De nieuwsbrief van Historiek (week 6). Met artikelen over de Afrika, de ontwikkeling van Parijs, Jesse James, de Europese samenwerking en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (6/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Europa’s andere slavernijverleden

Europa’s andere slavernijverleden

Is Afrika zonder enige twijfel het continent dat doorheen de geschiedenis het zwaarst te lijden had onder slavenjachten en slavenhandel, dan volgt het oosten van Europa waarschijnlijk op de tweede plaats. Eeuwenlang was het gebied van de Donau tot aan de Kaukasus immers het jachtterrein van slavenjagers uit de steppe. Mikpunt waren vooral Slavische bevolkingsgroepen, naast Vlachen, Hongaren en Kaukasiërs. Lees artikel

Parijs dat dé Lichtstad werd (door Napoleon III en Haussmann)
Parijs dankt haar steedse allure aan een facelift in het midden van de negentiende eeuw. Keizer Napoleon III en prefect Haussmann ploegden toen het middeleeuwse straatbeeld om. Zij creëerden een nieuwe stad met brede lanen, parken, moderne voorzieningen en grootse gebouwen.
Lees bericht...
Notaris Arnold van den Bergh: geen verrader maar een hele nette man
"De notaris was een integer bestuurder, die financiële verantwoording belangrijk achtte, zelfs in noodsituaties, die opkwam voor de misdeelden in eigen kring en zijn medemensen in doodsangst probeerde te helpen."
Lees bericht...
‘Steeds nauwere samenwerking’
Na eeuwenlange verdeeldheid sloegen zes landen in Europa de handen in elkaar. Grenzen vervaagden en slagbomen verdwenen. Het continent werd verenigd door instellingen op te richten en verdragen te sluiten.
Lees bericht...
Victor Marijnen, de minst bekende naoorlogse premier
Victor Marijnen is vermoedelijk de minst bekende premier die Nederland na de Tweede Wereldoorlog heeft gehad. Zijn enige kabinet regeerde van 1963 tot 1965 en zal vooral in de herinnering blijven voortleven omdat het de omroepkwestie niet wist op te lossen.
Lees bericht...
Hannie Schaft rekende af met de verkeerde
Tijdens de Tweede Wereldoorlog pleegde verzetsicoon Hannie Schaft diverse aanslagen op verraders en collaborateurs. In de zomer van 1944 schoot ze samen met haar verzetsvriend Jan Bonekamp in Heemstede de 55-jarige NSB’er Pieter Faber dood.
Lees bericht...
“Afrika is de spil geweest van de machine van moderniteit”
Howard French is van mening dat het herstellen van de ware plaats van Afrika in de wereldgeschiedenis en de actualiteit een stap is in de strijd tegen de racistische “vermindering, trivialisering en uitwissing” van Afrikanen uit de wereldgeschiedenis.
Lees bericht...
Diederik Jekel duikt in de wetenschapsgeschiedenis
In de achtdelige televisieserie Jekels Jacht is te zien hoe Jekel belangrijke experimenten van grote wetenschappers als Christiaan Huygens en Antoni van Leeuwenhoek herhaalt.
Lees bericht...
Jesse James (1847-1882) - Amerikaanse outlaw
In de tweede helft van de negentiende eeuw bouwde Jesse James zich een reputatie op als één van de meest legendarische Amerikaanse outlaws van zijn tijd. Tot lang na zijn dood spraken de bank- en treinovervallen die hij met zijn bende pleegde nog tot de verbeelding van velen.
Lees bericht...
Sieraden Mata Hari aangekocht door Museum Huis Doorn
Tussen de sieraden bevinden zich een zilveren pols en enkelband voor een danseres. Mata Hari heeft die vermoedelijk gedragen tijdens een van haar optredens. Daarnaast bestaan de objecten uit een bloedkoralen collier, twee haarklemmen, een zilveren schoengesp en Fries zilverbestek.
Lees bericht...
De barnsteen ‘boom’ van Juodkrante en Jantarny
Al ver voor het begin van onze jaartelling was de goudbruine barnsteen uit het Oostzeegebied een begerenswaardig materiaal voor het vervaardigen van sieraden en vond het zijn weg naar markten waar het tegen hoge prijzen verhandeld werd.
Lees bericht...
Bloedgabbers - De criminele jaren 1977-1982
Een wilde achtervolging door Amsterdam...
Lees bericht...
Koningin Emma (1858-1934)
Emma van Waldeck-Pyrmont werd op 2 augustus 1858 in het Duitse Arolsen geboren. Ze was de moeder van koningin Wilhelmina en tussen 1890 en 1898 koningin-regentes van Nederland.
Lees bericht...
Filippica's - Hevige tirades of strafredes
Als je iemand eens goed de les leest en verbaal alle hoeken laat zien, kan gezegd worden dat je een filippica uitspreekt. Een filippica is namelijk een wat ouderwetse aanduiding voor een tirade, strafrede of agressieve, beschuldigende redevoering.
Lees bericht...

Uit het archief:

De eerste Nederlandse deelname aan de Olympische Winterspelen (1928)
Slapen op de grond en champagne drinken met prins Hendrik...
Lees bericht...
Gratia Schimmelpenninck van der Oye - Nederlands skikampioene
De eerste Nederlandse sportster op de Winterspelen was Gratia Schimmelpenninck van der Oye (1912-2012). Ze deed mee aan de Spelen van Garmisch-Partenkirchen in 1936.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 6) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 6) – 2022

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 40.069 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net