November. Slacht- of jachtmaand?

November ontleent zijn naam ‘negende maand’ aan de vroegere Romeinse kalender, die van maart tot maart liep. Het Latijnse woord ‘novem’ betekent namelijk negen. Daarnaast heeft november nog veel bijnamen, die deze maand kenmerken: slachtmaand, bloedmaand, nevelmaand, jachtmaand, loefmaand, zieltjesmaand en nog meer.

Slachtmaand

Hiervan is slachtmaand de meest gebruikelijke bijnaam, omdat vooral in deze maand op boerderijen vaak een varken geslacht werd als voedselvoorraad voor de komende winter. Dit gebeuren heeft Casper Luyken (1672-1708) in zijn prentenreeks van de twaalf maanden echter bewaard voor de verbeelding van de wintermaand december.

Jachtmaand

Voor het uitbeelden van november heeft hij de jacht als thema genomen. Als de bomen en de velden leeg zijn, is het namelijk tijd voor het jagersvolk om in actie te komen, volgens het eronder staande gedichtje. In de rechter bovenhoek is de boogschutter afgebeeld, het sterrenbeeld dat in november begint.

Casper Luyken, November, prent, 1700
Casper Luyken, November, prent, 1700

Groot wild

In het algemeen loopt het jachtseizoen van ongeveer half augustus tot eind januari. Echter de periode, waarin op bepaalde wildsoorten gejaagd mag worden, is tegenwoordig wettelijk bepaald.

- advertentie -

Vroeger werd deze periode meer traditioneel vastgesteld. De buit van de jager op de prent laat zien, dat in november vooral gejaagd werd op groot wild als herten en zwijnen en op gevogelte als fazanten en patrijzen.

~ Amsterdam MuseumNel Klaversma

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: