Dark
Light

Ruim 95.000 gedigitaliseerde kranten toegevoegd aan Delpher

Auteur:
1 minuut leestijd
Fragment uit een uitgave van 'Het Overijselsch dagblad'
Fragment uit een uitgave van 'Het Overijselsch dagblad' (Delpher)

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft dinsdag ruim 95.000 gedigitaliseerde kranten toegevoegd aan Delpher, de website met historische Nederlandse publicaties. In totaal bevat Delpher nu ruim 1,5 miljoen kranten, en zo’n 13 miljoen krantenpagina’s.

Vijf titels worden voor het eerst digitaal toegankelijk: Het Overijselsch dagblad (1919-1960), De Limburger (1921-1941), het Christelijk sociaal dagblad voor Nederland De Amsterdammer (1936-1941), De sociaaldemokraat (1896-1899) en Het vliegend blad van Amsterdam (1875-1894). Daarnaast zijn bestaande titels verder aangevuld, met onder andere tienduizenden afleveringen van De Standaard en Het vaderland. Onder de nieuwe krantenafleveringen bevinden zich veel regionale titels – met name uit Overijssel, Limburg en Brabant.

De nieuw toegevoegde krantenafleveringen zijn op Delpher.nl te bekijken.

Om belangrijk cultureel erfgoed duurzaam voor de toekomst te bewaren en voor een breed publiek toegankelijk te maken worden vele papieren bronnen gedigitaliseerd door de KB. De website Delpher is ontwikkeld door de KB en de universiteitsbibliotheken om deze bronnen te ontsluiten. Er staan tientallen miljoen pagina’s uit boeken, kranten en tijdschriften op en er worden continu nieuwe collecties toegevoegd. Delpher is hierdoor een belangrijke bron voor wetenschappers, genealogen, docenten en journalisten.

×