Dark
Light

Schilderij Van Gogh gestolen uit Singer Laren

De Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar
Auteur:
1 minuut leestijd
Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar - Vincent van Gogh
Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar - Vincent van Gogh (Groninger Museum)

Bij een inbraak in het museum Singer in Laren is afgelopen nacht een schilderij van Van Gogh gestolen. Dat heeft het museum maandag bekendgemaakt.

Het gaat om het schilderij De Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar dat de kunstenaar in 1884 maakte. De kunstenaar verbleef destijds in Nuenen, waar zijn vader dominee was. In de tuin vond hij volgens museum Singer rust en inspiratie. Het gestolen werk is geen eigendom van museum Singer. Het was een tijdelijk bruikleen van het Groninger Museum. Dat museum bezat slechts een werk van de beroemde Nederlandse kunstenaar.

Inbrekers verschaften zich vannacht rond kwart over drie toegang tot tot het museum in Laren door onder meer een glazen voordeur te forceren. Na het inbraakalarm gingen agenten direct naar het museum. Daar en in de naaste omgeving troffen zij de daders echter niet meer aan. Er is inmiddels een rechercheonderzoek gestart. Daarbij werken verschillende expertises samen, zoals forensische onderzoekers, tactische recherche, kunstroofexperts van de landelijke recherche en de politie in het basisteam. Jan Rudolph de Lorm, directeur van museum Singer, is geschokt over de diefstal.

“Ik ben ongelofelijk pissig dat dit is gebeurd. Precies dat wat je niet wilt. Er is een prachtig en ontroerend schilderij van een van onze grootste kunstenaars ontvreemd. Onttrokken aan de gemeenschap. Het is heel erg voor het Groninger Museum en het is ook heel erg voor Singer, maar het is vooral verschrikkelijk voor ons allemaal. Want kunst is er om gezien te worden en om gedeeld te worden. […] Kunst is van levensbelang voor onze cultuur. Wij zijn als museum het doorgeefluik. Ik voel het zo dat Vincent van Gogh van ons allemaal is en terug moet komen, zodat we weer kunnen genieten en weer getroost kunnen worden door deze prachtige kunstenaar.”

Persverklaring naar aanleiding van de diefstal:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.886 actieve abonnees)

Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

Ook interessant

Zelfde rubriek

×