Dark
Light

Duitse oorlogsbuit na 81 jaar terug naar Nederland

Auteur:
1 minuut leestijd
Duits krantenbericht over de kanonnen
Duits krantenbericht over de kanonnen (Afb: Nationaal Militair Museum)

In het Duitse Emden worden woensdag twee kanonnen overgedragen aan het Nationaal Militair Museum. De stukken geschut zijn tijdens de meidagen van 1940 kort in gebruik geweest in Delfzijl en daarna door de Duitse bezetter als oorlogsbuit meegenomen.

Als onderdeel van de mobilisatie werden op 7 mei 1940 vier kanonnen van de Legerplaats bij Oldebroek overgebracht naar Delfzijl. Toen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvielen werden de kanonnen ingezet bij de verdediging van de stad. Naar verluidt duurde deze inzet slechts vijf minuten omdat al heel snel werd opgedragen om terug te trekken. Twee dagen later werd melding gemaakt dat de kanonnen door de Duitsers naar Emden waren overgebracht. Deze week, eenentachtig jaar later, worden twee van de overgebleven kanonnen door de stad Emden en het Ostfriesisches Landesmuseum gerestitueerd aan het NMM. Woensdagochtend worden de stukken met medewerking van Defensie opgehaald en teruggebracht naar de Legerplaats bij Oldebroek.

Over de kanonnen

De in 1881 en 1882 door Friedrich Krupp in Essen vervaardigde veldkanonnen zijn als “kanon 8 cm staal” bij de Nederlandse landmacht in gebruik genomen. Tegen het aanbreken van de Tweede Wereldoorlog waren de stukken al ernstig verouderd. Toch werden de kanonnen in het kader van de mobilisatie afgestoft en ingezet bij de verdediging van ons land. Van de vier stukken die destijds naar Delfzijl werden overgebracht, zijn er vandaag de dag nog twee overgebleven. Voor zover bekend zijn er slechts twee andere stukken bekend in Nederland. één daarvan is al te zien in het NMM en de ander bij de Historische Collectie Korps Veldartillerie (voorheen Nederlands Artillerie Museum).

Artikelserie: Mei 1940 – Duitse aanval op Nederland in 1940
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×