Historiek Online geschiedenismagazine
Het einde van de Portugese monarchie

Het einde van de Portugese monarchie

De bloedige moordaanslag die in februari 1908 op de Portugese koninklijke familie werd gepleegd veroorzaakte bij de Europese vorstenhuizen en in de rest van de wereld een ware schokgolf van afschuw en ongeloof. Lees artikel

Jules Beau, de eerste sportfotograaf
Jules Beau geldt als de eerste sportfotograaf. Hij werkte rond 1900 in Parijs en liep onvermoeibaar wedstrijden en evenementen af om ze vast te leggen. Zijn werk geeft een bijzonder beeld van de sport in deze tijd. Jan Mulder schreef een hommage aan de Franse fotograaf.
Lees meer...
De regels van de straat (1908)
"Vergeet nooit dat vrouwen en kinderen in gevaar bijna altijd juist het tegenovergestelde doen van wat zij moesten doen." - Uit de 'Wenken voor automobilisten'
Lees meer...
Toegang tot Romeinse versterking ontdekt in Heerlen
Archeologen hebben in Heerlen een zogeheten clavicula gevonden, een versterkte ingang tot een Romeins fort. Volgens de onderzoekers is de ontdekking uniek voor Nederland.
Lees meer...
Het einde van de CPN (1977-1991)
In 1991 viel na ruim tachtig jaar het doek voor de Communistische Partij van Nederland (CPN), een van de oudste communistische partijen ter wereld. Dat jaar fuseerde de CPN tot de nieuwe partij GroenLinks.
Lees meer...
Madame de Staël (1766-1817) - Franse schrijfster
De Frans-Zwitserse romanschrijfster, geschiedkundige en politiek activiste Germaine de Staël, ook bekend als Madame de Staël, wordt beschouwd als een van de meest geniale en slimme vrouwen uit de geschiedenis.
Lees meer...
Een verslavend gepuzzel – de uitdaging van de dendrochronologie

Een verslavend gepuzzel – de uitdaging van de dendrochronologie

Voor mensen was hout altijd al de belangrijkste hulpbron. Heidelbergmensen gebruikten 300.000 jaar terug al houten speren. De eerste boeren in Europa waren zo’n 7000 jaar geleden al vaardige timmerlieden. Goed geconserveerde houten schachten van waterputten maken uiterst precieze dateringen van prehistorische dorpen mogelijk. Lees artikel

Toledo - “Stad van drie culturen”
De Spaanse stad Toledo ligt op zeventig kilometer ten zuiden van Madrid in een meander van de rivier de Taag. De stad staat bekend als “Stad van drie culturen” vanwege het feit dat gedurende eeuwen christenen, islamieten en joden er samenleefden.
Lees meer...
Middeleeuws leeuwenbeeld gevonden op Kerkplein in Hoorn
De vondst is gedaan binnen de muren van de in 1838 afgebrande Grote Kerk. Het object is gemaakt van messing (koper met zink) en heeft de vorm van een zittende leeuw met een wapenschild.
Lees meer...
Verzetsstrijdster Betty Goudsmit-Oudkerk (96) overleden
Zij was het laatste nog levende personeelslid van de beroemde crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan, van waaruit het personeel tijdens de Tweede Wereldoorlog vele honderden joodse kinderen wist weg te smokkelen.
Lees meer...
15 juni 1215 – Ondertekening van de Magna Carta
De Magna Carta – ook wel ‘het Grote Charter’ geheten – is een van de bekendste grondwettelijke documenten ter wereld. Historici en politicologen beschouwen de Magna Carta als een keerpunt in de constitutionele geschiedenis; het was een van de eerste democratische wetten. Uniek was het idee dat iedereen, óók de koning, ondergeschikt was aan de wet.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 25) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 25) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 31.266 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net