Historiek Online geschiedenismagazine
Westerbork op papier

Westerbork op papier

De jonge kunstenaar Leo Kok maakte tijdens zijn internering in Kamp Westerbork verschillende tekeningen die een beeld geven van het dagelijks leven in het kamp, waar het wankele bestaan werd bepaald door inkomende en uitgaande transporten. Lees artikel

Arend Dickmann - Nederlands-Poolse vlootadmiraal
Begin zeventiende eeuw wist de Poolse marine onder leiding van de Nederlandse admiraal Arend Dickmann de Zweedse vloot voor de kust van Oliwa nabij Danzig een smadelijke nederlaag toe te brengen.
Lees meer...
7 juni 1661 - De Amersfoorters verslepen hun Kei
Op 7 juni 1661 trekken zo’n vierhonderd inwoners van Amersfoort, op initiatief van jonkheer Everard Meyster, een enorme kei op een slee naar de Varkensmarkt. De stad dankt aan deze geschiedenis de bijnaam ‘Keistad’ en inwoners van de stad zijn lange tijd ‘keitrekkers’ genoemd.
Lees meer...
Middeleeuws Dordrecht
In 'De oudste stad van Holland' neemt historicus Henk ’t Jong de lezer mee naar het ontstaan en de eerste bloeitijd van Dordrecht.
Lees meer...
Japan en Japanners in de 21ste eeuw
Het verlies van de Tweede Wereldoorlog is een absoluut dieptepunt in de Japanse geschiedenis. Drie miljoen Japanners verliezen hun leven en het land raakt alle veroverde gebieden, waaronder Taiwan, kwijt.
Lees meer...
Aan de bedelstaf raken - Betekenis en herkomst
Het gezegde ‘aan de bedelstaf raken’ kan je als persoon beter maar niet overkomen. Wat betekent ‘aan de bedelstaf raken’ precies en waar komt dit gezegde vandaan?
Lees meer...
Krimoorlog (1853-1856) – Oorzaken, tijdlijn & gevolgen

Krimoorlog (1853-1856) – Oorzaken, tijdlijn en gevolgen

Om diverse redenen wordt de Krimoorlog wel aangeduid als de eerste moderne oorlog of de ‘eerste industriële oorlog’, een predicaat dat meestal aan de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) toebedeeld wordt. Deze typering heeft vooral te maken met het industriële karakter dat deze oorlog had en die de strijd uiteindelijk besliste. Lees artikel

Archief communistisch verzet Tweede Wereldoorlog gedigitaliseerd
Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden Nederlandse communisten een belangrijke rol in het verzet tegen de bezetter. Een groot aantal archiefbronnen van de Communistische Partij van Nederland (CPN) met informatie over dit oorlogsverzet is recent gedigitaliseerd en online beschikbaar gesteld.
Lees meer...
Varen in de mist op de Amsterdamse grachten
Hoe vergaat het Museum Van Loon op de Amsterdamse Keizersgracht tijdens deze coronacrisis? Hoe houden zij het hoofd boven water? En hoe anticiperen ze op de nieuwe status quo?
Lees meer...
De schaduwkanten van lijsttrekkersverkiezingen
Lijsttrekkersverkiezingen zijn tegenwoordig normaal, maar dat is het niet altijd geweest. Tot ver in de vorige eeuw bepaalden partijbesturen wie de lijst zou aanvoeren. Ze maakten de naam bekend tijdens een partijcongres, waarna de benoeming met een klaterend applaus werd bekrachtigd.
Lees meer...
Karel VI de Waanzinnige, een gestoorde 'glazen' koning uit de Middeleeuwen
De Franse koning Karel VI (1368-1422) is de geschiedenisboeken ingegaan als Karel de Waanzinnige (Charles le Fou). Deze vorst van Frankrijk draaide op een gegeven moment zo door, dat hij dacht dat hij van glas was.
Lees meer...
Onderzoekers achterhalen bouwjaar Middeleeuws complex in Siberië
Dankzij een nieuwe methode, gebaseerd op de aanwezigheid van pieken in de concentratie koolstof-14, hebben onderzoekers weten te achterhalen in welk jaar een gebouwencomplex in zuid-Siberië uit de achtste eeuw is gebouwd. Hierdoor weten de archeologen eindelijk waar dit complex voor was bedoeld – en waarom het nooit in gebruik is genomen.
Lees meer...
De CPN – De opposanten
In dit artikel komt een aantal vooraanstaande leden van de Communistische Partij van Nederland (CPN) aan de orde die op enig moment in aanvaring kwam met de partijleiding. Wie waren zij, waar gingen die conflicten over en op welke wijze werden ze aan de kant gezet?
Lees meer...
Positionering van het Camp d’Utrecht bij Zeist in 1804
Dit artikel behandelt de locatiekeuze van het Camp d’Utrecht ofwel Kamp van Zeist dat in 1807 door de Franse koning Lodewijk Napoleon van het Koninkrijk Holland omgedoopt zou worden tot Camp d’Austerlitz.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 24) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 24) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 31.100 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net