Dark
Light

Dramaserie over de dilemma’s van de Joodse Raad

Vijfdelige tv-serie naar verwachting in 2024 te zien op NPO1
Auteur:
2 minuten leestijd
Pierre Bokma als David Cohen en Jack Wouterse als Abraham Asscher.
Pierre Bokma als David Cohen en Jack Wouterse als Abraham Asscher. - Foto: Mark de Blok / EO

De EO werkt momenteel aan een dramaserie over de Joodse Raad. Deze organisatie moest tijdens de Tweede Wereldoorlog de Joodse gemeenschap in Nederland besturen en stond in nauw contact met de Duitse bezetter. De serie – met belangrijke rollen voor Pierre Bokma, Claire Bender en Jack Wouterse – is naar verwachting in 2024 te zien bij de publieke omroep.

Over de rol van de Joodse Raad tijdens de Duitse bezetting, is zowel tijdens als na de oorlog veelvuldig gesproken. Het bestuurslichaam werd tijdens de oorlog door de Duitse bezetter ingesteld en werd verantwoordelijk voor de uitvoering van de door de Duitsers afgekondigde maatregelen. Hoewel het erop leek dat de Joodse gemeenschap enige mate van zelfbestuur kreeg, werd de Joodse Raad in werkelijkheid de voltrekker van haar eigen ondergang. De leden van de raad kwamen voor enorme dilemma’s te staan. Deze komen ook in de serie duidelijk naar voren. De makers van de dramaserie willen daarnaast de “onvoorstelbare consequenties” van de anti-Joodse maatregelen duidelijk in beeld brengen.

Centraal in de vijfdelige historische dramaserie staat het verhaal van een vader en een dochter die ieder vanuit hun eigen overtuiging proberen het juiste te doen, en daarbij steeds meer tegenover elkaar komen te staan. De EO:

Voorzitter van de Joodse Raad, David Cohen (Pierre Bokma), blijft tot het einde toe meebewegen met de Duitse bezetter ‘om erger te voorkomen.’ Daarmee plaveit hij onbedoeld de weg voor het deporteren van meer dan 100.000 Joodse Nederlanders. Zijn dochter Virrie (Claire Bender) laat juist, met gevaar voor eigen leven honderden Joodse kinderen onderduiken en redt hen zo van deportatie. Een verhaal over een vader en een dochter die elkaar steeds meer kwijtraken in een wereld die alleen nog maar dood en verderf kent.
Claire Bender als Virrie Cohen
Claire Bender als Virrie Cohen – Foto: Mark de Blok / EO

In de vijf afleveringen wordt zowel het perspectief van vader David als dochter Virrie belicht. Ook is er in de serie een rol voor een aantal vrienden van Virrie, waaronder de charismatische Piet Meerburg van het studentenverzet. Ook de flamboyante diamantair Abraham Asscher (Jack Wouterse), Davids mede-voorzitter van de Joodse Raad, speelt een prominente rol. Belangrijke bijrollen zijn er verder voor de onafhankelijke medewerkster Gertrude van Tijn en Davids secretaresse Mirjam Levie. De opnames zijn inmiddels gestart.

Boek: Voorzitter van de Joodse Raad – David Cohen

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×