits model.
Lees bericht...
Hitler meldde zich pas laat voor de Eerste Wereldoorlog
In 1914 trok Adolf Hitler als vrijwilliger naar het front. De 25-jarige soldaat kwam in de Vlaamse Westhoek terecht. Tussen Geluwe en Geluveld overleefde hij zijn vuurdoop in een van de heftigste en kritiekste gevechten van de oorlog, de Eerste Slag bij Ieper. Daarna diende hij als koerier.
Lees bericht...
Het schip van Theseus – Een klassiek gedachte-experiment
Als een monumentaal houten schip vanwege verschillende keren wordt gerestaureerd en daarbij vervangt men uiteindelijk alle onderdelen een keer, hebben we na voltooiing van de werkzaamheden dan nog wel te maken met het oorspronkelijke schip?
Lees bericht...
Adonis: mythe en rivier
De naam Adonis is onmiskenbaar Semitisch – Adon betekent zoiets als “heer” – maar over de oudste, Fenicische mythe valt weinig te weten.
Lees bericht...
Audrey Hepburn – Brits-Nederlandse actrice en danseres
De van geboorte Belgische actrice, danseres en filantroop Audrey Hepburn (1929-1993) geldt als een van de beroemdste tv-personages uit de geschiedenis. Ze maakte met name in de jaren 1950 en 1960 furore op het filmdoek, in de tijd van wat wel de 'Gouden Eeuw van Hollywood' is genoemd.
Lees bericht...
Op zwart zaad zitten – Oorsprong en betekenis
Als je op zwart zaad zit, gaat het je niet al te best. Je geld is bijna op en zult zuinig moeten leven om toch nog rond te komen. Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?
Lees bericht...
Wat als Hitler was omgekomen bij een staatsgreep?
Wat zou er gebeurd zijn als Adolf Hitler op 13 oktober 1918 aan het front was gesneuveld in plaats van korte tijd zijn gezichtsvermogen was kwijtgeraakt? Had de republiek van Weimar overleefd? Waren er dan geen NSDAP en nazi’s geweest?
Lees bericht...
Een heldenrol voor een vrouw? Onmogelijk!
Het was in de negentiende eeuw niet bepaald 'ladylike' om avontuurlijk en reislustig te zijn. Sommige vrouwen gingen desondanks op pad. Waarover schreven zij?
Lees bericht...

Uit het archief:

Dorothy Lawrence – Vrouw in de loopgraven
De Engelse journaliste Dorothy Lawrence wilde zo graag verslag doen van de ontwikkelingen aan het westfront van de Eerste Wereldoorlog, dat ze besloot zich als man te vermommen.
Lees bericht...
Het verval van het Byzantijnse rijk en de opkomst van de islam
De toekomst zou schitterend zijn. Het Romeinse rijk was voortaan christelijk, en de keizer zou het geloof verspreiden, te vuur en te zwaard. Niets stond de eindoverwinning van het christendom nog in de weg. Het loopt anders.
Lees bericht...
Ranja met een rietje – Een Groningse uitvinding
Limonadesiroop die aangelengd wordt met water noemen we doorgaans ‘ranja’. Vrij onbekend is dat ‘ranja’ eigenlijk een merknaam is. Begin jaren twintig van de vorige eeuw werd het drankje voor het eerst gemaakt door David Polak, van de Groningse CP-fabriek.
Lees bericht...
Joost mag het weten
'Joost mag het weten' verwijst vermoedelijk naar het Javaanse 'joos', een term die een Chinese godheid aanduidt of de afbeelding daarvan.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 50) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 50)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 44.110 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net