De nieuwsbrief van Historiek (week 51). Met artikelen over de Piltdown-mens, het protest van Mahatma Gandhi, de ontwikkeling van de veteranenzorg & veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (51/2022) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
Het fascisme als politieke religie

Het fascisme als politieke religie

In verschillende totalitaire staten nam de door de heersende partij gemonopoliseerde politiek de vorm aan van een seculiere religie. Voorbeelden hiervan zijn fascistisch Italië en nazi-Duitsland. Veel vroege socialistische bewegingen waren echter evenmin vrij van messiaanse kenmerken. Lees artikel

- advertentie - Verhaal van Gelderland

De rijke geschiedenis van Gelderland in een compleet en prachtig geïllustreerd vierdelig overzicht. Het Verhaal van Gelderland beschrijft in vier boeken het verloop van de Gelderse geschiedenis. In elk deel behandelt een team van auteurs op toegankelijke wijze de samenhang tussen het land en de mensen die er leefden. Meer informatie

Het begin van het beleg van Haarlem
450 jaar geleden kwam de geuzenopstand tot een voorlopig hoogtepunt in Haarlem. Het beleg van de stad vormde een kantelmoment in de geuzenopstand.
Lees bericht...
Mahatma Gandhi en de ‘Satyagraha’ filosofie
Het begrip ‘geweldloosheid’ is terug te vinden in alle Indische religies, maar Gandhi deed iets nieuws. Hij vond het middel niet alleen toepasbaar op het individu, maar ook op het sociaal-politieke domein. Dat was voor het eerst in de geschiedenis. Het bijzondere daarbij was dat de tegenstander niet als een ‘vijand’ werd gezien, maar als iemand die een gelijk belang heeft om het probleem op te lossen.
Lees bericht...
Judith Leyster – De beroemdste schilderes uit de Gouden Eeuw
Nederlandse kunstenaars uit de Gouden Eeuw zijn wereldberoemd. Niet veel mensen weten dat in Haarlem, de stad van Frans Hals, ook een vrouwelijke meesterschilder actief was. Haar naam: Judith Leyster.
Lees bericht...
De Piltdown-mens hoax
Toen in 1912 in een grintgroeve bij het Engelse gehuchtje Piltdown (Essex) enkele resten van een schedel werden gevonden, was de wetenschap een en al oor. De schedel was namelijk vrij ‘modern’ terwijl de restanten van de onderkaak die korte tijd later op dezelfde plek gevonden waren, een zeer aapachtig voorkomen hadden. Wetenschappers hoopten eindelijk de ontbrekende schakel in de ontwikkeling van de mens te hebben gevonden.
Lees bericht...
Veteranenzorg – Van afstandelijk naar betrokken
Militairen die met gevaar voor eigen leven de Nederlandse belangen verdedigden, konden lange tijd op weinig steun en empathie van de overheid rekenen. Een veteranenbeleid ontbrak.
Lees bericht...
Zwans, een verzet vermomd in humor
Niet zwanzen, hé! Zo luidt de (Belgische) uitdrukking die verbazing, twijfel, ongeloof… vertolkt. Vaak draait het rond een grap, een kwajongenstreek. Zwanzers nemen medemensen graag beet. Altijd met een olijke, vaak absurde en toch verfijnde kwinkslag.
Lees bericht...
De haven van Byblos
Byblos is interessant omdat het feitelijk de eerste wereldhaven is. Dankzij de rivier de Adonis was het eenvoudig cederhout uit de Libanonbergen naar de kust te brengen.
Lees bericht...
Het Ardennenoffensief door Duitse ogen
In een laatste wanhoopspoging de geallieerde opmars te stoppen, slaagde het Duitse leger er eind 1944 in de vijand te overrompelen. Gedekt door het strenge winterweer waardoor de geallieerden geen gebruik konden maken van hun superioriteit in de lucht – een dichte mist hield hun vliegtuigen aan de grond – vielen drie Duitse legers in de Ardennen aan.
Lees bericht...
Premier Rutte biedt excuses aan voor Nederlands slavernijverleden
Minister-president heeft maandag, zoals aangekondigd, namens de Nederlandse staat excuses aangeboden voor het slavernijverleden.
Lees bericht...
Charles Dickens – Zijn leven en bekendste werken
De Engelse schrijver Charles Dickens geldt als een van de beroemdste romanschrijvers uit de geschiedenis. Hij is bekend geworden door romans en vertellingen als Oliver Twist, David Copperfield, Great Expectations en de kerstvertelling A Christmas Carol.
Lees bericht...
Gospel – Een muzikale reis van Kracht en Hoop
Bij vele luisteraars en beoefenaars bracht gospelmuziek troost en blijdschap. Vooral in de kerk, maar later ook op concertpodia en in uitgaansgelegenheden. De carrière van veel zwarte zangeressen begon als gezegd in de kerk.
Lees bericht...
Gelijke monniken, gelijke kappen – Betekenis & herkomst
Gelijke monniken, gelijke kappen’ is een gezegde dat behoorlijk vaak wordt gebruikt in onze tijd. Wat betekent deze uitspraak? En hoe komen we aan deze uitdrukking?
Lees bericht...

Uit het archief:

Waar haalden Nederlanders hun slaven vandaan?
De meeste Nederlanders waren helemaal niet geïnteresseerd in de vraag waar de slaven in Afrika precies vandaan kwamen. De Afrikaanse handelaren leverden slaven, punt uit.
Lees bericht...
Geschiedenis van de kerstkaart
De kerstkaart of nieuwjaarskaart wordt tegenwoordig steeds vaker digitaal in plaats van op papier verstuurd. Waar in 2015 nog 130 miljoen kerstkaarten op de post gingen, waren het er in 2017 nog zo’n 85 miljoen. De traditie van het sturen van kerstkaarten is al eeuwenoud. Waar komt deze gewoonte vandaan?
Lees bericht...
Indrukwekkende reclame: Kerstfeest in de loopgraven
In de ruim drie minuten durende reclame is te zien hoe Duitsers en Britten tijdens de Eerste Wereldoorlog samen Kerst vieren.
Lees bericht...
Nederlands-Brazilië (en het begin van de Nederlandse slavenhandel)
Nederlands-Brazilië was van 1630 tot 1654 een Nederlandse kolonie in Zuid-Amerika, het huidige Brazilië. Werd geleid door Johan Maurits van Nassau-Siegen.
Lees bericht...

Historiek wenst u fijne feestdagen en een mooi en gezond 2023! We hopen dat u onze site ook in het nieuwe jaar weer zal weten te vinden.

Nieuwe geschiedenisboeken (week 51) – 2022

Nieuwe geschiedenisboeken (week 51)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Een wekelijks overzicht. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 44.191 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net