Dark
Light

Nieuwe geschiedenisboeken (week 12) – 2020

Auteur:
4 minuten leestijd
geschiedenisboeken

Wekelijks verschijnen er nieuwe geschiedenisboeken. Van lijvige studies tot publieksboeken en van naslagwerken tot historische strips. Op Historiek plaatsen we veel voorpublicaties en we bespreken zoveel mogelijk titels, maar alles bespreken is ondoenlijk. Daarom hebben we de rubriek ‘signalementen’. Hier plaatsen we wekelijks een bericht met daarin recent verschenen en besproken titels.

<<< Signalementen week 11 | Signalementen week 13 >>>

Selectie week 12 (2020)

Transport XX. Bestemming: AuschwitzTransport XX. Bestemming: Auschwitz – Mark De Geest

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in België meer dan 25.000 Joden vanuit de Dossinkazerne in Mechelen per trein naar Auschwitz gedeporteerd. Drie jongemannen uit Brussel besluiten tot actie over te gaan en beramen een levensgevaarlijk plan om een volgende trein te stoppen en zoveel mogelijk gevangenen te bevrijden. Op 19 april 1943 vertrekt Jodentransport XX met 1.631 mannen, vrouwen en kinderen. Gewapend met slechts één pistool staan de drie jongemannen klaar om de trein tot stoppen te dwingen…
Meer informatie / bestellen

De geniale mislukking van de middeleeuwen - Raoul BauerDe geniale mislukking van de middeleeuwen – Raoul Bauer

De twaalfde eeuw was een tijd vol creatieve vernieuwing en een periode waarin de botsing plaatsvond tussen twee invloedrijke denkers. De dialecticus Abélard benaderde de werkelijkheid rationeel, de mysticus Bernardus van Clairvaux hechtte alleen waarde aan religieus-intuïtieve kennis. Tussen beide genieën had het tot een vruchtbare dialoog kunnen komen, maar het liep uit op een regelrechte confrontatie. Bernardus beschuldigde Abélard van ketterij, waarna Abélard het zwijgen werd opgelegd.
Meer informatie / bestellen

 Adolf Eichmann Minister van de doodAdolf Eichmann. Minister van de dood

‘Wanneer wij vijftig Eichmannen zouden hebben gehad, dan zouden we de oorlog hebben gewonnen.’ Dit zei Gestapochef Heinrich Müller, de baas van Adolf Eichmann, tegen de man die medeverantwoordelijk was voor de dood van 6 miljoen Joden. Naar eigen zeggen was Eichmann er nog trots op ook. Eichmann gaf in augustus 1944 inderdaad toe dat er 6 miljoen Joden waren gedood: 4 miljoen in de vernietigings-kampen en 2 miljoen door massa-executies in de door de nazi’s bezette delen van de Sovjet-Unie.
Meer informatie / bestellen

Hoe zag Jezus eruit?Hoe zag Jezus eruit? – Willie Van Peer

Hoewel we er geen idee van hebben hoe Jezus er moet hebben uitgezien, hebben we wel duizenden afbeeldingen van hem, tienduizenden zelfs. Waarschijnlijk is Jezus de meest geportretteerde man in het Westen, misschien zelfs in de hele wereld – terwijl we nauwelijks weten hoe hij eruitzag! En merkwaardig genoeg lijken heel veel van die afbeeldingen erg op elkaar. Willie van Peer behandelt in zijn nieuwste boek hoe Jezus in de loop van de geschiedenis en in verschillende regio’s is voorgesteld. Dit overzicht maakt duidelijk hoe en waarom die beelden zijn ontstaan. Wat uiteindelijk leidt tot de hamvraag: hoe zag Jezus er werkelijk uit?
Meer informatie / bestellen

Zwart in Rembrandts tijdZwart in Rembrandts tijd – Stephanie Archangel

Er waren zwarte mensen in het Nederland van de zeventiende eeuw. Zowel in de samenleving als in de kunst. Lang is dit onderbelicht gebleven. Onterecht: Rembrandt en vele van zijn tijdgenoten hebben namelijk prachtige kunstwerken gemaakt van zwarte mensen. Wat valt op? De stereotypen die later het beeld van zwarte mensen zouden gaan bepalen, zijn nog niet overheersend.
Meer informatie / bestellen

