De nieuwsbrief van Historiek (week 12). Met berichten over het Mare Liberum, de dochter van Jalta, Molukkers, IJsland & veel meer geschiedenis
Historiek Online geschiedenismagazine
‘Mare liberum’ – Van wie is de zee?

‘Mare liberum’ – Van wie is de zee?

Mensen hebben altijd de behoefte gehad zichzelf iets toe te eigenen. Menig zeevaarder heeft er in de zeventiende eeuw van gedroomd: maar de zee laat zich niet vangen. En dat kwam de Nederlanders in die tijd eigenlijk prima uit. Delftenaar en rechtsgeleerde Hugo de Groot bepaalde: de zee is van iedereen. Lees artikel

De geschiedenis van IJsland
IJsland is niet alleen geologisch een jong land, ook de kolonisatie van het eiland is van relatief recente datum. Pas in de loop van de achtste eeuw strijken er Ierse monniken neer die menen het land Thule te hebben gevonden.
Lees meer...


De dochters van Jalta
In de geschiedenisboeken is het slechts een detail dat de conferentie van Jalta werd bijgewoond door ‘de Kleine Drie’, waarmee Anna Roosevelt, Sarah Churchill en Kathy Harriman worden bedoeld, de dochters van respectievelijk de Amerikaanse president, de Britse premier en de Amerikaanse ambassadeur in de Sovjet-Unie.
Lees meer...


Het gedroomde museum: Berlages meesterwerk
Hendrik Petrus Berlage ontwierp in 1921 een vooruitstrevend en spectaculair museumgebouw. In 1935 werd zijn droom werkelijkheid met de opening van een nieuw museum voor moderne en toegepaste kunst in Den Haag.
Lees meer...


Het eerste legale Nederlandse naaktstrand
In 1973 kreeg Callantsoog als allereerste gemeente in Nederland een gelegaliseerd naaktstrand. Journalist Kees Zwaan dook recent in de geschiedenis van dit stukje strand.
Lees meer...


Jean-Baptiste Kléber (1753-1800) - Franse generaal
De naam Jean-Baptiste Kléber geniet in Franse militaire kringen nog steeds groot aanzien. Ondanks zijn bescheiden afkomst wist hij op te klimmen tot de rang van generaal en verwierf hij de reputatie één van de meest bekwame luitenants te zijn van Napoleon Bonaparte.
Lees meer...


Burgemeesters vragen om erkenning van Moluks leed
Op 21 maart 1951 arriveerden de eerste Molukse KNIL-militairen met hun families in Nederland. Het eerste schip arriveerde in Rotterdam. Er zouden later nog elf schepen volgen. In totaal kwamen er zo’n 12.500 Molukkers naar Nederland. Aanvankelijk was het de bedoeling hen tijdelijk in Nederland te vestigen.
Lees meer...


Het leven van de zeventiende eeuw in geuren
In een laat zestiende-eeuwse prentenserie van Hendrick Goltzius wordt de reuk verbeeld door verliefde paartjes. Daarin verwijst de roos steevast als attribuut naar de gelukzalige geestes- en lichaamsgesteldheid van verliefden. Soms waarschuwt een moraliserend onderschrift voor de bedrieglijke aard van de zintuigen. Rozen hebben doornen: het is niet altijd rozengeur...
Lees meer...


Bevrijding Kamp Westerbork wordt online herdacht
Toen de Canadezen vanuit de richting van het Oranjekanaal arriveerden zaten er nog ongeveer 850 Joodse gevangenen in het kamp. Op het moment dat de tanks stopten bij de slagboom van het kamp, stoof iedereen ernaartoe. Velen sprongen bovenop de tanks.
Lees meer...


Moloch - Betekenis en herkomst
Het woord moloch wordt tegenwoordig soms gebruikt als aanduiding voor iets groots en logs. De herkomst van dit woord is terug te vinden in de Bijbel.
Lees meer...


Liudger (ca.742-809) - Beroemde Friese missionaris
De missionaris Liudger (ca.742-809), ook wel Lüdger of Ludgerus genoemd, geldt naast Bonifatius en Willibrord als een van de bekendere zendelingen uit de geschiedenis van het vroege christendom in de Nederlanden.
Lees meer...


Het Nieuwe Instituut verwerft maquette Theo van Doesburg
Een tekening van architect en kunstenaar Theo van Doesburg die enige geleden te koop werd aangeboden op de kunstbeurs TEFAF, blijkt in werkelijkheid een interieurmaquette te zijn.
Lees meer...


Uit het archief:

Zomertijd en wintertijd, waarom en sinds wanneer?
In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 maart wordt de klok weer een uur vooruit gezet. Het is dan weer zomertijd. Hoe lang doen we dat al, de klok verzetten, en waarom eigenlijk?
Lees meer...


De negerhut van Oom Tom - Harriet Beecher Stowe
Op 20 maart 1852 verscheen het boek Uncle Tom’s Cabin or Life among the Lowly van Harriet Beecher Stowe. In Nederland werd dit belangrijke werk later uitgegeven als De Negerhut en als De negerhut van Oom Tom. Het boek neemt een bijzondere plaats in de (Amerikaanse) literatuurgeschiedenis in.
Lees meer...


Hugo de Groot (1583-1645) - Rechtsgeleerde en schrijver
Hugo de Groot, beroemde geleerde uit de vaderlandse geschiedenis. Ontsnapte per boekenkist uit Slot Loevestein. Legde basis voor het internationaal recht.
Lees meer...


Het ‘grote verhaal’ van de VOC
Je kunt de VOC ook, anders dan door een morele bril die vooral iets zegt over de eigen tijd, bezien op een meer esthetische manier: als een groot en afgerond verhaal uit ons gezamenlijk verleden. Een verhaal als een baboesjka-pop, waarin het buitenste omhulsel weer een andere pop bevat, die óók weer een andere in zich bergt.
Lees meer...


Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 35.822 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net