De nieuwsbrief van Historiek (week 42). Met artikelen over het mythische Duitsland, een hele oude 'dansplaag', Sovjet-propganda, kinderroof en veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (42/2021) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
De mythische oorsprong van Duitsland

De mythische oorsprong van Duitsland

Overal in Duitsland hebben kunstenaars en schrijvers, die deels verstrikt waren in dezelfde obsessies als Wagner en deels ook door hem waren geïnspireerd, de volkomen onbekende woestenij van het oude Midden-Europa proberen te doorgronden, op zoek naar aanwijzingen over hun herkomst. Lees artikel

- advertentie -

Artemisia

Bezoek nu de spectaculaire tentoonstelling rond het leven en werk van barokschilder Artemisia Gentileschi (1593-na 1654) in Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Artemisia Gentileschi was een van de bekendste, meest belangrijke kunstenaars van de Italiaanse barok. Zo bekend, dat alleen haar voornaam voldoende was, en dat nu nog is: Artemisia. >>>

Edgardo Mortara - Een joods kind ontvoerd door het Vaticaan
Op 23 juni 1858 viel de pauselijke militaire politie binnen bij het joodse gezin Mortara in Bologna. Ze kwamen de zesjarige Edgardo halen. Die zou stiekem gedoopt zijn. Volgens het kanonieke recht heeft een gedoopte recht op een katholieke opvoeding; om het risico op afvalligheid te beperken moet hij uit zijn joodse milieu verwijderd worden.
Lees meer...
De dansplaag van 1518
Groepen mensen sloegen in Straatsburg en elders dagenlang aan het dansen, zonder ermee op te houden. Na enkele dagen of weken vielen ze om van uitputting, waarbij sommigen zelfs een hartaanval of beroerte zouden hebben kregen.
Lees meer...
Nederland en de slag om de afschaffing van de slavernij
De afschaffing van de slavernij laat zich tot een viertal factoren terugvoeren, aldus de historicus Dirk J. Tang. Allereerst was de Engelse druk op het in 1813 weer zelfstandig geworden Koninkrijk Nederland van groot belang. Al in 1807/08 voerden de Britten een verbod in op slavenhandel. Dat verbod nam de opportunistische koning Willem I, die zeer afhankelijk was van Londen, in 1814 over.
Lees meer...
Soms zit de politiek in de familie
Familierelaties in de Nederlandse politiek komen voor. Niet zo vaak wellicht als in de Belgische, maar het zijn er toch behoorlijk wat.
Lees meer...
Bij de pinken zijn - Betekenissen en herkomst
Als iemand bij de pinken is, wordt die persoon gezien als snel, slim of bijdehand. Vroeger betekende het vooral zuinig zijn. In geen enkel geval verwijst het woord pink naar de kleine vinger. Waar komt de uitdrukking ‘bij de pinken zijn’ dan vandaan?
Lees meer...
'Eerste in Leusden vermoorde soldaat geïdentificeerd'
Op het Sovjet Ereveld in Leusden liggen al ongeveer tachtig jaar 101 Sovjet-soldaten uit Oezbekistan en Kazachstan. Hun namen zijn niet bekend, aangezien de nazi's alle informatie over deze gevangen vernietigden. Onderzoekers denken nu één van de mannen te hebben geïdentificeerd. Het zou gaan om de in Kazachstan geboren Ilsja Machametov.
Lees meer...
Propaganda en censuur in de Sovjet-Unie (1917-1991)
Tijdens de Russische Oktoberrevolutie van 1917 grepen de bolsjewieken, onder leiding van Lenin, de macht in de Sovjet-Unie. Zij probeerden hierna om zo veel mogelijk sympathisanten voor het communisme te verenigen en schakelden in minder dan twee jaar tijd alle anti-communistische kranten uit.
Lees meer...
Castel del Monte - Een raadselachtig kasteel in Italië
In de zuidelijke regio Apulië (Puglia) in Italië bevindt zich op een rotspunt het Castel del Monte. Dit middeleeuwse kasteel staat bekend om zijn unieke achthoekige vorm die een grote symbolische betekenis heeft. Onder historici is de oorspronkelijke functie van het bouwwerk een populair onderwerp voor discussie.
Lees meer...
Philemon en Baucis - Twee gastvrije oudjes
Het verhaal van Philemon en Baucis is bekend uit de Griekse en Romeinse mythologie. De Romeinse geschiedschrijver Ovidius beschreef het verhaal in zijn 'Metamorfosen'.
Lees meer...
Krak des Chevaliers - Kruisvaardersfort
Het fort Krak des Chevaliers, gelegen in het westen van het huidige Syrië (nabij de stad Homs), geldt als een van de beroemdste kruisvaardersburchten uit de tijd van de Middeleeuwen. Wat was dit voor fort? Wat was het belang van Krak des Chevaliers gedurende, en eventueel na, de Middeleeuwen?
Lees meer...
Jacobus II - Laatste rooms-katholieke koning van Engeland
Al vanaf zijn troonsbestijging als koning van Engeland, Schotland en Ierland rees de controverse rond de figuur van Jacobus II. Uiteindelijk zouden zijn politieke overtuiging en zijn bekering tot het katholieke geloof hem na een regeringsperiode van nauwelijks drie jaar zijn troon kosten.
Lees meer...
Lief en leed in het Artis van toen en nu
In ‘De oppasser’ schrijft Van Tol afwisselend over zijn eigen ervaringen in Artis en over die van enkele inspirerende collega’s die een grote invloed hadden op ontwikkelingen in de dierentuin, de zoölogie en natuureducatie in Nederland. Ook wordt door hem ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van Artis. Het was in 1838 toen de sociëteit Natura Artis Magistra werd opgericht.
Lees meer...
18 oktober 1817 - Het graf van farao Seti I wordt ontdekt
Op 18 oktober 1817 ontdekte de Italiaanse onderzoeker Giovanni Battista Belzoni in de Vallei der Koningen het graf van Seti I.
Lees meer...
Vrijwilligers gezocht voor digitaliseringsproject Arbeidsinzet
Het Nationaal Archief in Den Haag is op zoek naar vrijwilligers voor een digitalisering van het oorlogsarchief over de Arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vrijwilligers kunnen data invoeren, waardoor het archief in de toekomst gemakkelijk doorzoekbaar wordt.
Lees meer...

Uit het archief:

'Wat een karakter tonen die barbaren'
Wat ging er vooraf aan de veldtocht naar Rusland? Wat gebeurde er precies in dat enorme, uitgestrekte land in de zomer en winter van 1812 en waar liep het fout voor Napoleon? Een overzicht van Napoleons veldtocht in Rusland.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 42) – 2021

Nieuwe geschiedenisboeken (week 42) – 2021

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 38.746 abonnees
facebook  twitter 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net