Dark
Light

Vrijwilligers gezocht voor digitaliseringsproject Arbeidsinzet

Auteur:
1 minuut leestijd
Oproep tot dwangarbeid in Friesland, 1945
Oproep tot dwangarbeid in Friesland, 1945 (CC BY-SA 2.0 - Photocapy - wiki)

Het Nationaal Archief in Den Haag is op zoek naar vrijwilligers voor een digitalisering van het oorlogsarchief over de Arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vrijwilligers kunnen data invoeren, waardoor het archief in de toekomst gemakkelijk doorzoekbaar wordt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn zo’n 500.000 Nederlandse mannen en vrouwen werkzaam geweest in Duitsland en door Duitsland bezette gebieden. Zo’n 27.000 van hen kwamen daarbij om het leven. De Collectie Arbeidsinzet, onderdeel van het Oorlogsarchief van het Nederlandse Rode Kruis, is het grootste en belangrijkste archief over de arbeidsinzet. Deze collectie, die naar schatting de namen en
verblijfsgegevens bevat van zo’n 250.000 dwangarbeiders, wordt beheerd door het Nationaal Archief maar is momenteel nog moeilijk doorzoekbaar. Veel van de stukken zijn afkomstig uit Duitse gemeenten die na de oorlog informatie over Nederlandse tewerkgestelden stuurden naar het Nederlandse Rode Kruis.

Jaarlijks krijgt het Nationaal Archief veel verzoeken van nabestaanden die willen weten waar hun familieleden tijdens de oorlog verbleven, en wat er met hen is gebeurd. Het archief:

“Een antwoord vinden op die vraag, is nu als zoeken naar een speld in een hooiberg omdat het niet mogelijk is op naam te zoeken in dit archief. Met het project Arbeidsinzet willen we hierin verandering brengen.”

De afgelopen maanden heeft het Nationaal Archief het archief over de Arbeidsinzet document voor document gescand. Nu moeten nog zoveel mogelijk gegevens uit de gescande documenten worden ingevoerd in een online applicatie. Hiervoor hoopt de archiefdienst op de hulp van vrijwilligers. Als de data is ingevoerd wordt deze beschikbaar gesteld via de websites van het Nationaal Archief en Oorlogslevens.nl. Nabestaanden kunnen daar dan met één muisklik alle beschikbare gegevens over hun familielid vinden. De gegevens kunnen daarna mogelijk ook verbonden worden met persoonsdata uit archieven van andere instellingen, bijvoorbeeld die van de Oorlogsgravenstichting (OGS).

Meer informatie over het project is te vinden op de website HetVolk.org

Ook interessant: Arbeitseinsatz – Dwangarbeid in nazi-Duitsland
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×