De nieuwsbrief van Historiek (week 1). Met artikelen over de Nederlandse taal, de geschiedenis van Polen, 'Cadmus en de draak' en veel meer geschiedenis.
Wekelijkse nieuwsbrief van Historiek (1/2022) Bekijk online
Historiek Online geschiedenismagazine
De vroege geschiedenis van Polen (966-1573)

De vroege geschiedenis van Polen (966-1573)

Polen ontstaat als zelfstandig land in de tiende eeuw, wat gepaard gaat met een zekere mate van kerstening en germanisering. Vierhonderd jaar later verbindt Polen zich met zijn oosterbuur, het groothertogdom Litouwen; een personele unie die in 1573 overgaat in het Pools-Litouwse Gemenebest. Lees artikel

Volg ons op social media:
facebook  twitter  pinterest  instagram 
Pessimisme over de Nederlandse taal... nergens voor nodig?
In 1930 kondigden ‘De Telegraaf’ en de ‘Nieuwe Rotterdamsche Courant’ de ondergang van het Algemeen Beschaafd Nederlands aan. Toch communiceren tegenwoordig meer dan 24 miljoen mensen in het Nederlands.
Lees meer...
Ante Pavelić - Kroatisch dictator en oorlogsmisdadiger
Ante Pavelić oefende aan het hoofd van de Ustasapartij tijdens de Tweede Wereldoorlog met de steun van nazi-Duitsland een meedogenloos schrikbewind uit in Kroatië.
Lees meer...
Enorme foto van De Nachtwacht gemaakt: 717 gigapixels
Het gaat volgens het museum om de grootste digitale afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt. De afstand tussen twee pixels is 5 micrometer (0,005 millimeter).
Lees meer...
Janus, de god van de maand januari
De god wordt afgebeeld met twee gezichten die ieder een andere kant opkijken, één naar de toekomst en één naar het verleden.
Lees meer...
Cadmus - Drakendoder en stichter van Thebe
Cadmus is een Fenicische prins uit de Griekse mythologie. Hij doodt een draak en sticht de stad Thebe.
Lees meer...
Goed van de tongriem gesneden zijn
Mensen die goed van de tongriem gesneden zijn, kunnen goed praten. Ze kunnen praten als Brugman, zijn ad rem en hebben altijd wel hun woordje klaar.
Lees meer...

Terugblik: Twaalf aanraders uit 2021

Het lot van Napoleon's 'adelaarsjong' en andere koningskinderen
Als Napoleon ten val komt, is zijn driejarig zoontje een nachtmerrie voor de Europese machthebbers. In Wenen wordt het prinsje, dat bij zijn geboorte voorbestemd was om de machtigste man ter wereld te worden, weggestopt in een gouden kooi. Hij wordt ‘heropgevoed’ en krijgt zelfs een nieuwe naam.
Lees meer...
'Slavenkamer' gevonden in Pompeii
Bij een opgraving in Pompeii hebben archeologen een kamer gevonden die mogelijk als slaapvertrek werd gebruikt door slaven. De kamer, die ook lijkt te zijn gebruikt als opslagruimte, bevindt zich in de villa van Civita Giuliana, net buiten de muren van Romeinse stad.
Lees meer...
Wat doen we met de spullen? Leven in een tijd van overvloed
Wie sterft, verdwijnt van de aardbodem. Wat achterblijft, zijn de spullen. Wat zeggen die spullen over ons? Toen de Brabantse Jo van Overdijk achttien jaar was, had ze minder dan vijftig bezittingen. Toen ze op negentigjarige leeftijd overleed, waren dat er meer dan tienduizend...
Lees meer...
De mythische oorsprong van Duitsland
Overal in Duitsland hebben kunstenaars en schrijvers, die deels verstrikt waren in dezelfde obsessies als Wagner en deels ook door hem waren geïnspireerd, de volkomen onbekende woestenij van het oude Midden-Europa proberen te doorgronden, op zoek naar aanwijzingen over hun herkomst.
Lees meer...
Boeken gebonden in mensenhuid
Dat boeken ingebonden in mensenhuid net in de negentiende eeuw hun intrede deden, hoeft niet te verbazen. Door de industrialisering en de plattelandsvlucht (omstreeks 1850 stak de stedelijke bevolking in Groot-Brittannië voor het eerst de bevolking op het platteland in omvang voorbij) dwaalden in de stedelijke kernen omvangrijke mensenmassa’s rond.
Lees meer...
Marengo, het mythische paard van Napoleon
Napoleon Bonaparte is zo bekend, dat veel mensen vandaag de dag nog weten dat een van zijn lievelingspaarden Marengo heette. Het zou gaan om een grijswitte Arabier, vernoemd naar de Slag bij Marengo van juni 1800, toen Napoleon in Italië op het nippertje een Oostenrijks leger versloeg.
Lees meer...
Het groeiende besef van de Duitse natie
De humanist Beatus Rhenanus publieerde in 1531 zijn 'Rerum Germanicarum libri tres'. Hoewel zijn werk bijna vijfhonderd jaar onvertaald bleef, en voor generaties historici een gesloten boek bleef, was dit in feite de eerste geschiedenis van Duitsland van de hand van een onvervalste historicus.
Lees meer...
De wrede executie van Maria Stuart (1587)
De koningin der Schotten reageerde ingehouden op het nieuws van haar aanstaande executie, niet alleen vanwege de lange duur van haar gevangenschap (ze zat al meer dan achttien jaar in huisarrest) maar ook vanwege haar diepe overtuiging dat het martelaarschap dat haar door Elizabeth werd aangedaan, goed was voor de katholieke zaak in Europa.
Lees meer...
Doggerland - Verdwenen wereld in de Noordzee
Vrij onbekend is dat de Nederlandse stranden aan de rand liggen van een enorm verdwenen landschap: Doggerland. Gedurende honderdduizenden jaren was het gebied dat wij nu als “Noordzee” kennen namelijk droog land. Het was het domein van mammoeten en wolharige neushoorns.
Lees meer...
Gezichtsreconstructies van 2000 jaar oude Tongenaren
Onderzoekers slaagden erin levensechte gezichtsreconstructies te laten maken van twee personen die in de Romeinse tijd in Tongeren leefden. Hun resten werden in 2013 gevonden.
Lees meer...
De Hooiplukkers - Een mislukte Spaanse list in Lochem (1590)
In 1590 raakten de Spaanse troepen de belangrijke stad Breda kwijt, dankzij een list van de Nederlandse opstandelingen. Het is een van de bekendste voorvallen uit de Tachtigjarige Oorlog. Veel minder bekend is dat de Spanjaarden in hetzelfde jaar de Gelderse stad Lochem met een list probeerden in te nemen.
Lees meer...
Vaccinatiebewijs: het pokkenbriefje (19e eeuw)
In 1823 besloot de Nederlandse overheid de koepok-vaccinatie voor kinderen verplicht te stellen. Wie naar school ging moest vanaf dat moment een bewijs van vaccinatie kunnen overleggen, het zogenoemde pokkenbriefje.
Lees meer...

Maak Historiek mede mogelijk:

Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft. Klik hier voor meer informatie

Nieuwsbrief verzonden naar 39.993 abonnees
facebook  twitter  pinterest  instagram 
Pas uw aanmelding aan    |    Bekijk online
Historiek.net
Van Veldhuijsenweg 19 | 3851JP | Ermelo
www.historiek.net