Historiek Online geschiedenismagazine
Leprozen in Arnhem moesten weg uit de maatschappij

Leprozen moesten weg uit de maatschappij

Besmettelijke ziekten hebben hun invloed gehad op de geschiedenis en dat is tot op de dag van vandaag terug te zien in straatnamen. Leiden en Amsterdam hebben bijvoorbeeld een Pesthuislaan, Den Haag heeft zelfs een straat die Het Zieken heet. Lees artikel

Image
De duurste én slechtst bekeken propagandafilm van de nazi's
Goebbels hechtte als groot filmliefhebber heel veel waarde aan speelfilms. Stapje voor stapje nam hij met zijn propagandaministerie de Duitse filmwereld over, totdat deze volledig onder zijn invloed stond.
Lees meer...
Image
Frederik V van de Palts - De Winterkoning
Frederik V was paltsgraaf en keurvorst van de Palts, een vorstendom in het huidige Duitsland. In 1620 werd hij echter verdreven en moest hij uitwijken naar de Republiek der Nederlanden. Zijn bijnaam, een spotnaam, kreeg hij omdat hij slechts één winter koning was.
Lees meer...
Image
Eendracht maakt macht - Herkomst van de Nederlandse wapenspreuk
Herkomst & etymologie van de wapenspreuk 'Eendracht maakt macht', van 1588-1815 het motto van Nederland. Motto: wie samenwerkt, staat sterker.
Lees meer...
Image
NIOD onderzoekt rol gemeenten tijdens WOII
“Omdat er nauwelijks iets bekend is over de geschiedenis van de VNG tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het onderzoek een groot maatschappelijk en wetenschappelijk belang."
Lees meer...
Image
Ooggetuigen van de Killing Fields
"Als we hadden geweten dat we gedood zouden worden, waren we wel het bos in gevlucht. Om daar opgegeten te worden door tijgers…"
Lees meer...
Image
Teddybeer dankt naam aan president Roosevelt
Niemand minder dan de Amerikaanse president Theodore Roosevelt is de naamgever van de teddybeer.
Lees meer...
- advertentie-
Tweedehands boeken
De Euroklok: een geleidelijke overgang naar de Zomertijd

De Euroklok: een geleidelijke overgang naar de Zomertijd

De vermaarde professor George van den Bergh (1890-1966) zag in 1945 kennelijk al in dat een abrupte overgang voor problemen kon zorgen. Hij bedacht wat anders: een Euroklok waarmee de overgang van winter- naar zomertijd veel geleidelijker zou verlopen. Lees artikel

Image
Ibn Battuta (1304-ca.1368) - Marokkaanse ontdekkingsreiziger
De Marokkaanse scheepvaarder Ibn Battuta is in Europa niet erg bekend, maar geldt wel als een van de grootste ontdekkingsreizigers uit de geschiedenis.
Lees meer...
Image
Schilderij Van Gogh gestolen uit Singer Laren
Inbrekers verschaften zich vannacht rond kwart over drie toegang toe tot het museum in Laren door onder meer een glazen voordeur te forceren.
Lees meer...
Image
Paul Blobel en de massa-executies op de Oekraïense Joden
Paul Blobel was één van de laatste nazi-oorlogsmisdadigers die wegens zijn betrokkenheid bij de dood van tienduizenden Joden in het naoorlogse Duitsland werd terechtgesteld.
Lees meer...
Image
Spaanse griep in Arnhem: scholen dicht, kroegen open
De cijfers waren niet mals. In oktober 1917 stierven er al 66 Arnhemmers aan de Spaanse Griep. In dezelfde maand een jaar later waren dat er 146 in de toen zo’n 70.000 inwoners tellende stad.
Lees meer...
Image
Wat is een onderkruiper? Betekenis en herkomst
Het woord onderkruiper valt wel eens als scheldwoord. Wat zijn onderkruipers precies? En wat is naast de betekenis de herkomst van dit best wel bijzondere woord?
Lees meer...
Image
“Lieve Kitty” anno 2020
In de documentaire “Anne Frank – Parallel Stories” worden fragmenten uit de Engelse vertaling van het dagboek van Anne Frank voorgelezen door de Britse actrice Helen Mirren.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 14) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 14) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 30.512 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net