De nieuwsbrief van Historiek (week 37). Met artikelen over het paard Marengo | Lascaux | Gamal Abdel Nasser | de hattrick en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (37/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Marengo, het mythische paard van Napoleon

Marengo, het mythische paard van Napoleon

Napoleon Bonaparte is zo bekend, dat veel mensen vandaag de dag nog weten dat een van zijn lievelingspaarden Marengo heette. Dit zou een grijswitte Arabier zijn geweest, vernoemd naar de Slag bij Marengo van juni 1800, toen Napoleon in Italië op het nippertje een Oostenrijks leger versloeg. Over het paard Marengo is echter nauwelijks iets bekend en sommige historici betwijfelen zelfs of het dier überhaupt heeft bestaan. Lees artikel

- advertentie -

Virtual Academy

Onze Virtual Academy staat weer voor de deur! Volg inspirerende minicolleges, maak kennis met manieren waarop docenten onze methodes gebruiken en ontdek de relevante onderwijsthema’s en ontwikkelingen binnen onze methodes. De dag wordt afgesloten door cabaretier, schrijver en voormalig docent Johan Goossens. Meld je aan via: vodix.nl/academy

Korte geschiedenis van het kogelvrije vest
Kogelvrije vesten, of beter gezegd: kogelwerende vesten, kunnen beschouwd worden als een soort moderne maliënkolders. Als lichaamspantsers beschermen ze de drager tegen een pistoolschot, geweerschot of rondvliegende granaatscherven. Wanneer werd het kogelwerende vest precies uitgevonden?
Lees meer...
Duitse oorlogsbuit na 81 jaar terug naar Nederland
In het Duitse Emden worden woensdag twee kanonnen overgedragen aan het Nationaal Militair Museum. De stukken geschut zijn tijdens de meidagen van 1940 kort in gebruik geweest in Delfzijl en daarna door de Duitse bezetter als oorlogsbuit meegenomen.
Lees meer...
De grot van Lascaux - De 'Sixtijnse Kapel' van de paleolithische kunst
De zogeheten grot van Lascaux werd in 1940 ontdekt door vier Franse tieners. In de grot bevinden zich een groot aantal prehistorische tekeningen.
Lees meer...
Het geroofde kookboek van Alice Urbach
In 'Het geroofde kookboek' van Karina Urbach verliest de succesvolle joodse kookboekenauteur Alice Urbach in 1938 na de Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland haar huis, gezin en carrière. In 1939 lukt het haar ternauwernood naar Engeland te vluchten.
Lees meer...
Bijzondere vondsten uit Romeinse tijd in Utrecht
Aan de Kuinderboslaan in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn hebben archeologen objecten uit de Romeinse tijd gevonden. Het gaat onder meer om een complete geschutspijl en twee sets paardentuig. De stukken zijn bijna tweeduizend jaar bewaard gebleven in de Utrechtse bodem.
Lees meer...
De hattrick - Een truc met een hoed?
Wie tijdens een voetbalwedstrijd drie keer scoort is de held van de dag. De maker van deze zogeheten hattrick mag na de wedstrijd vaak de voetbal houden, maar je ziet hem na juichen nooit nog even een truc met een hoedje doen. Maar waarom spreken we dan eigenlijk van een hattrick?
Lees meer...
Een dag uit het leven van een Indische 'voormoeder'
In 'De voormoeders' werpt historicus Suze Zijlstra nieuw licht op de sociale, economische en culturele sleutelrol die Europees-Aziatische vrouwen speelden in de 300-jarige Nederlandse overheersing van Nederlands-Indië. Hiervoor reconstrueerde ze de levens van de voormoeders in haar eigen familie.
Lees meer...
Onderzoek naar doorwerking slavernij Suriname
Vandaag gaat een groot onderzoek van start waarin historici samen met vrijwilligers de gehele Surinaamse bevolking tussen 1830 en 1950 in kaart proberen te brengen. De onderzoekers willen zo meer inzicht krijgen in de doorwerking van de slavernij en de koloniale tijd in de Surinaamse samenleving.
Lees meer...
Voormalig klooster Klaarkamp eerste archeologisch rijksmonument
Van het voormalige klooster Klaarkamp (Claercamp) bij het Friese dorp Rinsumageest is boven de grond nauwelijks nog wat te zien. Vanwege de historische waarde wordt de locatie vandaag echter officieel aangewezen als archeologisch rijksmonument. De oudste schriftelijke vermeldingen van het klooster dateren uit de tweede helft van de twaalfde eeuw.
Lees meer...
De vijf beste geschiedenisboeken van 2021
De shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2021 is bekend. De prijs gaat jaarlijks naar het beste historische boek voor een algemeen publiek en maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis.
Lees meer...
Gamal Abdel Nasser - Egyptische president
De tweede Egyptische president Gamal Abdel Nasser staat bekend als een van de meest invloedrijke Arabische leiders uit de twintigste eeuw. Hij maakte naam als Egyptisch legerleider, die samen met een groep officieren in juli 1952 een coup pleegde en koning Faroek afzette. In 1954 werd hij eerste minister en president van Egypte.
Lees meer...
Slag bij Mühlberg (1547)
Eind april 1547 behaalde keizer Karel V nabij Mühlberg, een stadje in de huidige Duitse deelstaat Brandenburg dat destijds deel uitmaakte van het keurvorstendom Saksen, een klinkende overwinning op de troepen van het Schmalkadisch Verbond, een alliantie van protestantse vorsten en steden die het oneens waren met het katholiek religieus beleid binnen het Heilig Roomse Rijk.
Lees meer...
'Romeinen introduceerden massaproductie met maliënkolder'
Massaproductie bestond al tijdens het Romeinse rijk en is niet enkel iets van onze tijd. Een voorbeeld hiervan is de maliënkolder, een pantser gemaakt van duizenden metalen ringetjes.
Lees meer...
Hoi polloi - Betekenis en herkomst van de term
Misschien heb je de term in de wandelgangen, of in de media, wel eens horen vallen of het woord ergens gelezen: ‘hoi polloi’. Wat betekent deze bijzondere woordcombinatie precies? En wat is de herkomst van dit begrip?
Lees meer...

Uit het archief:

Vaccinatiebewijs: het pokkenbriefje (19e eeuw)
In 1823 besloot de Nederlandse overheid de koepok-vaccinatie voor kinderen verplicht te stellen. Wie naar school ging moest vanaf dat moment een bewijs van vaccinatie kunnen overleggen, het zogenoemde pokkenbriefje.
Lees meer...
Champions League-hymne - Geschiedenis en tekst
Voorafgaand aan iedere wedstrijd in de Champions League, het grootste voetbaltoernooi voor clubteams in Europa, wordt altijd de Champions League-hymne gespeeld. De melodie is voor een groot deel gebaseerd op een muziekstuk van de Duitse barokcomponist Georg Friedrich Händel (1685-1759): Zadok the Priest.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 37) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 37) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 38.134 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net