Historiek Online geschiedenismagazine
De Holocaust, uitroeiing van de Europese Joden door de nazi’s

De Holocaust, uitroeiing van de Europese Joden door de nazi’s

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden circa 6 miljoen Joden omgebracht door nazi-Duitsland onder aanvoering van dictator Adolf Hitler. Dat gebeurde door inzet van onder meer vuurpelotons en gaskamers. In dit artikel wordt uitgelegd hoe deze genocide tot stand kwam en uitgevoerd werd. Daarnaast is er aandacht voor de naoorlogse omgang, in de vorm van de vervolging van de daders, Holocaustontkenning en herdenking. Lees artikel

De vernieuwde Canon - 'Floris V eruit, Marga Klompé erin'
De Commissie Herijking Canon van Nederland heeft maandag de vernieuwde geschiedeniscanon gepresenteerd. Tien vensters die tot nu toe opgenomen waren zijn geschrapt. In plaats daarvan zijn er tien nieuwe vensters gekozen.
Lees meer...
De verdeling van Korea (1945)
Een artikel over de verdeling van Korea in 1945 en waarom de Russen het geen probleem vonden om het schiereiland met de Amerikanen te delen.
Lees meer...
De sloppenwijken van Londen
In Londen, destijds de grootste stad ter wereld, nam tussen 1801 en 1851 het inwoneraantal toe van een kwart naar ruim twee miljoen. Dat betekent in elk decennium een opname van een populatie gelijk aan die van een grote stad als Liverpool. Veel arme mensen belandden in sloppenwijken.
Lees meer...
Jacques van Marken, de eerste sociaal ondernemer van Nederland
Jacques van Marken besloot zich als negentienjarige corpsstudent ‘nuttig te maken voor de maatschappij’. Hij richtte de Nederlandse Gist & Spiritusfabriek (het huidige DSM) en Calvé op en creëerde voorzieningen voor zijn arbeiders, die pas zeventig jaar later gemeengoed zouden worden, waaronder pensioenopbouw, ziektekostenverzekering en een ondernemingsraad.
Lees meer...
Ingekleurde foto’s tonen wat oorlogsfotografen in WO1 en WO2 écht zagen
Tanks, bommenwerpers en atoombommen veranderden de oorlogsvoering in de twintigste eeuw voorgoed. Gevechtstroepen werden vrijwel overal op de voet gevolgd door fotografen die de strijd vastlegden voor het thuisfront en het nageslacht.
Lees meer...
Maria van Bourgondië (1457-1482) - Bijgenaamd ‘Maria de Rijke’

Maria van Bourgondië (1457-1482) - Bijgenaamd ‘Maria de Rijke’

Hertogin Maria van Bourgondië, die vanwege een enorme erfenis de bijnaam ‘Maria de Rijke’ kreeg, was een belangrijke telg uit het adellijke dynastieke Huis van Valois-Bourgondië. Van 1477, ze was toen twintig jaar jong, tot haar vroege dood in 1482 was ze de facto ‘koningin van de Nederlanden’. Lees artikel

De moordpartij in het Italiaanse Otranto (1480)
Tijdens de Ottomaanse aanval op de Italiaanse stad Otranto werd in 1480 een bloedbad aangericht onder de bevolking.
Lees meer...
Chinese prostituee Ching Shih werd succesvolste pirate ooit
De Chinese piraat Ching Shih (1775-1844) wordt wel beschouwd als de grootste piraat uit de geschiedenis.
Lees meer...
Het einde van de megafauna
Australië verloor meer dan 90% van zijn reuzen, de Amerika’s zo’n 75%. In het laatste geval was daar slechts een millennium voor nodig. Als de mens de oorzaak was, hoe hebben we dat dan aangepakt?
Lees meer...
Inscriptie uit 1614 gevonden in voormalig stadhuis Bolsward
Tijdens de verbouwing van het voormalige stadhuis van Bolsward is in één van de balken van de zolder boven de raadzaal een tekst gevonden die stadstimmerman Abraham Jacobs daarin in 1614 kerfde.
Lees meer...
Ludwig Wittgenstein - Beroemd Oostenrijks taalfilosoof
De Oostenrijkse taalfilosoof Ludwig Wittgenstein (1889-1951) is een van de bekendste en meest geniale filosofen uit de twintigste eeuw. Wie was deze bijzondere man? En wat was de kern van zijn analytische filosofie? Een korte biografie van de filosoof Ludwig Wittgenstein.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 26) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 26) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 31.385 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net