Historiek Online geschiedenismagazine

Hierbij ontvangt u gewoon een nieuwsbrief van Historiek, zoals alle andere weken. Maar dit zijn natuurlijk bijzondere tijden. We wensen u allen veel gezondheid toe. Verder kan ik alleen maar aansluiten bij de woorden van de Nederlandse premier maandagavond: "Let een beetje op elkaar".

Laten we hopen dat deze crisis snel geschiedenis is.

Yuri Visser, Historiek

Pandemieën in de oudheid

Pandemieën in de oudheid

Nu Europa zucht onder de maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus, is het voor de afleiding misschien wel aardig om een vergelijk te maken met de ons bekende pandemieën in de Romeinse tijd. Want wij zijn natuurlijk niet de eersten die te maken hebben met virussen en andere dodelijke ongemakken. Lees artikel

Image
Pieter Cort van der Linden - Nederlandse premier
Pieter Cort van der Linden (1846-1935) was advocaat, universitair rechtsgeleerde en liberaal politicus. Hij was justitieminister in het kabinet-Pierson (1897-1901) en lid van de Raad van State. Van 1913 tot 1918 was hij zelf premier.
Lees meer...
Image
HEMA verkocht Duitse vergiethelmen en po-helmen
De schaarste noopte in de periode na de Tweede Wereldoorlog tot inventiviteit: onder meer Duitse helmen werden omgevormd tot huishoudelijke artikelen en gebruiksvoorwerpen.
Lees meer...
Image
Maurice Bavaud en zijn mislukte moordpogingen op Adolf Hitler
Maurice Bavaud, een schuchtere jongeman speelde door zijn goedgelovigheid een cruciale sleutelrol bij enkele moordpogingen op Adolf Hitler, een onderneming die hij met zijn leven bekocht.
Lees meer...
Image
Schoenen, meer dan een frivole geschiedenis
Ze dragen ons. Ze beschermen ons. Ze verzorgen onze status, prestige en imago. Toch worden schoenen wat meewarig bekeken. Maar schoenen vertellen veel over geschiedenis, sociale verhoudingen, mentaliteitswijzigingen, medische vooruitgang, nieuwe technologieën, macht en schone schijn.
Lees meer...
Image
Hamsteren – Amsterdam werd tijdens WOI “Hamsterdam”
Hamsteren is ontleend aan de naam van het diertje, de hamster, die voorafgaand aan het winterseizoen via zijn wangzakken voedsel naar zijn verblijfplaats brengt.
Lees meer...
- advertentie-
Tweedehands boeken
Het Spaans-Moorse erfgoed

Het Spaans-Moorse erfgoed

Vanaf het begin van de zevende eeuw bouwden de volgelingen van Mohammed een indrukwekkend wereldrijk op waarvan al-Andalus gedurende honderden jaren deel uitmaakte. Cultuur en wetenschap floreerden en Córdoba vormde lange tijd een brandpunt van de intellectuele ontwikkeling. Deze Moorse periode op het Iberisch schiereiland, die duurde van 711 tot 1492, heeft veel betekend voor de latere opbloei van de westerse cultuur. Lees artikel

Image
Archief krijgt register Bredase Koepelgevangenis
Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ‘s-Hertogenbosch heeft een inschrijvingsregister van de Koepelgevangenis in Breda verworven. Het register bevat informatie over honderden Nederlandse en Duitse oorlogsmisdadigers die na de Tweede Wereldoorlog in de gevangenis zaten.
Lees meer...
Image
15 maart 1921: Talaat Pasja vermoord in Berlijn
In Berlijn werd op 15 maart 1921 Talaat Pasja uit de weg geruimd. Hij was de voormalig grootvizier van het Ottomaanse Rijk en de belangrijkste architect van de Armeense Genocide.
Lees meer...
Image
Ruim 95.000 gedigitaliseerde kranten toegevoegd aan Delpher
De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft dinsdag ruim 95.000 gedigitaliseerde kranten toegevoegd aan Delpher, de website met historische Nederlandse publicaties.
Lees meer...
Image
De Afrikaanse martelaren
Het christendom is ontstaan in Judea, de gelovigen kregen hun naam in Syrië en de nieuwe religie ontwikkelde zijn eigen ideeën in Egypte en Anatolië. Later ook op andere plekken natuurlijk, maar het kan nooit kwaad te benadrukken dat West-Europa in de geschiedenis van het vroegste christendom marginaal is.…
Lees meer...
Image
Mirakel van Amsterdam (1345) - Stille Omgang
Het is 15 maart 1345, enkele dagen voor Palmzondag, als een stervende man in de Amsterdamse Kalverstraat een hostie uitbraakt.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 12) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 12) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 30.493 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net