Dark
Light

’s Werelds eerste militaire verkenningsvlucht én luchtbombardement

Italiaans-Turkse Oorlog (1911-1912) had twee primeurs
Auteur:
2 minuten leestijd
Carlo Maria Piazza voor zijn Blériot XI
Carlo Maria Piazza voor zijn Blériot XI (Publiek Domein - wiki)

De Italiaans-Turkse Oorlog (1911-1912) was een internationaal conflict dat twee belangrijke militaire primeurs had. Tijdens deze oorlog werden voor het eerst vliegtuigen ingezet voor strategisch-militaire doeleinden. Dit leidde tot de eerste gemotoriseerde militaire verkenningsvlucht uit de geschiedenis en het eerste luchtbombardement.

Blériot XI: het eerste verkenningsvliegtuig

Carlo Maria Piazza
Carlo Maria Piazza
Tijdens de Italiaans-Turkse Oorlog werd er voor het eerst in de geschiedenis succesvol een vliegtuig, de Blériot XI, ingezet voor militaire luchtmissies. Dit gebeurde op maandag 23 oktober 1911. De Blériot was een vrij simpel vliegtuig dat uitgerust was met een driecilinder 25 pk-motor, niet over navigatie-instrumenten beschikte en hetzelfde vleugelontwerp had als het toestel van de gebroeders Wright.

Die maandag steeg de Italiaanse piloot Carlo Maria Piazza in de vroege ochtend met zijn Blériot XI op om de vijandelijke Ottomaanse troepen te observeren. Hij vertrok om 6:19 uur in de vroege ochtend en maakte, ten zuidwesten van Tripoli in Libië, een vlucht van iets meer dan een uur. Het doel van deze verkenningsvlucht was om de opmars van de Turkse en Arabische troepen in kaart te brengen, om daar tactisch op te kunnen anticiperen. Piazza schreef met deze vlucht luchtvaartgeschiedenis, want het was de eerste militaire luchtoperatie die uitgevoerd werd met de recente uitvinding van het vliegtuig.

De Italiaans-Turkse Oorlog, ook bekend als de Tripolitaanse Oorlog, begon nadat Italië, dat nauwelijks koloniën had, het oog richtte op Tripolitanië, een Libisch gebied dat binnen het toenmalige Ottomaanse Rijk lag. De Italiaanse invasiemacht bleek veel te sterk voor het Turks-Ottomaanse leger en behaalde een snelle overwinning.

Eerste luchtbombardement

De Italiaans-Turkse Oorlog had nog een bijzondere militaire primeur, namelijk het eerste ‘luchtbombardement’ uit de geschiedenis. Begin november 1911, een week na de eerste verkenningsvlucht ooit, gooide een andere Italiaanse piloot, tweede luitenant Giolio Gavotti, handmatig een bom uit zijn vliegtuig. Het was een spontaan idee dat grote gevolgen zou hebben.

Ook op Historiek: De Italiaans-Turkse Oorlog

Boek: Onder de vleugels van Göttingen – Bram Elsenaar

Bronnen

Boek
-Walter J. Boyne, The Influence of Air Power Upon History (New York: Pen & Sword Books Ltd., 2005) p.37.

Internet
-https://www.airspacemag.com/daily-planet/the-worlds-first-warplane-115175678/
-https://www.thisdayinaviation.com/tag/capitan-carlo-maria-piazza/
-https://www.historyhit.com/day-first-use-aircraft-war/

Enne Koops (1978-2023) was historicus en docent geschiedenis en maatschappijleer aan het Rietschans College in Ermelo. Zijn interesse ging uit naar onderwerpen als religie- en cultuurgeschiedenis, oorlogen, migratie, en de geschiedenis van Noord-Amerika, Nederland en Duitsland. Publiceerde vele artikelen op Historiek. Zie ook: In memoriam

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×