KlussenKlussen

Guglielmo Marconi – Uitvinder van de draadloze telegrafie

De Italiaanse natuurkundige Guglielmo Marconi is de geschiedenisboeken ingegaan als de uitvinder van de draadloze telegrafie, de voorloper van de radio.

- ad -

Guglielmo Marconi
Guglielmo Marconi
Guglielmo Marconi wordt op 25 april 1874 geboren in Bologna, als zoon van een Italiaanse landeigenaar. Zijn moeder was een Ierse. De jonge Marconi volgt opleidingen in Bologna en Florence en gaat hierna naar de technische hogeschool in Livorno. Daar besteedt hij onder meer veel tijd aan het bestuderen van elektromagnetische golfverschijnselen en hij verdiept zich in het werk van natuurkundigen als James Maxwell en Heinrich Hertz.

Maxwell, een Schot, heeft in 1864 aangetoond dat licht en warmtestraling kunnen worden beschouwd als elektromagnetische golfverschijnselen en hij heeft gesuggereerd dat het mogelijk moet zijn andere elektromagnetische stralingen op te wekken en de ether in te sturen. Twintig jaar later bewijst de Duitse natuurkundige Heinrich Hertz de elektromagnetische theorie van Maxwell.

Afstand

Marconi verdiept zich verder in de zogenaamde hertz-golven. Na zijn studietijd experimenteert hij op het landgoed van zijn vader. Hij ontdekt onder meer dat de te overbruggen afstand van de golven aanzienlijk vergroot kan worden, als één pool van de zender verbonden wordt met een draad die op zijn beurt weer verbonden is aan metalen plaat die op een lange paal bevestigd is. Dit wordt wel gezien als de eerste echte radio-antenne. Marconi ontdekt ook dat hij uitgezonden golven kan richten door een gebogen metalen scherm achter de antenne te plaatsen.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Opvallend is dat de Italiaanse regering niet echt geïnteresseerd is in de bevindingen van de natuurkundige. Marconi wijkt daarom uit naar Londen. Daar vindt hij wel steun, onder meer van de Britse posterijen. De Italiaan slaagt er hierna in een signaal over een vijftien kilometer brede zeearm, het Bristol Channel, over te brengen.

Marconi achter zijn zender, 1901
Marconi achter zijn zender, 1901

Ionosfeer

Waar lag de grens? Op driehonderd kilometer, dacht men enige tijd. Vanwege de kromming van het aardoppervlak zouden de golven niet over een grotere afstand verzonden konden worden. Marconi doet de natuurkundige wereld echter opnieuw versteld staan. Op 11 december 1901 wordt een signaal overgebracht van Cornwall naar St. John’s in Newfoundland. Afstand: 3200 kilometer.

Hoe dit kon wist Marconi, die de draadontvanger had vervangen door een magneetdetector, overigens ook niet goed te verklaren. Men gokte destijds dat er in de hogere atmosferen een laag moest bestaan die elektromagnetische golven terugkaatste. Dit bleek later juist te zijn. Het gaat om de zogenaamde ionosfeer.

Marconi’s uitvinding zorgt er uiteindelijk voor dat communicatie op lange afstand mogelijk wordt. In 1909 ontvangt de natuurkundige de Nobelprijs voor natuurkundige, samen met Karl Ferdinand Braun die belangrijke verbeteringen heeft aangebracht aan de eerste zender van Marconi.

- ad -

Lijst van uitvindingen

- advertentie-


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De artsen van de vernietigingskampen

  De artsen van de vernietigingskampen

  Hoe is het mogelijk om voor een beroep te kiezen dat het redden van levens als hoogste doel heeft, en op zo’n wrede manier levens te beëindigen?Lees bericht »
 • Astrocultuur: de cultuurgeschiedenis van de ruimtewedloop

  Astrocultuur: de cultuurgeschiedenis van de ruimtewedloop

  Al vele millennia heeft de mens een fascinatie voor de ruimte, het heelal. Eeuwenlang is de ruimte slechts bekeken vanuit een natuur- en wiskundig perspectief, en eigenlijk niet vanuit sociaalwetenschappelijk oogpunt. De laatste jaren is hierin echter een kentering waarneembaar; …Lees bericht »
 • Red Star Line – Naar Amerika!

  Red Star Line – Naar Amerika!

  Nog dit jaar start de opbouw van het Red Star Line Museum in de historische gebouwen van de rederij aan de Antwerpse Rijnkaai. In 2013 volgt de officiële opening. Het nieuwe museum vertelt de geschiedenis van de migratie van zo’n …Lees bericht »
 • Korte geschiedenis van de verwarming

  Korte geschiedenis van de verwarming

  De geschiedenis van de verwarming gaat terug tot de Prehistorie. Het waren de Romeinen die de vloerverwarming introduceerden. In 1825 werd in Nederland de eerste CV-installatie aangelegd. Een korte geschiedenis van de (centrale) verwarming. - ad - Twitter Facebook Pin …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las

1 Comment Join the Conversation →


 1. albert

  Jammer dat Tesla niet genoemd wordt. Marconi heeft namelijk een aantal patenten van Tesla gekregen die hier ook al redelijk ver in was.

Comments are closed.