De nieuwsbrief van Historiek (week 29). Met artikelen over ‘De koningin van de fiets’, Congo, profetieën van Maria, Ajax en veel meer.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (29/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Amélie Le Gall – ‘De koningin van de fiets’

Amélie Le Gall – ‘De koningin van de fiets’

Bij de eerste Olympische Spelen in 1896 waren alleen mannelijke deelnemers welkom. Oprichter Pierre de Coubertin vond vrouwelijke sporters niet interessant en zag voor hen hooguit een rol weggelegd bij het huldigen van de winnaars. Dat er sindsdien veel is veranderd, is te danken aan sportvrouwen die taboes doorbraken en grenzen verlegden. Een van hen was Amélie Le Gall, ook wel bekend als de 'Koningin van de Fiets'. Lees artikel

Het groeiende besef van de Duitse natie
De humanist Beatus Rhenanus publieerde in 1531 zijn 'Rerum Germanicarum libri tres'. Hoewel zijn werk bijna vijfhonderd jaar onvertaald bleef, en voor generaties historici een gesloten boek bleef, was dit in feite de eerste geschiedenis van Duitsland van de hand van een onvervalste historicus.
Lees meer...
Oudegyptische dierenmummies in CT-scanner
Dertien Oudegyptische dierenmummies uit de collectie van museum Allard Pierson in Amsterdam zijn afgelopen weekend onderzocht met een CT-scanner. Het onderzoek is interessant omdat de mummies nu vanbinnen kunnen worden bekeken zonder ze te beschadigen.
Lees meer...
Lucia dos Santos en de drie profetieën van Maria
Sinds in 1917 in de Cova da Iria nabij het Portugese stadje Fatima drie herderskinderen naar eigen zeggen getuige waren van verschillende verschijningen van de maagd Maria die hen in een boodschap drie profetieën toevertrouwde, is het plaatsje uitgegroeid tot één van de belangrijkste bedevaartsoorden voor Mariaverering.
Lees meer...
Congo en de vloek van de grondstoffen
In 1960 liet België een land achter dat volgens deze auteur relatief goed functioneerde, waar een soort sociale welvaartstaat was gebouwd en de mijnbouw efficiënt verliep. Wel was er sprake van repressie en apartheid en deden de Congolezen zelf eigenlijk niet mee.
Lees meer...
Soejono: tragische minister in kabinet-Gerbrandy
De enige Indonesische minister die ooit deel uitmaakte van een Nederlands kabinet was Pangeran Adipati Soejono (1886-1945). Hoewel hij in het Nederlandse openbaar bestuur hoger reikte dan enige andere Indonesiër, was zijn ministerschap tragisch.
Lees meer...
Een politieke geschiedenis van Myanmar en de Tatmadaw
Gedurende de grillige, complexe en van intriges bulkende geschiedenis van het moderne Myanmar – het voormalige Birma – is er maar één constante: de Tatmadaw. Om de situatie van het huidige Myanmar te verstaan is kennis van de politieke geschiedenis van dit oppermachtige, bijna mystieke instituut onontbeerlijk.
Lees meer...
De granaten die vijf vissers het leven kostten (1900)
Ruim 120 jaar geleden zette een groep vissers in op de ontvangst van vindersloon voor granaatscherven, maar zo ver kwam het uiteindelijk niet. Bij de berging kwamen vijf van hen om het leven en raakte een groot aantal omstanders ernstig gewond.
Lees meer...
Charles Blondin, de koorddanser die de Niagarawatervallen overstak
De Franse acrobaat Charles Blondin stond in zijn tijd bekend als dé allerbeste koorddanser ter wereld. Zijn prestaties spreken nog altijd tot de verbeelding. Op 30 juni 1859 leverde hij een huzarenstukje af. In vijf minuten tijd stak hij toen, kundig balancerend op een strakgespannen koord, de Niagarawatervallen over.
Lees meer...
Tsjernobyl: leed op grote en kleine schaal
Het is een overwegend normale ochtend in het Oekraïense Pripjat. Mannen nemen de Lada naar hun werk. Vrouwen brengen hun kinderen naar school. Ergens wordt een bruiloft gehouden. De meeste mensen verkeren klaarblijkelijk in goede gezondheid. Een enkeling daarentegen proeft metaal in de lucht. Een ander heeft last van hoestbuien of misselijkheid.
Lees meer...
Historisch logo keert terug op Ajax-shirt
Ajax is een van de helden uit de Griekse mythologie. Hij komt voor in de oude verhalen over de Trojaanse oorlog en was na Achilles de sterkste strijder aan de zijde van de Grieken. De Amsterdamse club werd naar deze held vernoemd, maar of het logo ook zijn gezicht toont is niet helemaal duidelijk.
Lees meer...
Max Joseph von Pettenkofer en de uitvinding van de volksgezondheid in de strijd tegen cholera
In het najaar van 1892 kregen de Duitse medicus Robert Koch en zijn collega’s een opmerkelijk verzoek: of ze een oplossing met levende cholera-bacteriën konden opsturen. Het verzoek kon maar van één iemand komen: Max Joseph von Pettenkofer.
Lees meer...
Resten 88 Arnhemmers bijgezet in grafkelder Eusebiuskerk
Tijdens restauratiewerkzaamheden aan de Eusebius zijn recent funderingen en grafkelders in beeld gebracht. Hierbij stuitte men ook op graven. Het botmateriaal dat uit herkenbare graven kwam is per individu verzameld.
Lees meer...
Agnosticisme - Wat gelooft een agnost?
Personen die niet in een god geloven noemen zich soms een atheïst of een agnost. De twee verschillen wezenlijk van elkaar. Een atheïst ontkent het bestaan van een godheid terwijl de agnost gelooft dat de mens niet zeker kan weten of het bovennatuurlijke, inclusief een god, kan bestaan.
Lees meer...

Uit het archief:

Mein Kampf - Het verboden boek van Adolf Hitler
Boek waarin Adolf Hitler zijn ideeën over Duitsland, ras en politiek uit de doeken deed: Mein Kampf. In Nederland uitgegeven als Mijn kamp.
Lees meer...
Grote brand van Rome (19 juli 64 n.Chr. )
In de nacht van 19 juli van het jaar 64 na Christus ontstond er een grote brand in Rome, de hoofdstad van het Romeinse Rijk. De stadsbrand woedde maar liefst zes dagen en tien van de veertien wijken van de stad werden volledig of gedeeltelijk verwoest.
Lees meer...

Nieuwe geschiedenisboeken (week 28/29)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Lees artikel

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 37.457 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net