Historiek Online geschiedenismagazine
‘New York is vernietigd!’ – Orson Welles’ invasie van Mars

‘New York is vernietigd!’ – Orson Welles’ invasie van Mars

Op Halloweenavond van 30 oktober 1938 nam Orson Welles, een 23-jarige acteur en theatermaker, plaats achter zijn microfoon in een New Yorkse radiostudio. Op het programma stond een bewerking van een boek van H.G. Wells, The War of the Worlds. Niet alle luisteraars van het hoorspel hadden door dat het een knap staaltje acteerwerk betrof en dachten dat een invasie van Marsbewoners was begonnen. Lees artikel

- advertentie -

De Colt .32 was het favoriete wapen van de Nederlandse kapitein Raymond Westerling, verantwoordelijk voor duizenden doden in Indonesië tijdens de Indonesische Revolutie. Hoe gaan we om met dergelijk erfgoed dat verwijst naar massamoorden? Hoort dat op een sokkel in een museum of thuis in een politiedepot? In de podcast gaan wetenschappers van de Open Universiteit hierover in gesprek met betrokken conservatoren, onderzoekers en educators. Naar podcast >>>

Joegoslavische baby werd ontvoerd voor Lebensborn-project
In 1942 werd de negen maanden oude Erika Matko door SS-artsen weggehaald bij haar ouders uit Joegoslavië. Ze werd ontvoerd naar nazi-Duitsland en opgenomen in Heinrich Himmlers geheime project Lebensborn, het naziprogramma voor ‘germanisering’ van niet-Duitse kinderen.
Lees meer...
Koninklijk wangedrag
Gerard Aalders – historicus en voormalig medewerker van het NIOD – heeft een lijvig 'Oranje Zwartboek' gepubliceerd om aan te tonen dat de Oranjes niet deugen. Hij wil laten zien dat een staatsvorm die volgens hem sowieso onmiddellijk afgeschaft dient te worden ook nog eens in handen ligt van een familie die er ongeschikt voor is en er misbruik van maakt.
Lees meer...
Lech Walesa - Pools vakbondsleider & Nobelprijswinnaar
De Poolse politicus en vakbondsleider Lech Walesa is de geschiedenisboeken ingegaan als een van de belangrijkste dissidenten uit de tijd van de Koude Oorlog.
Lees meer...
Romeins verdedigingswerk gevonden in Zuid-Holland
Bij voormalig Vliegveld Valkenburg in Zuid-Holland hebben archeologen de resten van een Romeins verdedigingswerk uit de vroege eerste eeuw na Christus gevonden.
Lees meer...
Schatgraven in Gronings afval
In Groningen werd in de middeleeuwen huiselijk afval op het eigen erf gedumpt. Op straat, waar ook vee los rondliep, hoopte zwerfafval zich op en bleef liggen. Daardoor steeg de stad in een paar eeuwen tijd tenminste twee meter.
Lees meer...
Tsar Bomba, de zwaarste kernbom (1961)
De Sovjet-Unie voerde op 30 oktober 1961 een grote kernproef uit. Boven Nova Zembla werd de zogeheten Tsar Bomba tot ontploffing gebracht. Deze bom zou een kracht hebben gehad van ongeveer 50 megaton en daarmee ruim 3500 keer sterker zijn geweest dan de bom die in 1945 door de Amerikanen werd gebruikt bij de aanval op de Japanse stad Hiroshima.
Lees meer...
Groei Rotterdam nauw verbonden met kolonialisme en slavernij
Uit meerjarig onderzoek blijkt dat de groei van de stad Rotterdam nauw verbonden is met het kolonialisme en slavernijhandel.
Lees meer...
's Werelds eerste militaire verkenningsvlucht én luchtbombardement
Tijdens de Italiaans-Turkse Oorlog (1911-1912) werden voor het eerst vliegtuigen ingezet voor strategisch-militaire doeleinden.
Lees meer...
De paleoantropologische site van Djebel Irhoud
In 1960 ontdekten arbeiders bij het ontginnen van een mijnschacht in het grotcomplex van Djebel Irhoud nabij de Marokkaanse havenstad Safi een mensachtige schedel.
Lees meer...
Prijs voor Thorbecke-biograaf Remieg Aerts
Hoogleraar geschiedenis Remieg Aerts is de winnaar van de Nederlandse Biografieprijs 2020. De historicus ontving de prijs voor zijn boek Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman.
Lees meer...
Verzet en SS - Ontkend verleden?
De naoorlogse scheiding tussen wie fout en wie goed was geweest, heeft zijn weerslag gehad op het leven van de tweede generatie, die vaak werd achtergesteld en buitengesloten. Kinderen zijn niet schuldig aan het gedrag van hun ouders, maar kregen wel de negatieve effecten te maken.
Lees meer...
Belka en Strelka, twee hondjes in de ruimte
Op 19 augustus 1960 werden Belka en Strelka gelanceerd. Een dag later keerden ze, na een tocht van ongeveer 700.000 kilometer, levend terug op aarde.
Lees meer...
November. Slacht- of jachtmaand?
November ontleent zijn naam ‘negende maand’ aan de vroegere Romeinse kalender, die van maart tot maart liep. Het Latijnse woord ‘novem’ betekent namelijk negen.
Lees meer...
Het presidentschap van Barack Obama
Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen onder het presidentschap van Barack Obama. Van Obamacare tot de opkomst van Islamitische Staat.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken

Nieuwe geschiedenisboeken

Een overzicht van nieuw verschenen of besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 33.736 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net