Groetjes uit VlaanderenGroetjes uit Vlaanderen – Mohamed Ouaamari

In Groetjes uit Vlaanderen stelt Mohamed Ouaamari zich de vraag wie en wat de Vlamingen zijn. Kan en mag hij zichzelf zonder meer een Vlaming noemen? Hij beschrijft hoe zijn leven begon in 1991, drie maanden voor de eerste Zwarte Zondag – de verkiezingsoverwinning van extreemrechts. Met vlotte pen maakt hij de balans op, eindigend op de laatste Zwarte Zondag in 2019. Ouaamari houdt heel Vlaanderen – en zichzelf – een spiegel voor en gaat op zoek naar ongemakkelijke waarheden. Groetjes uit Vlaanderen is een verhaal over opgroeien tussen twee werelden, door Ouaamari doorspekt met persoonlijke anekdotes, ironische humor en vlijmscherpe analyses.
Meer informatie / bestellen

 DemonenDemonen. Volksverhalen – Marita de Sterck

Volksverhalen gaan altijd naar de kern. Kort en krachtig, helder en heftig bespelen ze rauwe emoties en lastige thema’s. Demonen gaat over onze angst voor het kwaad. 57 beklemmende archetypische volksverhalen uit 45 cultuurgroepen voeren ons naar de bronnen van de angst. Ze jagen de daver op het lijf, maar houden ook een spiegel voor, want de akeligste demonen huizen in onszelf. Hoe vreemd de landschappen ook zijn waarin kannibalen, duivels, djinns, kwelgeesten, weerwolven, vampiers, heksen en andere monsters ronddwalen, hoe weerzinwekkend hun daden ook zijn, hoe bizar hun lichamen er ook uitzien, ze zijn tegelijk diepmenselijk.
Meer informatie / bestellen

Jeanne D’Arc. De maagd van Orleans

Jeanne d’Arc is een van die intrigerende figuren in wie de middeleeuwse mentaliteit in al haar eigenaardigheid tot uitdrukking komt. Ze was een diep religieuze vrouw, die tegelijkertijd de gangbare, vaak via het christelijk geloof gelegitimeerde verhoudingen tussen de sexen in haar tijd volledig doorbrak. Ze was een eenvoudig boerenmeisje dat een doorslaggevende rol wist te vervullen in de strijd tussen de Engelsen en de Fransen, die op dat moment al 94 jaar woedde.
Meer informatie / bestellen

Utrecht HooligansUtrecht HooligansUtrecht Hooligans – Daniel M. van Doorn

50 jaar voetbalgeweld van treinen slopen tot bosgevechten
Jongens en mannen hangen in de hekken, worden opgejaagd door briesende politiepaarden, ademen de kruitdampen van vuurwerk, trekken stenen uit de grond en proeven hun eigen bloed. Van de treinstelslopers uit de jaren zeventig tot de bikkelharde knokkers in de huidige geheime bosgevechten. Dit boek schetst een onromantisch, maar fascinerend en schokkend beeld dat behoorlijk schuurt. Alles draait om liefde voor de stad, want ‘we komen niet voor het voetbal’.
Meer informatie / bestellen

Dagboek Antoinette Blaupot ten CateDagboek Antoinette Blaupot ten Cate

17 september 1944-10 mei 1945 Kootwijk
Dit oorlogsdagboek is geschreven door Antoinette Blaupot ten Cate. Zij is geboren (1928) en opgegroeid in Kootwijk en heeft de oorlogsjaren in Kootwijk beleefd. Antoinette is met dit dagboek begonnen op 6 juni 1944 (D-Day). Het dagboek wordt interessant vanaf 17 september 1944, als de airbornelandingen bij Arnhem beginnen (operatie Market Garden) en de wereldgeschiedenis een lokale geschiedenis wordt. Dit boek begint dan ook op 17 september 1944 en eindigt op 10 mei 1945.
Meer informatie / bestellen

<<< Signalementen week 11 | Signalementen week 13 >>>

×