//

Champions League-hymne – Geschiedenis en tekst

Geschiedenis van de Champions League-hymne (CC BY 2.0 - Paolo Camera - wiki | bewerking Historiek)
Geschiedenis van de Champions League-hymne (CC BY 2.0 - Paolo Camera - wiki | bewerking Historiek)

Voorafgaand aan iedere wedstrijd in de Champions League, het grootste voetbaltoernooi voor clubteams in Europa, wordt altijd de Champions League-hymne gespeeld. De melodie is voor een groot deel gebaseerd op een muziekstuk van de Duitse barokcomponist Georg Friedrich Händel (1685-1759): Zadok the Priest. Traditiegetrouw wordt dit lied gespeeld tijdens het zalven van een Britse koning of koningin in de Westminster Abbey in Londen.

Als er na het overlijden van de huidige koningin Elizabeth over enige tijd een nieuwe koning wordt gezalfd, zal in Londen dus een compositie te horen zijn die veel mensen vooral aan de Champions League doet denken. Luister zelf maar naar een opvoering van Zadok the Priest. De tekst wordt hier gezongen door het knapenkoor van de Westminster Abbey:

De Champions League-hymne

De moderne voetbalhymne werd in 1992 geschreven door de Engelse componist Tony Britton. De UEFA, organisator van de Champions League, had hem gevraagd een krachtig muziekstuk te maken. Het Europese voetbal had in deze periode te maken met een imagoprobleem, onder meer door grote problemen rondom hooligans. Het nieuwe toernooi voor de allerbeste clubs in Europa, moest het voetbal weer wat van zijn klasse teruggegeven. Een stijlvol muziekstuk kon daarbij helpen.

Tony Britton liet zich als gezegd inspireren door Händel’s Zadok the Priest. Dit werk sprak hem aan vanwege de “kracht, succes en grandeur” die volgens hem van het muziekstuk uitging.

De hymne die we tegenwoordig voorafgaand aan alle Champions League-wedstrijden horen, betreft een uitvoering van het Royal Philharmonic Orchestra in samenwerking met het koor van de Academy of Saint Martin in the Fields.

Volledige versie van de Champions League-hymne

Op 25 november 1992 werd de hymne voor het eerst voorafgaand aan duels afgespeeld. Het Jan Breydelstadion van Club Brugge, het Giuseppe Meazza-stadion van Internazionale, het Ibrox Stadium van Glasgow Rangers en het Estadio das Antas van FC Porto hadden zo de primeur. In de jaren hierna werd het muziekstuk uiteraard steeds bekender. Tijdens finales wordt de Champions League-hymne tegenwoordig vaak vertolkt door grote artiesten, zoals Andrea Bocelli, Jonas Kaufmann en Juan Diego Flores.

Componist Tony Britton over de Champions League-hymne

Veel tekst heeft de Champions League-hymne niet. In de drie officiële talen van de UEFA (Duits, Frans en Engels) wordt duidelijk gemaakt dat de spelers die op het veld staan tot de allerbeste behoren en dat de Champions League het grootste toernooi is waaraan een clubspeler deel kan nemen.

Tekst van de hymne:

Logo van de Champions LeagueCe sont les meilleures équipes
Es sind die allerbesten Mannschaften
The main event

Die Meister Die Besten
Les grandes équipes
The champions

Une grande réunion
Eine grosse sportliche Veranstaltung
The main event

Die Meister Die Besten
Les grandes équipes
The champions

Ils sont les meilleurs
Sie sind die Besten
These are the champions

Die Meister Die Besten
Les grandes équipes
The champions

Overzicht van Boeken over voetbal(geschiedenis) en voetballers

Bronnen

-https://www.veronicatv.nl/blog/nieuws/zo-is-de-legendarische-hymne-van-de-uefa-champions-league-ontstaan/c
-https://www.metronieuws.nl/sport/2015/09/het-ontstaan-van-hymne-champions-league
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Zadok_the_Priest
-https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Champions_League_Anthem

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: