/

Schilderingen Nicolaaskapel Nijmegen weer zichtbaar

Interieur van de Sint Nicolaaskapel (Valkhofkapel) in Nijmegen
Interieur van de Sint Nicolaaskapel (Valkhofkapel) in Nijmegen (CC BY 3.0 - Han Jongeneel - wiki)

De middeleeuwse schilderingen van de Nicolaaskapel in Nijmegen, een van de oudste stenen gebouwen van Nederland, zijn weer zichtbaar voor publiek. De schilderingen zijn recent geconserveerd en gedeeltelijk gerestaureerd. Daarmee is het verval gestopt en er zijn details van de oorspronkelijke schilderingen tevoorschijn gekomen. Dat meldt de gemeente Nijmegen.

Na onderzoek door een gespecialiseerd atelier (SRAL) werd besloten de schilderingen niet naar een periode terug te restaureren, maar de historische gelaagdheid te laten zien. Elke ‘groep’ schilderingen kreeg een eigen aanpak.

De Nicolaaskapel, ook bekend als de Valkhofkapel, werd rond 1030 gebouwd en maakte oorspronkelijk onderdeel uit van de Valkhofburcht. De gerestaureerde schilderingen dateren uit 1543. Ze werden toen aangebracht in afwachting van de komst van keizer Karel V in 1546, nadat deze Gelre had veroverd. De gemeente Nijmegen:

“Het zijn vooral afbeeldingen van plantmotieven en fantasiebloemen. In de loop der eeuwen zijn de monumentale schilderingen blootgesteld aan weer en wind door kapotte ramen en een lekkend dak. Dat heeft veel gevolgen gehad voor de staat van de schilderingen.”

Bij het verwijderen van oude pleisterlagen die tijdens een van de laatste restauraties royaal over de schilderingen waren aangebracht, zijn langs de randen van de geschilderde resten oorspronkelijke details tevoorschijn gekomen. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls verricht donderdag de heropening van de Nicolaaskapel.

Achtergrond: De Valkhofkapel – De Sint-Nicolaaskapel in Nijmegen

Bekijk meer over:

Middeleeuwen, Nieuws

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: