Dark
Light

Virginia verwijdert standbeeld generaal Robert E. Lee

Auteur:
1 minuut leestijd
Standbeeld van Robert E. Lee in Richmond, met leuzen op de sokkel
Standbeeld van Robert E. Lee in Richmond, met leuzen op de sokkel (CC BY-SA 2.0 - Mobilus In Mobili - wiki)

Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Viriginia heeft toestemming gegeven voor de verwijdering van een groot ruiterstandbeeld van generaal Robert E. Lee in Richmond. Het standbeeld is omstreden omdat de generaal tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog vocht voor de zuidelijke staten die de slavernij wilden behouden.

Bet bekladde standbeeld van Robert E. Lee in Richmond
Het bekladde standbeeld van Robert E. Lee in Richmond (CC BY-SA 4.0 – Mk17b – wiki)
Vorig jaar werd nog veelvuldig geprotesteerd bij het monument, tijdens Black Lives Matter-bijeenkomsten. Kort hiervoor was George Floyd overleden. Deze 46-jarige Afro-Amerikaan stierf nadat een politieagent meer dan acht minuten met een knie op zijn nek had geleund. Tijdens landelijke protesten werd hierna vooral geageerd tegen racisme en politiegeweld in Amerika. In Virginia werd het standbeeld van de Robert E. Lee het epicentrum van de protesten. De twaalf meter sokkel van het monument werd door demonstranten veelvuldig beklad.

Als generaal was Robert E. Lee een van de boegbeelden van de zuidelijke Geconfedereerde Staten tijdens de burgeroorlog en daarmee een symbool van de strijd tegen de afschaffing van de slavernij. Zelf liet de generaal zich overigens meerdere keren negatief uit over slavernij. In een brief aan zijn vrouw schreef Lee in 1865 bijvoorbeeld dat hij slavernij zowel moreel als politiek verwerpelijk vond.

De Democratische gouverneur Ralph Northam besloot het standbeeld vorig jaar te verwijderen, maar dat besluit werd aangevochten door tegenstanders die verschillende rechtszaken startten. Door de uitspraak van het hooggerechtshof mag het ruiterstandbeeld nu daadwerkelijk verwijderd worden. Na de uitspraak verklaarde de gouverneur van de voormalige slavenstaat onder meer:

“Onze publieke gedenktekens staan symbool voor wie wij zijn en wat wij belangrijk vinden. Als wij leiders eren die vochten voor een systeem dat mensen tot slaaf maakte, eren we een verloren zaak die Virginia al te veel jaren belast.”

Het beeld wordt naar verwachting deze week weggehaald. Wat er daarna mee gebeurt is nog onduidelijk.

Bronnen

-https://www.npr.org/2021/09/02/1033595859/virginia-supreme-court-remove-statue-robert-e-lee-confederate-richmond
-https://www.standaard.be/cnt/dmf20210907_99063436
-https://historiek.net/robert-e-lee-generaal-amerikaanse-burgeroorlog/70451/
×