Historiek Online geschiedenismagazine
Geallieerden plunderden op grote schaal in regio Nijmegen

Geallieerden plunderden op grote schaal in regio Nijmegen

Al zolang oorlogen bestaan, wordt er geplunderd. Het is dus niet verbazingwekkend dat ook geallieerde soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog zich aan plundering schuldig maakten. Dat ze dat ook op het grondgebied van een bevriende natie deden is echter minder bekend. Lees artikel

Image
Maart. De natuur komt weer tot leven
Maart was volgens de Romeinse kalender de eerste maand van het jaar. De antieke jaartelling kende maar tien maanden.
Lees meer...
Image
America First - "Let's stay OUT of Europe's war!"
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waren de Verenigde Staten vastbesloten zich niet in de strijd te mengen. In 1940 was 92 procent van de Amerikaanse bevolking tegen inmenging.
Lees meer...
Image
Catharina van Hemessen - De eerste schilderes
Catharina van Hemessen, de vroegste Zuid-Nederlandse renaissanceschilderes van wie gesigneerd werk is overgebleven.
Lees meer...
Image
Slavernij en kolonialisme prominent in schoolboeken
In de lesmethoden over geschiedenis die in het voortgezet onderwijs worden gebruikt, wordt veel aandacht besteed aan slavernij en kolonialisme.
Lees meer...
Image
Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween
In 1912 deed Japan voor het eerst mee aan de Olympische Spelen, die in dat jaar in de Zweedse hoofdstad Stockholm plaatsvonden. De bescheiden, allervriendelijkste jongeman Shizo Kanakuri werd door de Japanse keizer Mutsuhito afgevaardigd om Japan te vertegenwoordigen op misschien wel het meest prestigieuze onderdeel van de Spelen: de marathon.
Lees meer...
- advertentie-
Tweedehands boeken
Documentaire toont loze beloften vooroorlogse Nederlands fascisme

Documentaire toont loze beloften vooroorlogse Nederlands fascisme

Het Nederlandse fascisme wordt tegenwoordig vooral gelinkt aan de Nationaalsocialistische Beweging (NSB). Deze politieke partij onder aanvoering van Anton Mussert maakte zich voor altijd geminacht door te heulen met de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat er voorafgaand aan de oorlog, gedurende de jaren 20 en 30, een heel scala aan fascistische partijen actief was in Nederland, dat is veel minder bekend. Lees artikel

Image
Theodor Mommsen (1817-1903) - Duits geschiedkundige
De Duitse geschiedkundige Theodor Mommsen was in zijn tijd echt een beroemdheid. In 1902 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.
Lees meer...
Image
Kurt Student (1890-1978) - Hitlers parachutistengeneraal
Vliegtuigcrashes, luchtgevechten, een kogel in zijn hoofd: Kurt Student overleefde het allemaal. Deze Duitse generaal, en voormalige vlieger uit de Eerste Wereldoorlog, is onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse oorlogsgeschiedenis.
Lees meer...
Image
Philipp Schmitt - Kampcommandant van Fort van Breendonk
Philipp Schmitt was de laatste oorlogsmisdadiger en tevens de enige Duitser die na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog in België ter dood werd veroordeeld en geëxecuteerd.
Lees meer...
Image
Straatvaart - Vaarroute naar het Middellandse Zeegebied
Het begrip Straatvaart is afkomstig uit de maritieme geschiedenis. Wat wordt er precies met deze term bedoeld? En in welke periode was de Straatvaart relevant?
Lees meer...
Image
De heroïsche strijd van FC Start tegen de Duitse bezetter
Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen voetballers van de Oekraïne het op tegen een team van de Duitse bezetter. Het duel ging de geschiedenisboeken in als de ‘wedstrijd des doods’.
Lees meer...
Image
Nazi-propagandisten voor de rechtbank
Tijdens het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg werden de politici, ambtenaren en militaire leiders aangeklaagd die hoofdverantwoordelijk werden gehouden voor de nazimisdaden. Onder de tweeëntwintig kopstukken die van 20 november 1945 tot 1 oktober 1946 terecht stonden bevonden zich twee propagandisten, Julius Streicher en Hans Fritzsche.
Lees meer...
Image
De Artemidorospapyrus
De papyrusrol die bekend is komen staan als de Artemidorospapyrus is zo’n twee-en-een-halve meter lang en ruim tweeëndertig centimeter hoog, wat suggereert dat deze tekst komt uit de Romeinse tijd.
Lees meer...
Nieuwe geschiedenisboeken (week 10) – 2020

Nieuwe geschiedenisboeken (week 10) – 2020

Overzicht van nieuwe en besproken geschiedenisboeken. Bekijk de boeken van deze week

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 30.300 abonnees
Facebook Twitter
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net