Dark
Light

Online bladeren door 70 jaar aan IKEA-catalogussen

2 minuten leestijd
IKEA-catalogus van 1964
IKEA-catalogus van 1964 (Beeld: ikeamuseum.com)

Eind vorig jaar maakte woonwinkel IKEA bekend na zeventig jaar te stoppen met het verspreiden van zijn papieren catalogus. Volgens het bedrijf werd de catalogus steeds minder gebruikt en weten klanten het bedrijf digitaal prima te vinden. Wie de catalogussen mist kan sinds kort terecht op een speciale website waarop alle exemplaren van de afgelopen decennia zijn door te bladeren.

IKEA-vestiging in de jaren vijftig
IKEA-vestiging in de jaren vijftig
IKEA werd in 1943 opgericht door de toen zeventienjarige Ingvar Kamprad. De Zweed had zelf wat geld gespaard door spullen te verkopen aan boeren in de buurt. Daarnaast had hij van zijn vader wat geld gekregen als eindexamencadeau. Samen was dit genoeg om het bedrijfje te openen. In de beginperiode verkocht IKEA vooral huishoudelijke artikelen zoals pennen, portefeuilles en fotolijsten. De naam van het bedrijf is opgebouwd uit de initialen van de oprichter (I.K.) en de beginletters van Elmtaryd en Agunnaryd, de namen van de boerderij en het dorp waar de jonge Ingvar opgroeide.

Eerste catalogus

Eerste catalogus van IKEA, 1951
Eerste catalogus van IKEA, 1951 (Beeld: ikeamuseum.com)
De eerste officiële catalogus van het bedrijf verscheen in 1951, in een oplage van 285.000 exemplaren. Veel van de teksten in deze eerste editie werden geschreven door Kamprad zelf. Op dat moment had het bedrijf al besloten ook meubels te gaan verkopen tegen lage prijzen. Naarmate IKEA groeide werden de papieren catalogussen van het bedrijf steeds meer een begrip en de oplage nam naarmate het bedrijf verder groeide almaar toe. Op het hoogtepunt van de catalogus in 2016 werden er 200 miljoen exemplaren, in 69 verschillende versies, 32 talen en naar meer dan 50 markten verspreid. Het was daarmee het meest gedrukte en verspreide ‘boek’ ter wereld. In 2000 kwam de catalogus voor het eerst beschikbaar in zowel een gedrukte als een digitale versie. Ondanks de opkomst van het internet bleef de oplage hierna echter stijgen.

Eind vorig jaar werd dus een eind gemaakt aan de traditie. “Een emotionele, maar ook rationele beslissing”, aldus het bedrijf. Helemaal is de catalogus nog niet verdwenen, maar hij wordt dus niet meer verspreid. Wie een exemplaar wil kan in sommige winkelvestigingen een exemplaar ophalen of er een bestellen via de website. De recent gelanceerde catalogus-website biedt nostalgici de mogelijkheid een blik te werpen op de modetrends van de afgelopen zeven decennia. Tegelijkertijd maken de boekwerken duidelijk hoe IKEA in de loop der jaren als bedrijf veranderde.

Bronnen

-https://www.ikea.com/nl/nl/this-is-ikea/newsroom/07-12-20-na-70-jaar-neemt-ikea-afscheid-van-de-iconische-catalogus-pubb4c8b7e8
-https://www.ikea.com/nl/nl/this-is-ikea/about-us/het-verhaal-van-ikea-pubad29a981
-https://www.hln.be/woon/nieuwe-ikea-catalogus-valt-niet-meer-automatisch-in-je-bus~aa66c7fe/
×