De nieuwsbrief van Historiek (week 15). Met artikelen over het oudste graf van Nederland, de geschiedenis van paaseieren, de hemelschijf van Nebra en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (15/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
De vervolging van ‘asocialen’ in de Tweede Wereldoorlog

De vervolging van ‘asocialen’ in de Tweede Wereldoorlog

Terwijl naar joden, politieke gevangenen, homoseksuelen en getuigen van Jehova al heel wat onderzoek werd verricht, bleef één categorie gevangenen in de historiografie onderbelicht. Het gaat om een moeilijk te definiëren groep, waartoe onder meer verslaafden, sekswerkers, langdurig werklozen, zieken en daklozen behoorden – een groep die door het nationaalsocialistische regime met de koepelterm ‘asociaal’ werd aangeduid. Lees artikel

- advertentie -

De jaren 1933 tot 1943 markeren het zwartste hoofdstuk in de moderne Europese geschiedenis. Terwijl de catastrofe nadert, ontwikkelen Hannah Arendt, Simone Weil, Simone de Beauvoir en Ayn Rand hun visionaire ideeën: over de relatie tussen het individu en de samenleving, tussen mannen en vrouwen, seks en gender, vrijheid en totalitarisme. Meer informatie

Oudste graf van Nederland gevonden in Haps
Tijdens een archeologische opgraving op een bedrijventerrein in Haps (Noord-Brabant) is een crematiegraf van ongeveer 10.000 jaar oud ontdekt. Het zou daarmee gaan om het oudste ooit in Nederland gevonden graf.
Lees bericht...
Paaseieren en de paashaas - Een korte geschiedenis
Als Pasen weer voor de deur staat, komen er oude tradities aan de oppervlakte die met dit christelijke feest verbonden zijn. Denk aan het fenomeen eieren schilderen en die vervolgens ergens verstoppen. Ook de paashaas, het dier dat verondersteld wordt eieren af te leveren, is een onmisbare symboliek tijdens de Paasdagen.
Lees bericht...
Polen in de greep van grootmachten (1795-1939)
Een blik op de complexe geschiedenis van Polen in de de periode 1795-1939. Het derde deel in een serie.
Lees bericht...
Hemelschijf van Nebra komt naar Drents Museum
De hemelschijf van Nebra, een wereldberoemd artefact uit de bronstijd, is komende zomer te bewonderen in het Drents Museum in Assen. De schijf bevat waarschijnlijk de eerste realistische weergave van de nachtelijke hemel.
Lees bericht...
Madeira-wijn, geschiedenis van de lang houdbare wijn
Het is aan de Engelsen te danken dat de Portugese wijn uit Madeira wereldwijde bekendheid kreeg. Net als met tal van andere buitenlandse producten lieten ze er hun handelsinstinct en -netwerk op los om er een commercieel succes van te maken dat de oorspronkelijke makers nooit gelukt was.
Lees bericht...
Louis-Léopold Boilly en zijn tijd
De Franse schilder Louis-Léopold Boilly is vooral bekend om zijn schilderijen van het Parijse straatleven en als beeldchroniquer van de jaren na de Franse de Revolutie.
Lees bericht...
Restauratie Romeinse sarcofaag van Simpelveld voltooid
De afgelopen anderhalf jaar is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gewerkt aan de restauratie van de zogeheten sarcofaag van Simpelveld. De 2,5 meter grote zandstenen kist uit de Romeinse tijd werd in 1930 in Limburg gevonden en was toen gedeeltelijk in stukken gebroken.
Lees bericht...
Hoe de gemeente Haren van de kaart verdween
Na een lang en onstuimig voortraject zijn Groningen, Haren en Ten Boer sinds 1 januari 2019 één gemeente. In 'Het verzet van Haren' wordt beschreven hoe (moeizaam) dit proces verliep.
Lees bericht...
Slachtofferlijst mei 1940 Rotterdam gepubliceerd
Afgelopen jaar heeft het Stadsarchief Rotterdam in samenwerking met Stichting Voorouder uitgebreid onderzoek gedaan naar het bombardement op Rotterdam van mei 1940. Op basis van dat onderzoek is vandaag een officiële lijst met namen van slachtoffers gepubliceerd.
Lees bericht...
Helen Parkhurst en het daltononderwijs
In Nederland en België zijn verschillende daltonscholen te vinden. Dit zijn scholen waarbij kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in de klas zitten en onderling veel wordt samengewerkt. De eerste daltonschool ontstond in 1919 in Dalton in de Amerikaanse staat Massachusetts, en werd opgericht door onderwijzeres en pedagoge Helen Parkhurst.
Lees bericht...
De kerstening van vroegmiddeleeuws West-Europa
Met het begrip kerstening wordt doorgaans het, vaak massaal, bekeren van heidense volkeren tot het christelijke geloof aangeduid. De kerstening van Europa was een proces van vele eeuwen.
Lees bericht...
Dochter van een zwarthemd (1945)
Mei 1945. De oorlog is voorbij, maar niet voor de zeventienjarige Antje Buursma. Als dochter van een hooggeplaatste NSB’er zit ze gevangen in Kamp Westerbork.
Lees bericht...
DDR hielp gezochte Black Panther-terrorist ontkomen
De DDR zocht naarstig naar medestanders, vooral in de Derde Wereld. Zij onderhield daartoe nauwe contacten met terroristische organisaties en revolutionair-socialistische bewegingen.
Lees bericht...
Een uiltje knappen - Herkomst en betekenis
Een uiltje knappen doen we allemaal wel eens. Vrijwel iedereen weet eigenlijk wel wat deze uitdrukking betekent. Wie een uiltje knapt, doet een lekker en relaxed dutje om even bij te komen en uit te rusten.
Lees bericht...

Uit het archief:

De tuin van Getsemane - Jezus in doodsangst
Volgens de evangeliën ging Jezus in de nacht voor zijn kruisiging een tuin of hof aan de voet van de Olijfberg binnen om daar tot God te bidden. Deze tuin kennen we als de tuin van Getsemane.
Lees bericht...
Geschiedenis van het Paasvuur
Het traditionele Paasvuur wordt ieder jaar in vooral het oosten en noorden van Nederland ontstoken. Waar komt deze traditie van het Paasvuur eigenlijk vandaan? Een korte geschiedenis.
Lees bericht...
Waarom eten we matzes met Pasen?
Tijdens het Paasontbijt eten veel mensen Matzes. Waarom? En Waar komt die traditie vandaan?
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 15) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 15)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 41.383 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net