De nieuwsbrief van Historiek (week 36). Met artikelen over Lady Lovelace, de oudste Neanderthaler van Nederland, schapen en honden, de Stadhoudersbrief en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (36/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Oudste Neanderthaler van Nederland heeft een gezicht

Oudste Neanderthaler van Nederland heeft een gezicht

De oudste bekende Neanderthaler van Nederland, waarvan in 2009 het schedelfragment werd gepresenteerd in het Rijksmuseum van Oudheden, heeft nu een gezicht. Twee zogeheten ‘paleo-artiesten’ interpreteerden de verschillende kenmerken van deze en andere Neanderthalerschedels tot het gereconstrueerde gezicht van een jonge man die ‘Krijn’ gedoopt is. Lees artikel

Lady Lovelace, de vrouw die het eerste computerprogramma schreef
Ada Lovelace, dochter van de romantische Engelse dichter Lord Byron, noemde zichzelf de ‘bruid van de wetenschap’ want ze ontwikkelde – ruim honderd jaar voor de computer gefabriceerd werd – een eerste computerprogramma. Een visionaire vrouw.
Lees meer...
Hoe het schaap de hond bij de mens bracht
Schapen vallen nauwelijks op, maar toch hebben ze een belangrijke rol gespeeld in het geschiedenis van de mensheid. Van de veroveringen van Dzjengis Khan tot het succes van de Medici-dynastie tijdens de Renaissance: schapen en hun wol hebben invloed gehad op vrijwel elk aspect van onze samenleving en cultuur.
Lees meer...
Concilie van Trente (1545-1563)
In 1517 deed Maarten Luther zijn beroemde “thesenanschlag”. Daarmee begon de zogenaamde reformatie, een hervormingsgezinde beweging binnen het christendom. De reformatie deed de Rooms-katholieke kerk op haar grondvesten daveren. Het Concilie van Trente was het katholieke antwoord op de reformatie.
Lees meer...
Dantes geboortedag en naam
‘Deze bijzondere Italiaan werd in onze stad geboren, […] 1265 jaar na de heilzame menswording van de Koning van het heelal,’ schreef Boccaccio in zijn Trattatello in laude di Dante, in het Nederlands vertaald als Het leven van Dante. Hoe wist Boccaccio dat?
Lees meer...
Stadhoudersbrief van prins Bernhard blijft onbewezen
De Stadhoudersbrief, een brief die Bernhard in april 1942 volgens sommigen aan Adolf Hitler zou hebben geschreven. Hij bood daarin aan Gauleiter, ofwel ‘stadhouder’, van Nederland te worden als de Duitsers de bezetting van het land zouden staken.
Lees meer...
Virginia verwijdert standbeeld generaal Robert E. Lee
Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Viriginia heeft toestemming gegeven voor de verwijdering van een groot ruiterstandbeeld van generaal Robert E. Lee in Richmond. Het standbeeld is omstreden omdat de generaal tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog vocht voor de zuidelijke staten die de slavernij wilden behouden.
Lees meer...
Athene: is de stad naar de godin genoemd of omgekeerd?
De meeste mensen hebben het vermoedelijk nog altijd als vaststaand feit in hun hoofd: de Griekse hoofdstad is genoemd naar de godin Athene. Waarschijnlijker is echter het omgekeerde: de godin dankte haar naam aan de stad.
Lees meer...
De Little Rock Nine (1957) - Onder militaire begeleiding naar school
De Little Rock Nine. De Amerikaanse stad Little Rock was in 1957 het toneel van een groot conflict over de desegregatie.
Lees meer...
Schilderingen Nicolaaskapel Nijmegen weer zichtbaar
De middeleeuwse schilderingen van de Nicolaaskapel in Nijmegen, een van de oudste stenen gebouwen van Nederland, zijn weer zichtbaar voor publiek. De schilderingen zijn recent geconserveerd en gedeeltelijk gerestaureerd.
Lees meer...
De Duitse generaal die Parijs behoedde voor vernietiging
Bij nog heel wat Nederlanders doet de naam Dietrich von Cholditz een belletje rinkelen vanwege van zijn aandeel begin mei 1940 in de strijd om Rotterdam, maar het is vooral zijn weigering om Hitlers bevel uit te voeren en Parijs in brand te steken die hem een plaats in de geschiedenisboeken bezorgde.
Lees meer...
Het moeilijke genre van de historische roman
Wie een halve eeuw geleden Middelnederlandse werken ‘voor de lijst’ las, kwam vaak uit bij 'Karel en de Elegast', dat lekker kort was, of bij 'Marike van Nimwegen die met de duivel boeleerde, wat dat ook – o lala! – mocht betekenen.
Lees meer...
Fred Stein (1909-1967) - Fotograaf in ballingschap
Het Joods Historisch Museum staat momenteel met een overzichtstentoonstelling stil bij het werk van de Duits-Amerikaanse fotograaf Fred Stein.
Lees meer...
Het is hommeles!
Als het hommeles is, is er echt iets aan de hand. Er is trammelant, ruzie, er zijn fricties, onrust en kleinere of grotere problemen. Hommeles is dan ook een toestand die we het liefst vermijden. Waar komt deze term precies vandaan?
Lees meer...
In 18e eeuw zag men al de maatschappelijk kansen van leesonderwijs
De weinige jeugdliteratuur uit de achttiende eeuw die we tegenwoordig nog kennen, heeft de reputatie braaf te zijn: denk aan ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ van Hiëronymus van Alphen. Zelfs letterkundigen haalden lang hun neus op voor de gemakzuchtige lectuur die de moraliserende boodschappen op een presenteerblaadje aanbood. Die reputatie is echter niet terecht.
Lees meer...

Uit het archief:

Couveuse redde al miljoenen kinderen het leven
Te vroeg geboren baby's werden voor de introductie van de couveuse vaak in een pot met veren gelegd, in de hoop dat ze zo zouden overleven... Volgens de geschiedenisboeken werd op 7 september 1888 in New York de eerste couveusebaby geboren: Edith Eleanor McLean.
Lees meer...
Dolle Dinsdag
De datum 5 september 1944 staat in de Nederlandse historische annalen wel bekend als Dolle Dinsdag. Op deze dag deden allerlei verhalen de ronde dat de geallieerden in aantocht waren. Maar het bleek niet meer dan een gerucht te zijn.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken (week 36) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Het overzicht van deze week. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 38.028 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net