De nieuwsbrief van Historiek (week 45). Met artikelen over de stem van Willem Einthoven, de PPR, twee vliegtuigrampen & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (45/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Rusland aan de rand van de afgrond

Rusland aan de rand van de afgrond

Deze week verschijnt het boek 'Rusland. Revolutie en burgeroorlog'. Dit boek van Antony Beevor blijkt onbedoeld uiterst actueel: heel veel van het huidige Russische staatsbestel en van de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft historische wortels in de periode van 1917 tot 1921. Lees artikel

De Politieke Partij Radikalen (1968-1990) – Macht op de schop
De PPR was een kind van de jaren zestig, een tijd waarin machtsverhoudingen verschoven en vernieuwing in de lucht hing. Haar oprichters kwamen voort uit de christen-radicale vleugels van de drie christelijke partijen.
Lees bericht...
Stem Nobelprijswinnaar Willem Einthoven na 100 jaar weer te horen
Op een oude wasrol in de collectie van Rijksmuseum Boerhaave is een geluidsopname gevonden van de Nederlandse Nobelprijswinnaar Willem Einthoven. Het is voor het eerst in honderd jaar dat de stem van de beroemde arts weer te horen is.
Lees bericht...
Naar de wc op zee 
Het kleinste kamertje van het huis, een plek waar je je even terug kan trekken. Een plek waar niks en niemand je stoort, tenzij je er je smartphone gebruikt... Privacy op de plee, hoe ging dat bij de VOC?
Lees bericht...
Grieken en Carthagers op Sicilië
In de vierde eeuw voor Christus streden Carthagers en Grieken om de heerschappij over Sicilië. De tiran Agathocles wist uiteindelijk de heerschappij over het eiland in handen te krijgen. Na de dood van deze Griek werd Sicilië een speelbal van andere machten, waaronder Rome.
Lees bericht...
‘Golden Boy’ Gustav Klimt – Geïnspireerd door Van Gogh, Rodin en Matisse
Na tweemaal te zijn uitgesteld is Gustav Klimt (1862-1918) eindelijk aangekomen bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Tot begin januari zijn hier vierentwintig schilderijen en twaalf werken op papier van Klimt zelf te zien, naast werken van andere kunstenaars die de Oostenrijker inspireerden.
Lees bericht...
Complottheorieën rond twee vliegrampen
Complottheorieën zijn actueel en behelzen vrijwel alle facetten van het dagelijks leven. Er is altijd wel een complottheorie te bedenken. Zo ook in de luchtvaart.
Lees bericht...
Deze drie musea maken kans op Museumprijs 2022
Nog drie musea maken kans op Museumprijs 2022. De genomineerden zijn Stadsmuseum Harderwijk, Centraal Museum in Utrecht en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Lees bericht...
Olieverfschets in Museum Bredius tóch gemaakt door Rembrandt
Het schilderij werd al in 1921 verworven door kunsthistoricus Abraham Bredius, wiens collectie de kern vormt van het huidige museum. Bredius was er destijds van overtuigd dat hij een werk van Rembrandt had aangekondigd, maar andere kunsthistorici concludeerden later dat het werk gemaakt moest zijn door een navolger.
Lees bericht...
Wim Duisenberg zei altijd ‘nee’
De meest geroemde PvdA-minister van Financiën is Wim Duisenberg. In het als zeer links bekend staande kabinet-Den Uyl waarschuwde hij voortdurend tegen de aandrang tot geldsmijterij van zijn collega’s.
Lees bericht...
De heilige Veronica – De vrouw die het gezicht van Jezus droogde
De heilige Veronica is een legendarische vrouw die Jezus volgde op zijn tocht naar Golgotha, waar hij gekruisigd zou worden. Onderweg zou de vrouw Jezus’ bezwete en bebloede gelaat met een doek hebben gedroogd.
Lees bericht...
Bloedbad van Amritsar door Britse troepen (1919)
Op 13 april 1919 opende het Brits-Indische leger onder commando van Reginald Dyer het vuur op een grote groep ongewapende mannen, vrouwen en kinderen.
Lees bericht...
Marx’ wilde niet teruggrijpen op het verleden
Voor Marx was elke poging weer bij voorbije tijdperken aan te knopen tot mislukken gedoemd. Politiek wees hij zulke vormen van teruggrijpen, vooral die op de middeleeuwen, als reactionair af.
Lees bericht...
XS4ALL-webcollectie uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed
De collectie bestaat uit homepages die Nederlanders zelf maakten over onderwerpen die zij belangrijk vonden, in een tijd waarin online publiceren nog helemaal nieuw was.
Lees bericht...

Uit het archief:

Europa’s andere slavernijverleden
Eeuwenlang was het gebied van de Donau tot aan de Kaukasus het jachtterrein van slavenjagers uit de steppe. Mikpunt waren vooral Slavische bevolkingsgroepen, naast Vlachen, Hongaren en Kaukasiërs.
Lees bericht...
Sint-Maarten, feestdag van Martinus van Tours
Sint Maarten wordt op 11 november gevierd omdat dat de feestdag is van de heilige Martinus van Tours (ca. 316-397). Volgens een legende ontmoette hij als lid van een Romeins leger op een dag bij de stadspoort van het Franse Amiens een bedelaar.
Lees bericht...
Dorothy Lawrence – Vrouw in de loopgraven
De Engelse journaliste Dorothy Lawrence wilde zo graag verslag doen van de ontwikkelingen aan het westfront van de Eerste Wereldoorlog, dat ze besloot zich als man te vermommen.
Lees bericht...
Verweggistan, Timboektoe en Afgelegerije
Wie de Donald Duck weleens leest, kent ongetwijfeld de afgelegen oorden met bijzondere namen, die door Donald Duck, Dagobert Duck, Guus Geluk of andere strippersonages bezocht worden.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 45) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 45)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 43.486 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net