KlussenKlussen

Janus, de god van de maand januari

Voor- én achteruit kijken

De maand januari is vernoemd naar de Romeinse beschermgod Janus. Hij wordt afgebeeld met twee gezichten die ieder een andere kant opkijken, één naar de toekomst en één naar het verleden.

- ad -

Munt met daarop de beeltenis van Janus – Foto: CC
Janus was de beschermgod van de openbare doorgangen en poorten en werd ook gezien als de god van “alle begin en de overgang van oud naar nieuw”. Bij de Romeinen was januari (Ianuarius) de elfde maand van het jaar. Dat deze maand toch vernoemd werd naar Janus, kwam waarschijnlijk doordat deze elfde maand voor de Romeinen symbool stond voor het begin van een nieuwe periode. Het was de eerste maand na de winterse zonnewende.

Bij de overgang naar de gregoriaanse kalender (onze huidige kalender) werd de eerste maand logischerwijs naar Janus genoemd: januari.

Forum Romanun

Hoewel Janus een belangrijke god was, is er niet erg veel over de verering van de godheid bekend. Het beroemdste heiligdom voor de god was een poortdoorgang op het Forum Romanun. In de eerste eeuw na Christus liet keizer Domitianus een heiligdom voor Janus bouwen op het Forum van Nerva. Bij offers en gebeden werd Janus door de Romeinen eigenlijk standaard aangeroepen, omdat zonder zijn tussenkomst de poorten van de hemel gesloten zouden blijven.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Lees ook: Januari, ijsmaand
Meer Romeinse Rijk

Tempel van Janus in Autun. - cc
Tempel van Janus in Autun. (CC BY-SA 3.0 – Chris – wiki)

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • Jules Beau, de eerste sportfotograaf

  Jules Beau, de eerste sportfotograaf

  Jules Beau geldt als de eerste sportfotograaf. Hij werkte rond 1900 in Parijs en liep onvermoeibaar wedstrijden en evenementen af om ze vast te leggen. Zijn werk geeft een bijzonder beeld van de sport in deze tijd. Jan Mulder schreef …Lees bericht »
 • Verzoekschrift voor Pieter Vroom in ‘Barbaarse slavernij’

  Verzoekschrift voor Pieter Vroom in ‘Barbaarse slavernij’

  Het slavernijverleden van Nederland blijft de actualiteit beheersen. Zo zou in het onderwijs meer aandacht moeten worden besteed aan deze zwarte bladzijde uit de vaderlandse geschiedenis. En dan is er ook nog de discussie rond Zwarte Piet, die dit jaar …Lees bericht »
 • Wilhelmina-pepermunt en KING-pepermunt

  Wilhelmina-pepermunt en KING-pepermunt

  In 1892 bracht snoepfabrikant Fortuin uit Dokkum een pepermuntje op de markt ter ere van prinses Wilhelmina. Dit om haar twaalfde verjaardag te vieren. Het pepermuntje, met daarop de beeltenis van de Oranje-telg, bestaat nog altijd.Lees bericht »
 • Terug naar het Binnenhof (1945)

  Terug naar het Binnenhof (1945)

  Na ruim vijf jaar Duitse bezetting keerden in het najaar van 1945 de oorspronkelijke bewoners weer terug naar het Binnenhof: de leden van de Tweede Kamer, maar ook de ministers van het noodkabinet-Schermerhorn-Drees, griffiers, bodes, journalisten, ambtenaren, koffiejuffrouwen, bewakers en …Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Blij met deze site?

Klant bij Bol?Klant bij Bol? Bestel via deze link en Historiek krijgt een kleine vergoeding. Dank u wel!