Dark
Light

VIDEO: Syrische vluchteling maakt houten model van Dom van Keulen

1 minuut leestijd
De originele Dom van Keulen
De originele Dom van Keulen (CC0 - Pixabay - Didgeman)

De Syrische vluchteling Fadel Alkhudr kwam in 2015 vanuit Aleppo naar Duitsland, nadat het houtsnijbedrijf van zijn familie door gevechten was vernietigd. Het eerste wat hij zag toen hij in Keulen uit de trein stapte, was de gotische kathedraal, die al eeuwenlang dé blikvanger van de stad is. Alkhudr was onmiddellijk onder de indruk en besloot om, zodra hij daarvoor voldoende tijd had, een houten model van de kathedraal te gaan bouwen.

Drie jaar later begon Alkhudr inderdaad te bouwen aan het houten model van de Dom. Hij gebruikte daarvoor vijftig jaar oud gereedschap, afkomstig uit de werkplaats van zijn vader. De 42-jarige Syriër werkte naar eigen zeggen tweeënhalf jaar (of vijfduizend uur) aan het twee meter hoge houten model van de Dom van Keulen. Hij maakte gebruik van hard beukenhout en baseerde zich op meer dan duizend foto’s die hij met zijn telefoon van de originele kathedraal maakte.

Toekomst

Op dit moment wordt Alkhudr’s creatie tentoongesteld in Keulen, in het bezoekerscentrum van de originele kathedraal. De Syriër wil het model de komende jaren graag ook in andere steden exposeren en hoopt in de toekomst in Duitsland de kost te kunnen verdienen als houtsnijder.

×