Dark
Light

Sieraden Mata Hari aangekocht door Museum Huis Doorn

Auteur:
1 minuut leestijd
Polsband, gebruikt door Mata Hari tijdens haar optredens. Collectie Museum Huis Doorn
Polsband, gebruikt door Mata Hari tijdens haar optredens. Collectie Museum Huis Doorn - Foto Theo Scholten, Driejuni Fotografie

Museum Huis Doorn heeft verschillende sieraden en persoonlijke eigendommen van Mata Hari aangekocht. Deze Nederlandse danseres werd tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) beschuldigd van spionage en is uiteindelijk gefusilleerd.

Mata Hari, Parijs 1910
Mata Hari, Parijs 1910
Tussen de sieraden bevinden zich een zilveren pols- en enkelband voor een danseres. Mata Hari heeft die vermoedelijk gedragen tijdens een van haar optredens. Daarnaast bestaan de objecten uit een bloedkoralen collier, twee haarklemmen, een zilveren schoengesp en Fries zilverbestek. Het geheel bevindt zich in een teak houten kistje uit Indonesië. Dit kistje heeft Mata Hari uit Nederlands Indië meegebracht, waar zij tussen 1897 en 1902 met haar echtgenoot verbleef.

Museum Huis Doorn beschouwt de sieraden als een mooie aanvulling op de collectie. Conservator Cornelis van der Bas:

“De voorwerpen van Mata Hari zijn voor ons een belangrijke aanwinst voor het vertellen van het verhaal over Nederland & Nederlanders in de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast is Mata Hari natuurlijk ook het tegenovergestelde van keizer Wilhelm II. Wij willen in Doorn een meervoudig perspectief op de jaren 1914 – 1918 presenteren.”

Bloedkoralen halsketting van Mata Hari. Collectie Museum Huis Doorn
Bloedkoralen halsketting van Mata Hari. Collectie Museum Huis Doorn – Foto Theo Scholten, Driejuni Fotografie

Hoewel haar rol als spionne beperkt was, groeide Mata Hari door haar tumultueuze leven als exotische danseres uit tot een mythe. Dit zorgde ervoor dat zij al kort na haar dood wereldberoemd was. Over haar leven zijn onder meer Hollywood-films verschenen, theatervoorstellingen gemaakt en boeken geschreven.

De objecten krijgen een plek in de vaste tentoonstelling over het neutrale Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. De huidige tentoonstelling hierover in Museum Huis Doorn wordt de komende jaren vernieuwd. De sieraden en persoonlijke bezittingen zijn aangekocht bij Kunst en Antiekveiling de Zwaan. Het aankoopbedrag is niet vrijgeven.

×