De nieuwsbrief van Historiek (week 6). Met artikelen over het gezicht van Bach, Hitler's vakantieparadijs, Costa Rica, de Rothschild's & veel meer geschiedenis
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (6/2023) Bekijk online
Online geschiedenismagazine
https://historiek.net/johann-sebastian-bach-en-de-eerste-gezichtsreconstructie/153970/

Johann Sebastian Bach en de eerste gezichtsreconstructie

De Duitse componist Johann Sebastian Bach (1685-1750) heeft als één van de grootste en meest invloedrijke Europese componisten terecht een ereplaats gekregen in elke muziekencyclopedie. Vreemd genoeg vermeldt niet één van deze werken dat hij, weliswaar postuum, een belangrijke bijdrage leverde aan de forensische wetenschap... Lees artikel

Gutle Rothschild, de stammoeder van de bankiersdynastie
De stammoeder van de Rothschilds bleef haar leven lang de spil van de familie. Voor elke belangrijke beslissing kwamen de vijf broers die intussen met de groten der aarde omgingen en zelf in paleizen woonden, samen in het krakkemikkige ouderlijke huis en vroegen 'La Mamma' om raad.
Lees bericht...
Willem IV’s en de slag bij Stavoren (1345)
De relatie tussen Holland en Friesland was lange tijd moeizaam. In 1345 kwam het tot een gewapend conflict. Graaf Willem IV vond toen dat het tijd was de eigenzinnige Friesen een lesje te leren en zocht de confrontatie op. De graaf bouwde een invasiemacht op en trok richting Friesland. De Friesen beten onverwacht flink van zich af en doodden de graaf.
Lees bericht...
Noodhulp op de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog
Onder de vele hulporganisaties die in het na-oorlogs Europa neerstreken zat de United Nations Relief and Rehabilitation Administration (UNRRA). De organisatie moest ook als blauwdruk dienen voor de nog op te richten Verenigde Naties.
Lees bericht...
Vroege popfestivals in Nederland
Het Holland Pop Festival in het Kralingse Bos van juni 1970 wordt algemeen beschouwd als het Nederlandse Woodstock. Voordien waren er echter al enkele geruchtmakende festivals geweest, waaronder 'Hai in de Rai', 'Hippy-Happy' en 'Free Village' in het Gelderse Eerbeek.
Lees bericht...
Boedapest en de herinnering aan 1956
Als tweede belangrijkste stad van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie was Boedapest even grandioos als Wenen, maar de twee steden hebben sinds 1918 een heel andere geschiedenis. Die van Boedapest zou je kunnen ophangen aan één jaar dat overal in de stad opduikt: 1956.
Lees bericht...
Dramaserie over de dilemma’s van de Joodse Raad
Hoewel het erop leek dat de Joodse gemeenschap enige mate van zelfbestuur kreeg, werd de Joodse Raad in werkelijkheid de voltrekker van haar eigen ondergang. De leden van de raad kwamen voor enorme dilemma’s te staan.
Lees bericht...
‘De Duitsers laten zelfs de dode Belgen niet met rust’
Luckas Vander Taelen is gefascineerd door de rol die het toeval speelt in een mensenleven. Zonder toeval had hij nooit bestaan. Zijn bijzondere ontstaansgeschiedenis vertelt hij aan de hand van brieven die zijn grootvader in de loopgraven schreef.
Lees bericht...
Hitlers vakantieparadijs op het eiland Rügen
In opdracht van Hitler werd in de jaren dertig op het eiland Rrügen een immens vakantiehotel voor de arbeidende Duitse “Völkergemeinschaft” gebouwd. Maar liefst 20.000 Duitsers zouden hier tegelijkertijd vakantie moeten kunnen vieren. De oorlog gooide roet in het eten.
Lees bericht...
Costa Rica, rijk dankzij een spoorlijn
Costa Rica is een klein, maar veelzijdig land in Midden-Amerika. In het hart van de centrale vallei ligt de hoofdstad San José. Van daaruit kijkt men uit over een tropisch paradijs, dat echter pas toegankelijk werd na de aanleg van een spoorlijn.
Lees bericht...
Oberstdorf, een dorpje in het Derde Rijk
In 'A Village in the Third Reich' beschrijft de Britse Julia Boyd hoe ingrijpend de levens van bewoners van Oberstdorf veranderden onder Hitler.
Lees bericht...
‘Mijn leven is mijn boodschap’ – Het voorbeeldige leven van Mahatma Gandhi
In India was de invloed van Mahatma Gandhi enorm. Hij agendeerde, mobiliseerde en normeerde. Hij inspireerde miljoenen. Maar er was ook kritiek. Sommige hindoes ergerden zich aan het feit dat Gandhi compromisloos opkwam voor de ‘outcasts’, de geminachte ‘kastelozen’. Anderen vonden die kritiek juist niet radicaal genoeg...
Lees bericht...

Uit ons archief:

Had-je-me-maar – Zwerver in de Amsterdamse gemeenteraad
Onder de bijnaam ‘Had-je-me-maar’ (ook wel gespeld als Hadt-je-me-maar, Hadjememaar of Hadden-jullie-me-maar) slaagde een bekende Amsterdamse zwerver er in 1921 in om verkozen te worden in de Amsterdamse gemeenteraad.
Lees bericht...
‘Door onanie tot pygméën gekrompen’
Dominee Ottho Heldring laat weten dat hij te Veenhuizen met eigen ogen honderden jongens heeft gezien die ‘door onanie tot pygméën gekrompen’ waren. Met ‘onanie’ bedoelt hij masturbatie.
Lees bericht...
Vorstengraf in Oss (700 v.Chr.) – En een bijzonder gekromd zwaard
In de zevende eeuw voor Christus stierf in de buurt van het huidige Oss een belangrijk man. Dat is althans wat af te leiden is uit de objecten die hij als grafgiften meekreeg. In het zogeheten vorstengraf van Oss vonden archeologen naast crematieresten onder meer een groot kromgetrokken zwaard, delen van een paardentuig en een ijzeren mes.
Lees bericht...
Timelapse: De skyline van New York van 1500 tot nu
Reis vanaf de eerste verdieping van het nieuwe WTC naar de 102e verdieping, op 381 meter hoogte. Onderweg zie je New York in sneltreinvaart groeien.
Lees bericht...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 6) – 2023

Nieuwe geschiedenisboeken (week 6)

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Maak Historiek mede mogelijkUw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft.

Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 45.188 abonnees

facebook  twitter  pinterest  instagram 
Uitschrijven   |   Aanmelding wijzigen
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net