Dark
Light

Middeleeuws leeuwenbeeld gevonden op Kerkplein in Hoorn

1 minuut leestijd
Foto: Gemeente Hoorn
Foto: Gemeente Hoorn

O\p het Kerkplein van Hoorn hebben archeologen een poot gevonden van een middeleeuws altaarstuk. De poot heeft de vorm van een leeuw en stond vermoedelijk ooit in de middeleeuwse kerk in Hoorn.

De vondst is gedaan binnen de muren van de in 1838 afgebrande Grote Kerk. Het object is gemaakt van messing (koper met zink) en heeft de vorm van een zittende leeuw met een wapenschild.

Datering

Het wapenschild hangt met een band om de nek van de leeuw. De leeuw is bijna tien centimeter hoog en weegt meer dan 700 gram. Het is een van de drie voeten van een grote middeleeuwse kandelaar. Achter de zittende leeuw bevindt zich een vierkant gedeelte. Daarin zit een gat waarin de punt van de metalen kandelaar was bevestigd. Deze punt, waarop men de waskaars prikte, is niet bewaard gebleven. De kandelaar is gemaakt in de Noordelijke Nederlanden en dateert uit de veertiende of vijftiende eeuw. Volgens de gemeente Hoorn gaat het om een zeer zeldzaam voorwerp:

“Er bestaan slechts enkele vergelijkbare kandelaars in museale collecties. Waarschijnlijk stond de kandelaar op een altaar in de Grote Kerk. Sommige inwoners van Hoorn stichtten in de middeleeuwen een altaar. Zij lieten geld aan de kerk na waaruit een priester werd betaald om voor hen te bidden. Het was gebruikelijk dat op een altaar kaarsen brandden. Wellicht was op het schildje het familiewapen van de schenker geschilderd.”

×