Teddybeer dankt naam aan president Roosevelt

Niemand minder dan de Amerikaanse president Theodore Roosevelt is de naamgever van de teddybeer. De 26e president van de Verenigde Staten werd ook wel liefkozend ‘Teddy’ genoemd en als hij in 1902 tijdens een jachtpartij weigert een berenwelpje te doden is de link met de beer geboren.

Het verhaal over de president die weigerde een berenwelp te doden haalt al snel de media. De cartoonist C.K. Berryman maakt een cartoon van het voorval en laat die publiceren in de Washington Evening Star. De Amerikaanse speeldgoedwinkel-eigenaar Morris Michtom ziet de cartoon en besluit samen met zijn vrouw een beer te maken en deze te vernoemen naar hun president ‘Teddy’ Roosevelt. De beer krijgt dus de naam teddybeer.

Voordat het echtpaar de teddybeer op de markt brengt vragen ze Theodore Roosevelt overigens nog wel of hij er bezwaar tegen heeft. Roosevelt liet weten er geen bezwaar tegen te hebben.

Cartoon van C.K. Berryman
Cartoon van C.K. Berryman

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: