De nieuwsbrief van Historiek (week 28). Met artikelen over Hollywood, filibusteren, de bouw van het moderne Nederland en veel meer.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (28/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Balthasar Gerards – Moordenaar van Willem van Oranje

Balthasar Gerards en de moord op Willem van Oranje

De Franse katholiek Balthasar Gerards maakte op 10 juli 1584 een einde aan het leven van Willem van Oranje. De leider van de Nederlandse Opstand werd in het Prinsenhof in Delft van dichtbij neergeschoten. Door deze gebeurtenis is Balthasar Gerards onlosmakelijk met de Nederlandse geschiedenis verbonden. Lees artikel

De bouw van het moderne Nederland in beeld
Door grote investeringen in waterbouw en infrastructuur brak in de periode 1861-1918 een tijd van economische bloei aan. Nederland werd klaargemaakt voor een nieuwe tijd. Overal in het land gonsde het van de bouwactiviteiten. Er kwamen nieuwe kanalen, spoorwegen, sluizen en bruggen tot stand. De aanleg van het Noordzeekanaal verbond Amsterdam rechtstreeks met de zee.
Lees meer...
De filibuster - Het extreem lang rekken van redevoeringen
Rond 1880 ontdekken Amerikaanse senatoren dat een eindeloos en doorgaans saai betoog in feite een stevig parlementair wapen kan zijn. De politieke filibuster is geboren. Een achtergrondartikel over het ontstaan en gebruik van dit bijzondere politieke fenomeen.
Lees meer...
Coronablunders en andere ramspoed
Heeft het zin de geschiedenis van een ramp te beschrijven die nog niet voorbij is? De Britse historicus Niall Ferguson oppert die vraag in zijn boek Rampspoed. Politiek ten tijde van catastrofe. Daarin beschrijft hij een groot aantal rampzalige gebeurtenissen dat de mensheid in de loop van de eeuwen heeft getroffen, maar de nadruk ligt op de meest recente casus: covid-19.
Lees meer...
Hollywood en zijn ‘Hollywood Sign’ (sinds 1923)
In de heuvels bij Los Angeles werden op 13 juli 1923 dertien grote witte letters geplaatst die samen het woord HOLLYWOODLAND vormden. Het idee om de vijftien meter hoge letters te plaatsen was afkomstig van projectontwikkelaar Hobart Johnstone Whitley (1847-1931), ook wel de ‘vader van Hollywood’ genoemd.
Lees meer...
Alfonso Caso en de archeologische site Monte Albán
De Mexicaanse archeoloog en jurist Alfonso Caso verwierf begin jaren dertig van de vorige eeuw wereldwijd bekendheid toen hij tijdens opgravingen in de precolumbiaanse site van Monte Albán op een intacte graftombe met tal van grafgiften, gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen stuitte.
Lees meer...
Spaanse griep in Arnhem: scholen dicht, kroegen open
De cijfers waren niet mals. In oktober 1917 stierven er al 66 Arnhemmers aan de Spaanse Griep. In dezelfde maand een jaar later waren dat er 146 in de toen zo’n 70.000 inwoners tellende stad.
Lees meer...
Leopold von Sacher-Masoch en het masochisme
Dat een masochist iemand is die een (seksueel) genoegen beleeft aan het ondergaan van pijn of vernederingen is vrij algemeen bekend. Veel minder algemeen bekend is dat dit woord een eponiem is. Het woord is afgeleid van de naam van de Duitse schrijver Oostenrijkse schrijver Leopold von Sacher-Masoch (1836-1895).
Lees meer...
Identiteit twee opvarenden VOC-schip Rooswijk gevonden
Onderzoekers zijn erin geslaagd de identiteit van twee opvarenden van het VOC-schip Rooswijk te achterhalen. Deze Nederlandse Oost-Indiëvaarder (VOC) zonk in januari 1740 op de Goodwin Sands in Kent, met een grote lading van zilveren staven en munten aan boord. De laatste jaren wordt veel onderzoek naar dit scheepswrak gedaan.
Lees meer...
Spannende zoektocht naar 'oertekst van het scheppingsverhaal'
In Tom Buijtendorp's recent verschenen fictie-debuut 'De geheime oorsprong' speelt onder meer een bestaande codex uit de Leidse Universiteitsbibliotheek een belangrijke rol.
Lees meer...
Quarantaine - Wat heeft dat met 40 te maken?
Quarantaine is een leenwoord uit het Frans, waar het woord zoveel betekend als ‘veertig dagen durende afzondering’. Tegenwoordig duren quarantaines echter lang niet altijd precies veertig dagen. Hoe zit dit?
Lees meer...
Vooroorlogs TBC-huisje in tuin Rijksmuseum Boerhaave
Vroeger konden deze demontabele TBC-huisjes bij een kruisvereniging of een sanatorium gehuurd of gekocht worden. Zo kreeg een tuberculosepatiënt die geen geld had voor een dure kuur in de frisse berg- of zeelucht, toch de kans om van heilzame rust, licht en zuivere lucht te genieten.
Lees meer...

Uit het archief:

Guglielmo Marconi - Uitvinder van de draadloze telegrafie
De Italiaanse natuurkundige Guglielmo Marconi is de geschiedenisboeken ingegaan als de uitvinder van de draadloze telegrafie (1896), de voorloper van de radio.
Lees meer...
Geschiedenis van de zomervakantie
Het is zomervakantie. Maar waarom en sinds wanneer zijn schoolgangers zomers 6 weken vrij? En in Iran, Egypte of de Verenigde Staten zelfs 12 weken?
Lees meer...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 37.358 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net