Dark
Light

Hollywood en zijn ‘Hollywood Sign’ (sinds 1923)

Auteur:
1 minuut leestijd
Hollywood Sign
Hollywood Sign (CC0 - Pixabay - 12019)

In de heuvels bij Los Angeles werden op 13 juli 1923 dertien grote witte letters geplaatst die samen het woord HOLLYWOODLAND vormden. Het idee om de vijftien meter hoge letters te plaatsen was afkomstig van projectontwikkelaar Hobart Johnstone Whitley (1847-1931), ook wel de ‘vader van Hollywood’ genoemd.

Hollywoodland
Hollywoodland
Whitley bezat een groot stuk land in het gebied, Whitley Heights, en wilde reclame maken voor een vastgoedproject. Hij pakte dus grootst uit met zijn vijftien meter hoge witte letters. De letters werden bovendien met 4000 lampen verlicht zodat ze ook ‘s nachts goed te zien waren. Doordat de tekst knipperde, viel deze nog meer op. Eerst knipperde ‘Holly’, dan ‘Wood’, daarna ‘Land’ en vervolgen knipperde het complete Hollywoodland nog een keer. Elektriciteit was in die tijd nog een nieuwigheid, dus trokken de letters veel aandacht van passanten.

Lange tijd werden de letters hierna niet onderhouden. In 1932 kwam het monument nog op een lugubere manier in het nieuws. De bekende actrice Peg Entwistle pleegde toen zelfmoord door van de letter ‘H’ af te springen.

Hollywood Sign in vervallen toestand, vlak voor de restauratie in 1978
Hollywood Sign in vervallen toestand, vlak voor de restauratie in 1978 (CC BY-SA 3.0 – Bobbeecher – wiki)

Restauratie

Eind jaren veertig nam de Chamber of Commerce van Hollywood het beheer over. Toen werd het monument opgeknapt en de laatste vier letters verdwenen waardoor er nu kortweg HOLLYWOOD stond. Eind jaren zeventig waren de letters er weer slecht aan toe. De letter ‘O’ was van de berg gerold en een andere letter was door pyromanen in de brand gestoken. In 1978, tijdens het 75-jarig bestaan van Hollywood, werd daarom een nieuwe versie gepresenteerd. Dat deze restauratie plaatsvond was onder meer te danken aan Playboy-eigenaar Hugh Hefner die verschillende donateurs wist te strikken en zelf 900.000 dollar in het project stak.

Tegenwoordig is het karakteristiek punt weer een belangrijke toeristische trekpleister.

Ook interessant: De lugubere zelfmoord van actrice Peg Entwistle in 1932
Boek: Ik, Hollywood

‘Hollywood Sign’ – Een korte video

×