Dark
Light

Tombe bevrijde Romeinse slaaf gevonden in Pompeii

Auteur:
2 minuten leestijd
Skelet van de man in de tombe bij Pompeii
Skelet van de man in de tombe bij Pompeii (Archaeological Park of Pompeii)

Bij de Romeinse ruïnestad Pompeii hebben archeologen de tombe gevonden van een vrijgemaakte slaaf genaamd Marcus Venerius Secundio. In de tombe troffen de onderzoekers een relatief goed bewaard gebleven menselijk skelet aan.

Inscriptie op de graftombe
Inscriptie op de graftombe (Archaeological Park of Pompeii)
De ontdekking werd gedaan op de begraafplaats van Porta Sarno, ten oosten van het oude centrum van Pompeii. Op het fronton van de tombe is een marmeren plaat aangetroffen met een herdenkingsinscriptie voor de eigenaar: Marcus Venerius Secundio. Uit de tekst blijkt dat de man Griekse theatervoorstellingen organiseerde in Pompeii. Volgens Gabriel Zuchtriegel, directeur van de archeologische site, is het voor eerst dat er bewijs is gevonden voor optredens in Pompeii in de Griekse taal, naast het Latijn. Zuchtriegel:

“Dat er voorstellingen in het Grieks werden georganiseerd, getuigt van een levendig en open cultureel klimaat dat het oude Pompeii kenmerkte.”

Dat de bevrijde slaaf mocht helpen bij het organiseren van theatervoorstelling wijst er volgens Zuchtriegel op dat de man serieus wist op te klimmen op de sociale ladder. Exceptioneel rijk was Venerius volgens hem niet, maar de grootte van de tombe zou wel wijzen op een aanzienlijke rijkdom.

De tombe van Marcus Venerius Secundio
De tombe van Marcus Venerius Secundio (Archaeological Park of Pompeii)

Urnen

Op basis van eerste onderzoek vermoeden de archeologen dat Marcus Venerius Secundio op ongeveer zestigjarige leeftijd overleed, niet lang voor de ondergang van de stad in het jaar 79. In zijn tombe zijn ook twee urnen aangetroffen met stoffelijke resten. Een daarvan is rijk versierd en bevat resten van een vrouw genaamd Novia Amabilis.

Detail van de in Porta Sarno gevonden urn
Detail van de in Porta Sarno gevonden urn (Archaeological Park of Pompeii)
Dat Marcus Venerius werd begraven is bijzonder. In deze tijd werden Romeinen na hun overlijden namelijk meestal gecremeerd. De condities in de tombe waren goed waardoor het skelet vrij goed bewaard is gebleven. Het skelet is grotendeels intact en ook zijn nog delen van een oor gevonden, samen met stukken haar. Of men bewust heeft geprobeerd de overledene te mummificeren of dat sprake is van toeval, is nog onduidelijk.

In de tombe zijn verder enkele grafgiften aangetroffen, waaronder twee glazen unguentaria en talrijke fragmenten van wat lijkt op stof.

Ook interessant: Een dag in Pompeii – animatie
…of: Archeologen vinden twee lichamen in Pompeii
…of: Een nacht in Pompeii, een ‘dode stad’

Video over de ontdekking:

Bronnen

-http://pompeiisites.org/en/comunicati/the-tomb-of-marcus-venerius-secundio-discovered-at-porta-sarno-with-mummified-human-remains/
-https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/08/17/best-bewaarde-skelet-ooit-opgegraven-in-pompei/

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×