Dark
Light

Enorme foto van De Nachtwacht gemaakt: 717 gigapixels

Auteur:
1 minuut leestijd
Detailfoto's van De Nachtwacht
Detailfoto's van De Nachtwacht (Rijksmuseum Amsterdam)

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een enorm gedetailleerde foto van de Nachtwacht gepubliceerd. De foto is maar liefst 717 gigapixels groot. Een jaar geleden publiceerde het museum ook al een zeer grote foto van het kunstwerk. De nieuwe versie is vier keer zo scherp waardoor nog verder ingezoomd kan worden en minutieuze pigmentdeeltjes in het schilderij haarscherp zichtbaar worden. De foto is gemaakt ten behoeve van het onderzoek van Operatie Nachtwacht.

Het gaat volgens het museum om de grootste digitale afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt. De afstand tussen twee pixels is 5 micrometer (0,005 millimeter). Om deze afbeelding te maken zijn met een 100-megapixel Hasselblad H6D 400 MS-camera 8439 individuele foto’s van 5,5 bij 4,1 centimeter gemaakt. Deze zijn daarna door middel van kunstmatige intelligentie aan elkaar geplakt tot een grote afbeelding. Dat leverde een file van 5,6 terabyte op. De foto van vorig jaar was 44,8 gigapixels groot. De afstand tussen de pixels was toen 20 micrometer (0,02 mm).

De individuele opnames hadden een scherptediepte van 125 micrometer (1/8 millimeter). Om te zorgen dat elke foto scherp was, werd voor het nemen van de foto eerst het oppervlak van het schilderij met lasers gescand en moest de camera uiterst nauwkeurig worden afgesteld. Elke foto werd direct na het maken door een zogenaamd neuraal netwerk nagekeken op kleur en scherpte.

Detailfoto's van De Nachtwacht
Detailfoto’s van De Nachtwacht (Rijksmuseum Amsterdam)

Operatie Nachtwacht

Op 19 januari start de tweede fase van Operatie Nachtwacht. Dan wordt begonnen met de behandeling van het schilderij. Als eerste wordt het doek opgespannen op een nieuw spanraam. Dat is nodig omdat er zogenaamde deformaties in het doek zitten. Vooral in de linkerbovenhoek zijn duidelijk enkele golven in het doek zichtbaar. Dit vraagt weliswaar om een onmiddellijke aanpak, maar is goed te verhelpen zonder risico’s voor de toekomst. Daarna wordt stap voor stap gekeken of er ook nog andere restauratiebehandelingen worden toegepast.

Ook interessant: Schets ontdekt onder De Nachtwacht

×