Toen Nederland 75 jaar geleden van de nazi-bezetters werd bevrijd, was er gebrek aan alles. Honderdduizenden woningen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest of zwaar beschadig geraakt. Het spoorwegnetwerk, vervoersmiddelen, materialen als ijzer en metaal en ook fabrieken waren door de Duitsers gesloopt, vernietigd of weggevoerd. De schaarste noopte tot inventiviteit: onder meer Duitse helmen werden omgevormd tot huishoudelijke artikelen en gebruiksvoorwerpen.
Recycling van oude helmen
Maatregelen tegen de schaarste
Naast het hergebruik van producten nam de Nederlandse overheid nog enkele andere maatregelen om de schaarste tegen te gaan. Zo gingen veel producten al tijdens de oorlog op de bon, waaronder koffie, suiker, andere voedselwaren en textiel. in 1946 nog waren veel kledingstukken alleen per distributiebon verkrijgbaar, zoals de camisole, kinderjurken, jongenspakjes en herenkostuums. Koffie was in 1952 het laatste product dat in Nederland van de bon af ging.
Overzicht van Boeken over de Tweede Wereldoorlog
Internet
-https://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/exposities/nederland-in-de-tweede-wereldoorlog/topstukken/vergiet-en-po
-https://www.militarycollectibles4u.nl/a-41815706/helmen-hoofddeksels/vergiet-gemaakt-van-duitse-helm-origineel/#description
-http://www.collectie4045.nl/helmen_2.html
-https://oorlogsleven.jimdofree.com/geschiedenis/distributie-alles-op-de-bon/
-https://www.erfgoedlokaal.nl/bronnen/vergiet-en-po/
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Distributiebon