Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 25) – 2020

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 24 | Signalementen week 26 >>>

Selectie week 25 (2020)

De habsburgersDe habsburgers – Martyn Rady

De opkomst en ondergang van een wereldmacht
De geschiedenis van Europa is voor een groot deel bepaald door de leden van één eeuwenoud geslacht: het huis Habsburg. In De Habsburgers vertelt historicus Martyn Rady het epische verhaal van een bijna duizend jaar durende dynastie en de schepping – en ineenstorting – van een oppermachtig rijk. Van een zeer bescheiden hertogdom groeide het huis Habsburg uit tot de belangrijkste heersende macht van Europa nadat in de vijftiende eeuw de heerschappij over het Heilige Roomse Rijk was verworven.
Meer informatie / bestellen

Wat bomen ons vertellen - Valerie TrouetWat bomen ons vertellen – Valerie Trouet

Een geschiedenis van de wereld geschreven in jaarringen
Als je wilt weten hoe oud een boom is, moet je zijn ringen tellen. Maar die jaarringen kunnen je veel meer vertellen dan dat. Dendrochronologie, de wetenschappelijke studie van jaarringen, levert een niet te onderschatten bijdrage aan ons begrip van de klimaatgeschiedenis van de aarde, de invloed ervan op de menselijke beschavingen in de afgelopen tweeduizend jaar en de complexe interactie tussen mens en natuur. In dit boek neemt wetenschapper Valerie Trouet je mee op een reis rond de aarde.
Bespreking: De uitdaging van de dendrochronologie
Meer informatie / bestellen

Atlas van de verdwenen spoorlijnen in NederlandAtlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland

Atlas van verdwenen spoorlijnen in Nederland laat zien dat een spoorlijn nooit helemaal verdwenen is. Twee kenners hebben tientallen opgeheven spoorlijnen in Nederland systematisch onderzocht en de restanten in beeld gebracht. Daarnaast hebben zij archiefmateriaal en beelden uit het verleden opgespoord, waarmee de geschiedenis nog meer reliëf krijgt. Een beknopte geschiedenis van de opkomst en ondergang van deze spoorlijnen maakt het sfeervolle Atlas van verdwenen spoorlijnen in Nederland compleet.
Meer informatie / bestellen

Het recht van de snelsteHet recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer…

Steekt een hert de weg over of rijden wij dwars door zijn bos heen? Waarom moeten we op een knopje drukken als we de straat over willen steken? En hoe kan het dat we steeds sneller reizen, maar geen seconde eerder thuiskomen? Van files tot fietssnelwegen, van drempels tot deelauto’s: hoe we ons verplaatsen heeft enorme invloed op de inrichting van onze straten, onze steden én onze samenleving. Het bepaalt zelfs hoe we met elkaar omgaan.
Voorpublicatie: De regels van de straat (1908)
Meer informatie / bestellen

De reis van onze genenDe reis van onze genen

Waar komen we vandaan? Wie zijn wij? Wat onderscheidt ons van anderen? Sinds zijn ontstaan trok de mens vanuit Afrika over de hele wereld, ook naar Europa. Tot voor kort was de geschiedenis van de oermens nog in nevelen gehuld, maar met nieuwe methodes uit de archeogenetica komen tal van nieuwe inzichten boven tafel. Johannes Krause en Thomas Trappe nemen je mee terug in de tijd, over verschillende continenten, en vertellen wat onze genen over onze afkomst verraden. Bestaan er ‘oervolkeren’? Wanneer verloren de vroege Europeanen hun donkere huid? En in hoeverre zijn conflicten, oorlogen en ziektes sinds de oertijd op migratie terug te voeren?
Meer informatie / bestellen

De eerste sportfotograaf. Hommage aan Jules Beau - Jan MulderDe eerste sportfotograaf. Hommage aan Jules Beau

Jules Beau geldt als de eerste sportfotograaf. Hij werkte rond 1900 in Parijs en liep onvermoeibaar wedstrijden en evenementen af om ze vast te leggen. Zijn werk geeft een bijzonder beeld van de sport in deze tijd. Jan Mulder schreef een hommage aan de Franse fotograaf.
Fragmenten: Jules Beau, de eerste sportfotograaf
Meer informatie / bestellen

De lengte van een oceaanDe lengte van een oceaan – Björn Soenens

Stemmen en stemmingen in Amerika
In De lengte van een oceaan luistert Björn Soenens vooral naar de verhalen van gewone Amerikanen. Hij tekent hun strijd op, hun overlevingsdrang, hun gevecht tegen onrecht en tegen het onvermijdelijke. Het boek zit vol verbazing en verontwaardiging over real life ten tijde van Trump. Bij momenten componeert Soenens bijna een requiem van de Amerikaanse droom. Door de coronacrisis worden de zwakke plekken van de VS plots open wonden. Björn Soenens brengt Amerika – het echte, alledaagse – in dit vuistdikke boek heel dichtbij.
Meer informatie / bestellen

De judovaderDe judovader. Kampioenenmaker Cor van der Geest

Cor van der Geest (1945), ooit het trainingsmaatje van judolegende Wim Ruska, draaide mee in de nationale subtop. Hij werd tweemaal derde van Nederland. Na zijn actieve jaren maakte Van der Geest – nota bene autodidact – nationaal en internationaal furore als topcoach. Met zijn sportschool Kenamju in Haarlem behaalde Cor van der Geest een eindeloze reeks successen. Hij geldt als de ultieme kampioenenmaker: van zijn eigen zonen Dennis en Elco tot de zusjes Jenny en Jessica Gal, Ben Sonnemans, Maarten Arens, Claudia Zwiers, Ruben Houkes, de broers Guillaume en Dex Elmont en Henk Grol. Vol lef en inzet veroverden zij de wereld, met Cor als de grote aanjager.
Meer informatie / bestellen

Wie waarlijk leeftWie waarlijk leeft – Ronald Giphart

Portret van mijn moeder
In juni 2020 is het vijfentwintig jaar geleden dat oud-politica Wijnie Jabaaij overleed. Als Kamerlid maakte ze zich sterk voor vrouwenrechten en de positie van minderheden, onderwerpen die haar na aan het hart lagen. Ze stond bekend om haar ongekunstelde directheid en tegelijkertijd haar charme. Zo trok ze door het land met een cabaretvoorstelling genaamd Marie Modaal en was ze het enige Kamerlid dat tijdens een commissievergadering ooit hardgrondig vloekte.
Meer informatie / bestellen

Hoe overleef je een autocratie?Hoe overleef je een autocratie? – Masha Gessen

Donald Trum en de vernietiging van de Amerikaanse democratie
Voor iedereen die het controversiële presidentschap van Donald Trump wil begrijpen, is Masha Gessens werk essentiële lectuur. Gessen groeide op in de Sovjet-Unie en deed als journalist verslag van de wederopstanding van het totalitarisme in het Rusland van Poetin. Meer dan wie ook is Gessen in staat de kenmerken van autocratie te herkennen en te analyseren. In de aanloop naar de verkiezingen van 2020 geeft dit boek een onmisbaar overzicht van de rampzalige jaren van Trumps presidentschap – ook tijdens de coronacrisis.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 24 | Signalementen week 26 >>>

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×