Waarom eten we matzes met Pasen?

//
1 minuut leestijd
Waarom eten we Matzes met Pasen?
Waarom eten we matzes met Pasen?

Tijdens het Paasontbijt eten veel mensen matzes. Op andere momenten doen we dat ook wel, maar zeker met Pasen wordt veel van dit krokante, ongezuurde brood genuttigd. Waarom? En waar komt die traditie vandaan?

Een vierkante matse - cc
Een vierkante matse – cc
Het eten van matzes is eigenlijk een Joodse traditie. In het Jodendom wordt tijdens Pesach – een van de belangrijkste feestdagen van deze religie – de joodse slavernij en de uittocht uit Egypte herdacht. Deze uittocht, die geleid werd door Mozes, vond vermoedelijk rond de vijftiende eeuw voor onze jaartelling plaats.

Door met Pesach ongezuurde broden, de matzah of matzes, te eten staan gelovige Joden stil bij het feit dat hun voorouders vele eeuwen eerder in allerijl moesten vluchten. Zo snel, dat er geen tijd meer was om het brood te laten rijzen. De Joodse matzes waren van oorsprong vierkant, als verwijzing naar de tegels die de Joden tijdens de ballingschap in Egypte bakten van rivierklei uit de Nijl.

In Nederland waren vroeger enkele kleine fabriekjes die zich bezighielden met het maken van matzes. Tegenwoordig is Hollandia Matzes uit Enschede de grootste fabrikant van de bekende ronde matzes. Dit Joodse bedrijf werd in 1933 opgericht. Het bedrijf staat onder rabbinaal toezicht van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, wat betekent dat de gemaakte matzes ook koosjer zijn.

Zoetigheid

De matzes bevatten géén zout, géén suiker, géén conserveermiddelen, géén kleurstoffen en géén smaakstoffen. Eigenlijk is het daarmee een vrij saaie cracker, maar hij blijft desondanks populair, zeker rond Pasen. Traditioneel worden de matzes besmeerd met boter en bestrooid met suiker of andere zoetigheid.

Lees ook: De handen in onschuld wassen
Boek: Jodendom. Een boek vol verhalen

Vieo over de matzes van Hollandia

Bronnen

http://www.mokums.nl/matzes.html
http://www.hollandiamatzes.nl/nl/geschiedenis/
Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Iemand in het ootje nemen

Hierna verschenen

Luther meer beïnvloed door humanisme dan gedacht

0
Reageren op dit bericht?x