De nieuwsbrief van Historiek (week 39). Met artikelen over Djoser | plaggenhutten in de veengebieden | Louis Blériot | de ‘boreale wereld’ en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (39/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
Plaggenhutten – Erbarmelijke huisvesting voor veenarbeiders

Plaggenhutten – Erbarmelijke huisvesting voor veenarbeiders

De allerarmste arbeiders op het platteland hadden eind negentiende eeuw soms geen geld voor een echte woning. Ze namen daarom hun toevlucht tot zelfgemaakte plaggenhutten of spitketen. Deze kleine huisvestingen waarvan de daken meestal al op grondniveau begonnen, waren onder meer veel te vinden bij veenarbeiders in Drenthe. Lees artikel

- advertentie -

Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis staat dit jaar in het teken van het thema 'Aan het werk', met activiteiten door het hele land. Van kinderprogramma tot pubquiz en van panelgesprek tot stadswandeling: bekijk snel in onze agenda wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is. >>>

Farao Djoser en de Trappiramide van Saqqara
De Egyptische vorst Djoser, die leefde rond 2650 v.Chr., geldt als een van de bekendste farao’s uit de Oudheid. Djoser maakte vooral naam vanwege de Trappiramide die hij liet bouwen.
Lees meer...
De 'witte dood' in de Amsterdamse binnenstad
Zwaar verslavend spul: heroïne. Niemand kon begin jaren zeventig bevroeden welke vernietigende invloed die drug in ons land zou gaan hebben. Misdaadjournalist Cees Koring zag een halve eeuw geleden hoe de heroïnehandel een deel van Amsterdam veranderde in een rampgebied.
Lees meer...
Boeken gebonden in mensenhuid
Dat boeken ingebonden in mensenhuid net in de negentiende eeuw hun intrede deden, hoeft niet te verbazen. Door de industrialisering en de plattelandsvlucht (omstreeks 1850 stak de stedelijke bevolking in Groot-Brittannië voor het eerst de bevolking op het platteland in omvang voorbij) dwaalden in de stedelijke kernen omvangrijke mensenmassa’s rond – zonder naam, schijnbaar zonder achtergrond en veelal zonder sociaal netwerk.
Lees meer...
Boreas en de 'boreale wereld'
Binnen de Griekse mythologie geldt Boreas als de personificatie van de noordenwind. Hij zou zeelieden een gunstige wind bezorgen door met een schelp vanuit het noorden te blazen. Het noorderlicht (aurora borealis) is naar hem vernoemd.
Lees meer...
Sigmund Freud, van pionier tot kwakzalver
Op 23 september 1939 overleed de Oostenrijkse arts en grondlegger van de psychoanalyse Sigmund Freud in zijn woonplaats Londen. Vandaag de dag is er nog weinig over van de grote reputatie van de zenuwarts. Hedendaagse wetenschappers zetten Freud vaak weg als een soort illusionist of zelfs kwakzalver. En zijn psychoanalyse wordt tegenwoordig veelal beschouwd als pseudowetenschap.
Lees meer...
Lange Jaap, de vuurtoren bij Den Helder
De huidige vuurtoren van Den Helder, bijgenaamd Lange Jaap, werd op 1 april 1878 onthuld. Met een lengte van 63,45 meter is het de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland. De meer dan vijfhonderdduizend kilo wegende toren staat iets ten noorden van Fort Kijkduin in Huisduinen, vlakbij Den Helder, en wordt ook wel aangeduid als ‘Vuurtoren Kijkduin’.
Lees meer...
Verloren gewaande tekening Rubens opgedoken
De Vlaamse gemeenschap heeft een tekening van barokkunstenaar Peter Paul Rubens (1577-1640) aangekocht. Na vier eeuwen dook het werk op. Het betreft een illustratie voor een natuurkundeboek. De tekening is toegevoegd aan de Topstukkenlijst en in langdurig bruikleen gegeven aan drukkerijmuseum Plantin-Moretus.
Lees meer...
Louis Blériot (1872-1936) - Franse luchtvaartpionier
In juli 1909 verwierf Louis Blériot wereldwijd naamsbekendheid toen hij in een zelfgebouwd vliegtuig als eerste vanuit Calais het Kanaal overvloog naar Dover, een afstand van ongeveer 45 kilometer die hij aflegde in iets meer dan dertig minuten.
Lees meer...
De militair attaché
Veel landen hebben op hun diplomatieke vertegenwoordiging militair attachés geplaatst. Het uitzenden van militaire waarnemers naar vreemde mogendheden is bijna net zo oud als de legerorganisatie zelf. Schriftelijke bronnen verwijzen reeds naar de Oudheid.
Lees meer...
Online bladeren door 70 jaar aan IKEA-catalogussen
De eerste officiële catalogus van IKEA verscheen in 1951, in een oplage van 285.000 exemplaren. Veel van de teksten in deze eerste editie werden geschreven door Ingvar Kamprad, de oprichter van het bedrijf.
Lees meer...
De verzonken stad Baiae bij Napels
Een van de beroemdste plekken waar de Romeinse elite – zoals bestuurders, rijke handelaren en filosofen – volop kon ontspannen, was de Romeinse badplaats Baiae, gelegen aan de Golf van Napels. Wat was dit voor een plek? En hoe vermaakte de high society zich hier?
Lees meer...
Van synthese naar historische analyse
Met 'De meteoriet en het middagdutje' van Maarten Asscher krijgen de prachtige fotosyntheses van Rudy Kousbroek een waardig vervolg. Ook Asscher vormt door middel van rijke associaties, kennis en taalvermogen merkwaardige foto’s om tot inspirerende essays.
Lees meer...
De gulden middenweg - Herkomst en betekenis
Als gekozen wordt voor de gulden middenweg, kiest men in een (conflict)situatie niet voor de uitersten maar gaat men voor een tussenvariant. Vaak wordt dit beschouwd als een harmonisch model.
Lees meer...
Oud-nazi (97) kort voor mogelijke uitzetting overleden
Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de in Oekraïne geboren Helmut Oberlander onderdeel uit van Einsatzkommando 10a, een doodseskader van de nazi’s dat verantwoordelijk was voor de moord op tienduizenden Joden, communisten, partizanen, intellectuelen en zigeuners.
Lees meer...

Uit het archief:

'Saevis tranquillus in undis' en het nationale ijsvogeltje
De spreuk ‘Saevis tranquillus in undis’ was een van de lijfspreuken van Willem van Oranje. Wat betekent deze spreuk, waarom gebruikte Oranje die en hoe is deze uitspraak in latere tijden door andere mensen gebruikt?
Lees meer...
De Slag bij Warns (1345) - Symbool van de Friese vrijheidsstrijd
Eind september wordt ieder op het Rode Klif bij Stavoren de Slag bij Warns uit 1345 herdacht, symbool van de Friese vrijheidsstrijd. Lees hier het verhaal over het verhaal van de Hollandse invasie die de Friezen voor het eerst verenigde.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 39) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 39) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 38.361 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net