De nieuwsbrief van Historiek (week 34). Met artikelen over de Jacoba van Beieren, Quint Ondaatje en de revolutie van Utrecht, John Heartfield, de Grebbeberg en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (34/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
20 augustus 1672 – De gebroeders De Witt worden gelyncht

20 augustus 1672 – De gebroeders De Witt worden gelyncht

Op 20 augustus 1672 werden de broers Johan en Cornelis de Witt door een woedende menigte in Den Haag gelyncht. Hun lichamen werden hierna verminkt en in stukken verscheurd. Sommige delen van hun lichamen werden zelfs verhandeld, als souvenir meegenomen of opgegeten. Lees artikel

De Grebbeberg, verslag van een ooggetuige
Sergeant Van Heerde zat middenin de strijd om de Grebbeberg. Een paar maanden later schreef hij een boek over de vier dagen strijd, zijn krijgsgevangenschap en zijn terugkeer in Nederland.
Lees meer...
Quint Ondaatje en de revolutie van Utrecht (1786)
Er komt een gevelsteen aan de buitenkant van het Utrechtse stadhuis, ter ere van patriottenleider Pieter Quint Ondaatje die in 1786 samen met andere patriotten een revolutie in Utrecht ontketende. Onder zijn leiding werd in 1786 het gehate Utrechtse stadsbestuur afgezet en kreeg de stad een door de burgerij verkozen bestuur.
Lees meer...
Hoe John Heartfield met schaar en papier de nazi's te lijf ging
De waarheid laten zien, de feiten weergeven, 'de leugen op zijn smoel slaan'. Zo beschrijft de graficus, animatiekunstenaar en decorontwerper John Heartfield in 1967 tijdens een interview het doel van zijn politieke fotomontages. Zijn beeldsatire wil aanklagen, ophelderen en ontmaskeren. Het is een middel in de politieke strijd.
Lees meer...
Jacoba van Beieren heette eigenlijk Jaque
Welke rol ze precies speelde in de geschiedenis zijn de meeste Nederlanders al lang vergeten, maar dat gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) een kranige dame was, is er in het onderwijs bij iedereen wel ingestampt. Over haar leven is veel aangedikt of regelrecht verzonnen. Curieus is dat ze eigenlijk zelfs niet Jacoba heette, maar Jaque.
Lees meer...
Hoe de kat Simon Mao Zedong doodde en andere dierenverhalen
Elke dierenliefhebber weet hoe sterk de band tussen mens en dier kan zijn. Dat bewijst zich ook onder bijzondere omstandigheden. Honden, katten paarden, duiven en diverse andere dieren verrichtten tijdens oorlogen en andere rampen veelvuldig uitzonderlijke en levensreddende prestaties of boden steun aan mensen die het moeilijk hadden.
Lees meer...
Horen, zien en spreken
Het spreekwoord ‘horen, zien en zwijgen’ is alom gekend, wordt sterk aanbevolen en door velen opgevolgd. Het bestaat in verscheidene varianten, wordt aan verschillende bronnen toegeschreven, heeft uiteenlopende betekenissen en wordt uitgebeeld door drie naast elkaar zittende aapjes die de handen voor de ogen, de oren of de mond houden.
Lees meer...
De veldslag bij Benevento (1266)
Nabij Benevento, een stadje in Campanië op een vijftigtal kilometer ten noorden van Napels, brachten op 26 februari 1266 de troepen van Karel van Anjou (ca. 1227-1285) het leger van Manfred van Sicilië (1232-1266) een verpletterende nederlaag toe die het einde betekende van de heerschappij van de Hohenstaufen in Italië.
Lees meer...
Leopold Flam (historicus-filosoof) verdedigde de historiek vanuit zijn eigen beleving
Hij had de karakterkop van een filmpersonage. Zijn leven leest ook als een filmscenario. Leopold Flam (1912-1995) was een enigmatische ‘charmeur’ maar niet altijd een kocher mens: historicus-filosoof, inspecteur en hervormer van het geschiedenisonderricht in het Belgische rijksonderwijs, vrijzinnige Jood, verzetsstrijder, gevangene in de Mechelse Dossinkazerne en in Buchenwald.
Lees meer...
Tombe bevrijde Romeinse slaaf gevonden in Pompeii
Bij de Romeinse ruïnestad Pompeii hebben archeologen de tombe gevonden van een vrijgemaakte slaaf genaamd Marcus Venerius Secundio. In de tombe troffen de onderzoekers een goed bewaard gebleven menselijk skelet aan.
Lees meer...
De bonte staalkaart van de Friese mediëvistiek
Het blijft een mooie gewoonte onder vakbroeders en -zusters in de wetenschap om elkaar op belangrijke momenten in de carrière een feestbundel cadeau te doen die de jubilaris in het zonnetje zet. Dat geldt ook voor de omvangrijke bundel die is geschreven door collega’s van de met emeritaat vertrokken onderzoeker Hans Mol aan de Leidse universiteit.
Lees meer...

Uit het archief:

Een dag in Pompeii - animatie
De stad Pompeï werd in 79 bedekt door as als gevolg van een uitbarsting van de Vesuvius. Het is daardoor een van de best bewaarde Romeinse steden.
Lees meer...
De Huik - 'De Nederlandse boerka'
Wie een huik droeg die het gelaat vrijwel volledig bedekte, kwam soms in de problemen. Net als tegenwoordig gold er vroeger namelijk soms een verbod op gezichtsbedekkende kleding.
Lees meer...
Fopstraten en ander cartografisch vermaak
Fopstraten zijn straten die slechts op twee locaties bestaan: in de fantasie van de cartograaf, en op zijn kaart. Meestal staan ze in een uithoek van een weergegeven gebied, zodat gebruikers er weinig of geen last van hebben. Maar cartografen die graag ‘lenen’ hebben dat wel, want op hun kaarten is daardoor feilloos te traceren welke bron ze hebben misbruikt.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken (week 34) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Het overzicht van deze week. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 37.870 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net