Dark
Light

XS4ALL-webcollectie uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed

Auteur:
1 minuut leestijd
XS4ALL - Afb: KB
XS4ALL - Afb: KB

Een collectie gearchiveerde XS4ALL-homepages wordt aangemerkt Unesco Documentair Werelderfgoed. Dat heeft de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur vandaag bepaald. De pagina’s zijn gearchiveerd door de Koninklijke Bibliotheek (KB). Volgens de instelling is de statustoekenning bijzonder omdat het de eerste gearchiveerde websites ter wereld zijn die de status ‘werelderfgoed’ krijgen.

De KB bewaart sinds 2007 (thematisch verzamelde) websites als onderdeel van het Nederlandse geschreven erfgoed. De collectie homepages van XS4ALL bestaat uit duizenden sites uit de periode 1994-2001. De KB:

“De pagina’s zijn om een aantal redenen bijzonder. Zo bestaat de collectie uit homepages die Nederlanders zelf maakten over onderwerpen die zij belangrijk vonden, in een tijd waarin online publiceren nog helemaal nieuw was. Groepen als kinderen, mensen met een beperking of met een andere etnische, culturele of seksuele achtergrond kregen op deze manier voor het eerst in de geschiedenis toegang tot een wereldwijd platform. Dit maakt deze collectie een unieke geschiedenisbron van diversiteit. Daarnaast is het bijzonder dat de collectie op tijd is gearchiveerd voordat XS4ALL zijn zelfstandigheid binnen KPN grotendeels verloor.”

Afbeelding van de XS4ALL-website uit 1996
Afbeelding van de XS4ALL-website uit 1996 – archive.org
XS4ALL was de tweede internetprovider voor particulieren in Nederland en ontstond vanuit de hackerorganisatie Hack-Tic internettoegang. Tot twee jaar geleden was XS4ALL een zelfstandige dochteronderneming van KPN.

De XS4ALL-collectie is de eerste van oorsprong digitale (born digital) collectie ter wereld in het Unesco Memory of the World-register. Met dit programma wil Unesco op internationaal niveau geschreven erfgoed beschermen, zoals archieven en collecties van bibliotheken.

Het mondiale Memory of the World-programma bestaat momenteel dertig jaar. Naar aanleiding daarvan is het Nederlandse Memory of the World-register in het leven geroepen, waar naast de XS4ALL-webcollectie van de KB nog zeven andere voorbeelden van documentair erfgoed van uitzonderlijk belang voor Nederland op zijn geplaatst.

Klokhuis in 1996: Hoe werkt het internet?

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×