De nieuwsbrief van Historiek (week 38). Met artikelen over satirische kaarten, Oekraïne in 1917, de slag op de Gouwe & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (38/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
De geboorte van de Oekraïense Volksrepubliek (1917)

De geboorte van de Oekraïense Volksrepubliek (1917)

Tot de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog behoorden de talrijke nationale bewegingen die een nieuwe staat bouwden op de puinhopen van de voorheen onoverwinnelijke keizerlijke giganten. Oekraïne kon bepaald niet tot de winnaars worden gerekend, maar was wel een van de naties die dankzij de oorlog een eigen staat wisten te creëren. Lees artikel

- advertentie -

In Amersfoort staat een depot tjokvol kunst en objecten – spullen die belangrijk zijn voor Nederland. Wie wat bewaart, heeft wat. Maar wat bewaar je? En waarom?
In Wie Wat Bewaart trekt audiocollectief Horens i.s.m. met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het depot in. Website →

Weg met de Italiaanse ijsverkopers!
In de jaren dertig waren veel Nederlandse ijsbereiders en -verkopers het zat. In de jaren hiervoor hadden ze steeds meer Italianen naar Nederland zien komen en velen van hen begaven zich op hún markt. Met kleine ijskarretjes gingen de immigranten langs de straten om hun vruchtenijs aan de man te brengen.
Lees bericht...
Satirische kaarten van Europa tijdens de Eerste Wereldoorlog
Satirische tekeningen en spotprenten waren zeer populair tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze verschenen in kranten en tijdschriften en kregen geregeld ook een plek op ansichtkaarten en affiches. Voor de verschillende mogendheden waren de tekeningen ook van belang omdat ze de publieke opinie konden beïnvloeden of bepaalde gebeurtenissen uit konden vergroten. Tijdens de oorlog verschenen er ook verschillende satirische kaarten van Europa.
Lees bericht...
Prachtige hulp bij ontcijferen oude archiefstukken
Nu archieven in toenemende mate digitaal kunnen worden geraadpleegd zullen ook steeds meer onderzoekers stuiten op (zeer) moeilijk leesbare oude handschriften. Een fraai lees-, kijk- en leerboek daarover biedt uitkomst.
Lees bericht...
Tachtig jaar na de ontruiming van de joodse werkkampen
Op 2 oktober is het tachtig jaar geleden dat de joodse werkkampen in Nederland werden ontruimd. Die nacht in 1942 zorgde voor een enorme toename van het aantal gevangen in kamp Westerbork.
Lees bericht...
Cor du Buy won tafeltenniswedstrijden én de verkiezingen
Cor du Buy staat in de sportgeschiedenis bekend als de beste tafeltennisspeler die Nederland heeft voortgebracht. In 1958 zorgde hij voor een unicum in de Nederlandse geschiedenis, door als eerste topsporter verkozen te worden in de gemeenteraad.
Lees bericht...
De Slag op de Gouwe (1304)
Tijdens de Slag op de Gouwe. ook wel Slag bij Zierikzee, namen een Frans-Hollandse en een Vlaamse vloot het in 1304 tegen elkaar op. Inzet: de hegemonie over Zeeland.
Lees bericht...
Palamedes – De ontmaskeraar van Odysseus
Palamedes is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij was een van de Griekse aanvoerders tijdens de Trojaanse Oorlog. Door een wraakactie van Odysseus werd hij vanwege verraad ter dood gebracht.
Lees bericht...
De pickelhaube – De beroemde Duitse punthelm
De pickelhaube is een bekende Duitse helm die in 1842 werd ingevoerd in het Pruisische leger. Vandaag de dag dankt de helm zijn bekendheid onder meer aan historische afbeeldingen van de Duitse rijkskanselier Otto von Bismarck.
Lees bericht...
Sextant, octant en jacobsstaf
Een sextant is een instrument dat op zee soms nog gebruikt wordt om te achterhalen welke positie een schip heeft. Met het instrument kan de verticale hoek van de zon ten opzichte van de horizon worden gemeten.
Lees bericht...
Het altaar van Machnaqa
Machnaqa – je spreekt de /q/ in het Libanees niet uit – is een klein dorp op de westelijke hellingen van het Libanongebergte, halverwege de aloude heilige stad Byblos en de bronnen van de Adonisrivier bij Afqa.
Lees bericht...

Uit het archief:

Hondje van de Engelse koning zorgde voor internationale rel
Het hondje Caesar week niet van de zijde van zijn baasje, koning Edward VII van Engeland. En na het overlijden van de koning zorgde het dier voor een rel.
Lees bericht...
Dodelijke gevechten tijdens Prinsjesdag 1932
In 1932 liep Prinsjesdag uit op een drama nadat demonstrerende communisten slaags raakten met agenten. Verkeersagent H. Baars kwam hierbij om het leven.
Lees bericht...
‘Een kiekje maken’ bij Israël Kiek
De zegswijze ‘een kiekje maken’ wordt nog steeds veel gebruikt om aan te geven dat er even snel een foto gemaakt wordt. De personen op de foto gaan hierbij niet uitgebreid poseren, maar er wordt snel afgedrukt. Een kiekje is dus een momentopname en geen portretfoto. Waar komt de uitdrukking een kiekje maken eigenlijk vandaan?
Lees bericht...
Timelapse: De skyline van New York van 1500 tot nu
Reis vanaf de eerste verdieping van het nieuwe WTC naar de 102e verdieping, op 381 meter hoogte. Onderweg zie je New York in sneltreinvaart groeien.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 38) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 38)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 42.721 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net