De nieuwsbrief van Historiek (week 26). Met artikelen over het prehistorische rolpatronen, Anton Mussert, een dubieuze held en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (25/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Russen ontdekken de Krim: ‘een waar en genoeglijk lustoord’

Russen ontdekken de Krim: ‘een waar en genoeglijk lustoord’

De Krim, een schiereiland in de Zwarte Zee, werd in 1954 door partijleider Nikita Chroesjtsjov overgedragen aan Oekraïne, op dat moment nog onderdeel van de Sovjet-Unie. Een bijna symbolische geste, die veertig jaar later grote gevolgen had toen de Sovjet-Unie uiteenviel en de Krim daarmee ook een onderdeel werd van de onafhankelijke staat Oekraïne. Lees artikel

- advertentie -

Deze unieke Augmented Reality Pop-up kunstexpositie en bijzondere boekuitgave laten je de markante cultuurhistorie zien van het Binnenhof.Prachtige kunstwerken en verhalen uit alle tijden in een surrealistische setting.Ontdekt het binnenkort in het centrum van Den Haag en in de rijk geïllustreerde – twee in een – boekuitgave die gelijktijdig uitkomt.

www.document.nu

Het Achterhuis – Geschiedenis van het dagboek
'Dit is het testament van je dochter,’ zei Miep Gies toen ze Otto Frank de door haar bewaarde papieren uit het achterhuis gaf. Gesterkt door de positieve reacties uit zijn omgeving koos Frank ervoor om deze belangrijke erfenis te delen. Vijfenzeventig jaar geleden, 25 juni 1947, verscheen ‘Het Achterhuis’.
Lees bericht...
‘Hoogovenskelet’ geen man maar een vrouw
In de jaren zestig van de vorige eeuw werd een tweeduizend jaar skelet gevonden op het terrein van de toenmalige Hoogovens. Lang ging men ervan uit dat het om de resten van een man ging. Volgens nieuw onderzoek gaat het naar alle waarschijnlijkheid echter toch om een vrouw.
Lees bericht...
In het spoor van een vergeten volk: de Visigoten
De vroege middeleeuwen na de val van het Romeinse rijk zijn een der minst gedocumenteerde episodes van de Europese geschiedenis. Zo ook in Spanje. Het tijdperk van de Visigoten is nog steeds een vrijwel blinde vlek in de geschiedenis van het Iberisch schiereiland.
Lees bericht...
De militaire liaison-missies in West- en Oost-Duitsland
Een voor velen vrijwel onbekend fenomeen tijdens de Koude Oorlog waren de militaire liaison-missies van de vier geallieerde overwinnaars in het na-oorlogse West- en Oost-Duitsland. Vrijwel onbeperkt konden militaire eenheden van de overwinnaars elkaar in hun bezettingszones inspecteren.
Lees bericht...
Onderzoek grafveld van Elsloo werpt nieuw licht op prehistorische rolpatronen
Grafgiften als vuurstenen pijlpunten, stenen bijlen en maalstenen, die doorgaans strikt aan mannen- of vrouwen werden toegeschreven, blijken in het grafritueel minder sekse-gebonden te zijn dan voorheen gedacht.
Lees bericht...
Balinese ‘held’ Anak Agung ging in Indonesië-oorlog over lijken – van Balinezen
Officieel is politicus/diplomaat Ide Anak Agung Gde Agung (1921-1999) in Indonesië een nationale held. Maar in haar boek over koloniaal geweld en politiek op Bali laat historica/journalist Anne-Lot Hoek de Balinese vorst met donderend geraas van zijn voetstuk vallen.
Lees bericht...
Onder auspiciën van… – Herkomst en betekenis
‘Onder auspiciën van’ is een duur klinkende, alternatieve formulering voor iets onder toezicht of leiding van een persoon doen. De zegswijze gaat ver terug in de tijd. Het is ontleend aan een ritueel dat in het Romeinse Rijk in gebruik was.
Lees bericht...
Wil Merkies – De eerste sportverslaggeefster van Nederland
Wil Merkies wist al op jonge leeftijd een plek te bemachtigen op de sportredactie van de Volkskrant. Een positie die nog nooit eerder was bekleed door een vrouw. Na haar ontslag bleef ze veel schrijven, onder andere voor feministische bladen.
Lees bericht...
Auke Kok schrijft biografie NSB-leider Anton Mussert
Journalist en schrijver Auke Kok duikt de komende jaren in het leven van een van de beruchtste Nederlanders van de twintigste eeuw: Anton Mussert.
Lees bericht...
Daar praten wij niet over
De eigengereide Sacha Gerdes groeit in de jaren dertig op in een welvarend gezin in ’t Gooi. Haar vader, kunstschilder Ed Gerdes, ontwikkelt na de dramatische scheiding van Sacha’s moeder sympathie voor het nationaalsocialisme. Sacha wordt heen en weer geslingerd tussen de liefde voor haar vader en haar afschuw van de NSB.
Lees bericht...
Books that made History
De in het RMO getoonde publicaties hebben allemaal iets te maken met de Leidse universiteit of met een Hollandse uitgever. De Groot, Van Schurman, Huygens, Boerhaave, Linnaeus, Einstein. De Bijbel ligt er in de vorm van de Statenvertaling.
Lees bericht...
VIDEO: Syrische vluchteling maakt houten model van Dom van Keulen
De Syrische vluchteling Fadel Alkhudr kwam in 2015 vanuit Aleppo naar Duitsland, nadat het houtsnijbedrijf van zijn familie door gevechten was vernietigd. Het eerste wat hij zag toen hij in Keulen uit de trein stapte, was de gotische kathedraal, die al eeuwenlang dé blikvanger van de stad is.
Lees bericht...

Uit het archief:

Geschiedenis van de zomervakantie
Het is zomervakantie. Maar waarom en sinds wanneer zijn schoolgangers zomers 6 weken vrij? En in Iran, Egypte of de Verenigde Staten zelfs 12 weken?
Lees bericht...
Top 50 Jiddische woorden in het Nederlands
Het Jiddisch is de Hebreeuws-Duitse mengtaal van de Joden die zich in de zeventiende eeuw in de Nederlanden – met name in Amsterdam – vestigden.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 26) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 26)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.169 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net